Περί Συνεργατισμού: Η συνέχεια

Του Αμβρόσιου Προδρόμου*

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχαμε αναφερθεί εκτενώς για τα τεκταινόμενα στο Συνεργατισμό και το πού οδηγούνταν τα πράγματα, βάσει πάντα τα δημοσιεύματα και τις προβλέψεις που υπήρχαν τότε. Μια από αυτές τις προβλέψεις ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το Συνεργατισμό με ομόλογα 7ετούς διάρκειας, συνολικής αξίας €500 εκ. Θεωρήσαμε ότι η κίνηση αυτή ήταν περισσότερο κίνηση αντιπερισπασμού η οποία δεν θα είχε θετικές συνέπειες, όχι κατά ανάγκη για τον ίδιο το Συνεργατισμό, αλλά κυρίως για ολόκληρη τη κοινωνία η οποία θα καλείτο να επωμισθεί το νέο δανεισμό. Όλα αυτά μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Τώρα όμως, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης διαμέσου του Υπουργού Οικονομικών, αλλά και της ίδιας της Διοίκησης του Συνεργατισμού σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, έχουμε νέα δεδομένα. Τα νέα δεδομένα, έτσι όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, το οποίο θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους, το οποίο μέχρι τώρα είναι ο ιδιοκτήτης του Συνεργατισμού. Κατ’  επέκταση, δεν εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα των καταθετών αλλά και του κοινού, το οποίο μέσω του κράτους είναι ο ιδιοκτήτης του Συνεργατισμού. Τα νέα δεδομένα, όπως είναι πλέον η επίσημη θέση της κυβέρνησης και της Διοίκησης του Συνεργατισμού, έχουν ως εξής:

1. Το κράτος θα δανεισθεί συνολικά μέσω ομολόγων €2,5 δις (και όχι €500 εκ. όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί). Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι το κράτος θα πληρώνει ετησίως το ποσό των €75 εκ. για τόκους (με επιτόκιο 3%). Συνολικά για επτά χρόνια θα πληρώσουμε για αυτή τη στήριξη το εξωφρενικό ποσό των €525 εκ. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα και οι προμήθειες των διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διεξάγουν τη διαδικασία και η οποία υπολογίζεται σε πέραν των €12-15 εκ.

2. Με το συνολικό ποσό των €3,025 δις, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα αυξηθεί κατά 15.79% και θα φτάσει τα 116,69%. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει ξανά στο ποσό των €19,963 δις.

3. Μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει ότι το ποσό των €525 εκ. από τα ομόλογα δεν θα επιβαρύνει το κράτος επειδή θα είναι δεσμευμένο για τις καταθέσεις, άρα δεν θα χρησιμοποιηθεί για δαπάνες, αλλά ας μας επιτραπεί να θεωρήσουμε ότι αυτό πρόκειται για λογιστικές αλχημείες. Όσοι γνωρίζουν από στοιχειώδη οικονομικά ξέρουν πολύ καλά ότι από τη στιγμή που αυτό το ποσό δεν θα είναι παραγωγικό, τότε δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως Παραγωγικό Περιουσιακό Στοιχείο (Productive Resource/Asset).

4. Ένα άλλο στο οποίο δεν έχει αναφερθεί ούτε η Διοίκηση του Συνεργατισμού αλλά ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό των υπαλλήλων. Είναι πέραν από σίγουρο ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα απολύσει πέραν των 1.500 ατόμων. Με κάποια στοιχεία που έχουμε καταφέρει, με πολλή δυσκολία, να συλλέξουμε, το κράτος θα πρέπει να καταβάλει σε αυτά τα άτομα κοντά στα €20-22 εκ. σε ανεργιακά επιδόματα για τους πρώτους έξι μήνες μετά την απόλυσή τους.

Η πώληση του Συνεργατισμού θα κοστίσει, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κοντά στα €600 εκ. τη στιγμή που η πώληση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, αλλά, όπως εκτιμάται, δεν θα αποφέρει στο κράτος πέραν των €350 εκ.  Για ακόμη μια φορά πάμε από λάθος σε λάθος…

*Ακαδημαϊκός – Διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy