Περδίκης: Ο Άιντα συμφωνεί με μη μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα αποδέχεται τη θέση ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο Κυπριακό και πιστεύει ότι η Αγκυρα θα αναγκαστεί τελικά να εγκαταλείψει αυτή της τη θέση, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ύστερα από συνάντηση το πρωί στα γραφεία του Κινήματος με τον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, στην οποία όπως είπε, το Κίνημα εξέφρασε τη διαφωνία με τη φόρμουλα που `επινόησε` για την αντιμετώπιση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πάγωμα στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην απόφαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Είπε ότι ο ίδιος εξέφρασε στον κ. Άιντα τη θέση ότι δεν είναι δυνατό να επιβάλλει ο ισχυρός, με το δίκαιο των κανονιοφόρων θέματα προς συζήτηση, γιατί έχει την αντίληψη ότι μόνο με συζήτηση μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα και του εξηγήσαμε ότι δεν είναι δυνατό ο οποιοσδήποτε παράγοντας στη διεθνή σκηνή να επιβάλλει και να δημιουργεί ζητήματα και να ζητεί μετά αυτά να συζητηθούν. Ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι εκτός συζήτησης το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου, ούτε καν ακαδημαϊκής συζήτησης γιατί θα εκλείψει όπως είπε, το κίνητρο των Τούρκων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ανέφερε ακόμη ότι εξηγήθηκε στον κ. `Άιντα πως πρέπει τις πιέσεις του να τις κατευθύνει προς την Τουρκία, η οποία αν θέλει μια δίκαιη και γρήγορη λύση μπορεί και αύριο ακόμη να μαζέψει στρατεύματα και έποικους και να επιτρέψει στις δύο κοινότητες να κτίσουν ένα ειρηνικό, ελεύθερο  και δημοκρατικό μέλλον.

“Κάτι που πρέπει να πω και ξεχώρισα από τις τοποθετήσεις του κ. Ειντε και νομίζω ότι επιτρέπεται να το μεταφέρω σε εσάς είναι ότι αποδέχτηκε τη θέση μας ότι δεν μπορούν μέσα από τη λύση του Κυπριακού να γίνουν αποδεκτές μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναγνώρισε ότι αυτή είναι η θέση των Τούρκων και την αντιλαμβάνεται ως την αρχική τους θέση-εμείς θεωρούμε ότι είναι κόκκινη γραμμή των Τούρκων αυτή η θέση-πιστεύει ότι θα αναγκαστούν στην συνέχεια να την εγκαταλείψουν  γιατί η ΕΕ δεν επιτρέπει πλέον την παρουσία μόνιμων αποκλίσεων και παρεκκλίσεων και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο”, είπε.

Επίσης στις δηλώσεις του ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύει πως πράγματι έπρεπε να είναι από καιρό ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη για να μπορέσει να καταλάβει ποια είναι τα δεδομένα του να είναι πλέον μια χώρα μέλος της ΕΕ. “Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα να δημιουργούνται εσωτερικά σύνορα και περιφερειακές ταυτότητες, λανθάνουσες κυριαρχίες σαν αυτά που ζητούν οι Τούρκοι στο Κυπριακό”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πού στηρίζει την αισιοδοξία του ο κ. Ειντε ότι τελικά η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη θέση για μόνιμες παρεκκλίσεις, ο κ. Περδίκης απάντησε “διότι ο ίδιος ξέρει ότι πλέον η ΕΕ δεν είναι η ΕΕ του 2004, ξέρει ότι δόθηκαν υποσχέσεις στους Τούρκους το 2004, αναφερθήκαμε και σε συγκεκριμένα ονόματα των τότε αξιωματούχων, αλλά σήμερα ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η θέση της ΕΕ έχει αλλάξει και δεν δέχεται σε καμία περίπτωση μόνιμες παρεκκλίσεις και παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

“Αρα η λύση να είναι βασισμένη αυστηρά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές της ΕΕ, ξέρει ότι αυτή είναι η θέση των Ε/κ, δεν είναι μεροληπτικά που συμπεριφέρεται λέει, είναι στη βάση των πραγματικοτήτων, αυτή είναι σημερινή πραγματικότητα της ΕΕ, οι Τούρκοι οφείλουν να εγκαταλείψουν τη θέση για μόνιμες παρεκκλίσεις γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ίδια την ΕΕ”, σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν ευνοεί και πιο ενεργό παρουσία της ΕΕ, είπε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα. “Το πιο επικίνδυνο είναι το τι θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα οι Τούρκοι προκειμένου να αποδεχτούν αυτό που είναι αναγκασμένοι να αποδεχτούν γιατί σε αυτά τα πράγματα είναι πραγματικοί τεχνίτες, στο παζάρεμα δηλαδή, και πριν το χάσουν θα θελήσουν να το ανταλλάξουν σε σκληρό νόμισμα”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια και θεωρεί θετική π.χ. τη θέση των Τούρκων για παραχώρηση εδαφών που κατέκτησαν στρατιωτικά και μίλησε για τη Βοσνία, όπου τα όρια των πολεμικών μαχών καθόρισαν και τα όρια των περιφερειών.

Είπε ότι το Κίνημα δεν συμφωνεί με αυτό, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία (Αραβο-ισραηλινή διένεξη) όπου αυτός νίκησε στις μάχες για να πετύχει την ειρήνη παραχώρησε έδαφος και αυτό πρέπει να γίνει και στην Κύπρο, αν μιλάμε για διζωνική ομοσπονδία.

Είπε ακόμη ότι μετέφερε στον κ. Ειντε την πρόταση των Οικολόγων ότι, αν θέλει η Τουρκία να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των φυσικών πόρων, δεν είναι άλλος ο δρόμος από τη λύση του Κυπριακού ή αν βιάζεται, να αναγνωρίσει την ΚΔ , να προσχωρήσει στη συνθήκη για το δίκαιο των θαλασσών και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την ΚΔ για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου -Τουρκίας , Τουρκίας-Συρίας και Τουρκίας-Ελλάδας, να μπει δηλαδή και αυτή στο παιγνίδι.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι στην αντιπροσωπεία της Κύπρου που θα κάνει αυτή τη συζήτηση, μπορούν να συμμετέχουν και Τ/κ, προσθέτοντας ότι ο κ. Έιντε βρήκε αυτή την ιδέα ενδιαφέρουσα.

“Εμείς θεωρούμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο με διαδικασίες υποχώρησης και συμβιβασμού με τα ασυμβίβαστα και του εξηγήσαμε ότι είμαστε υπέρ της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού βασισμένης σε αρχές και στο διεθνές δίκαιο”, συνέχισε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο αξιωματούχος των ΗΕ υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα κόμματα και “να μην επαναλάβει την συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ, ο οποίος πέραν της πρώτης του εθιμοτυπικής συνάντησης, δεν έκανε το κόπο να μας συναντήσει ξανά ποτέ, δεν του αρέσαμε φαίνεται, ούτε εμάς μας άρεσε και ήταν αμοιβαία τα αισθήματα”.

“Ξεκινούμε καλά με τον κ. `Ειντε, και ελπίζω να ακούσει την φωνή μας και να την λάβει υπόψη του”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy