Περί ελληνικότητας

Του Κώστα Κατσώνη

Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται αυτές τις μέρες και οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται εν ονόματι της ελληνικότητας της Μακεδονίας, με πρωτεργάτες τους γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους, ξυπνούν για μας εδώ στην Κύπρο μνήμες από το παρελθόν και βιώματα τραγικά στις διαστάσεις τους και ολέθρια για τον τόπο και το λαό μας.

Θυμόμαστε την επαίσχυντη Χούντα των Αθηνών και τους εδώ εγκάθετους και υμνητές της, τα προωτοπαλίκαρα της ΕΟΚΑ Β’, τους γνωστούς Ελληναράδες, που εν ονόματι της «ελληνικότητας» και της «ελληνικής ιδέας» -όπως μας έλεγαν- άνοιξαν με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 τις κερκόπορτες για να διαβεί ανενόχλητος ο τουρκικός Αττίλας, προκαλώντας στην πατρίδα μας μια πρωτόγνωρη και ανείπωτη τραγωδία, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε ίσαμε σήμερα. Το μέγα «ηρωικό και πατριωτικό επίτευγμά τους», που έγινε εν ονόματι της ελληνικής σημαίας, είχε ως τραγικό και μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα να κυματίζει αγέρωχη και απόρθητη από την ηρωική μας μωρία, για 44η χρονιά, η τουρκική ημισέληνος στον Πενταδάκτυλο και στον Απόστολο Ανδρέα, στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια και τη Μόρφου.

Μια ντε φάκτο διχοτομημένη πατρίδα, οι χιλιάδες νεκροί και οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες, οι αιχμάλωτοι και οι εγκλωβισμένοι, είναι τα τραγικά θύματα του ασύδοτου και ανέξοδου ψευδοπατρωτισμού μιας δράκας προδοτών και ανεγκέφαλων, τη «δόξα» των οποίων φαίνεται να ζηλεύουν τα πρωτοπαλίκαρα της απροκάλυπτα φασιστικής, νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και του εδώ παραρτήματός της, του εθνικιστικού και φασίζοντος ΕΛΑΜ. Με λάβαρο την τιμημένη ελληνική σημαία -που το ποδοπάτησαν και την κατακουρέλιασαν το 1974 στην προδομένη Κύπρο οι ομογάλακτοί τους- επιχειρούν οι νέοι Ελληναράδες να παρεμποδίσουν την ειρηνική επίλυση ενός χρονίζοντος ψευδο-προβλήματος που έχει να κάνει με το όνομα της γνωστής Δημοκρατίας των Σκοπίων, η οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε μια περιοχή που δικαιολογημένα και με γεωγραφικούς, αν μη τι άλλο, όρους μπορεί να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Είναι ακατανόητη για κάθε νουνεχή και φιλειρηνικό άνθρωπο του 21ου αιώνα η λυσσαλέα αντίδραση των εθνικιστικών κύκλων σε κάθε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων, που για χρόνια ταλανίζουν την ανθρωπότητα, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη και το μέλλον του πλανήτη μας.

Οι προοπτικές που διανοίγονται με μια ενδεχόμενη επίλυση του σκοπιανού ζητήματος είναι, αναντίλεκτα, τεράστιες, ελπιδοφόρες, ειρηνικές και επωφελείς για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και την κοινή δράση, με στόχο την ευημερία και την πρόοδο των λαών των δύο χωρών, που δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν, ενώ έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, συμφιλίωσης και αλληλοσεβασμού. Ας κωφεύσουν λοιπόν όσοι θέλουν και μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία στα κούφια συνθήματα των ακροδεξιών σοβινιστικών και φασιστικών στοιχείων, που καπηλεύονται τον πατριωτισμό, επιβεβαιώνοντας το γνωστό απόφθεγμα του Σάμουελ Τζόνσον ότι «ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων».

Το παρελθόν δεν μπορεί να υποθηκεύει το μέλλον, όπως λέει και ο πολύς και απρόβλεπτος κ. Τραμπ, ο οποίος, προσυπογράφοντας με τον Κιμ την ιστορική συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, πρόσθεσε ακόμα -και προσυπογράφουμε τη δήλωσή του- πως «η ιστορία διδάσκει ότι ακόμα και οι εχθροί μπορούν να γίνουν κάποτε φίλοι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy