Περίοδος εξετάσεων…

Του Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η παρούσα περίοδος όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή η περίοδος των εξετάσεων, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία χιλιάδων μαθητών μας, κυρίως των τελειοφοίτων οι οποίοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καλεστούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.

Αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να παρθούν με μεγάλη προσοχή, τόσο από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και από τους γονείς τους οι οποίοι έχουν τεράστιο λόγο και ρόλο στην όλη προσπάθεια. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πρέπει οι γονείς να επιβάλουν στα παιδιά τους το τι θα ακολουθήσουν. Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον των παιδιών.

Όπως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, η πλειοψηφία των μαθητών έχουν ως άμεση προτεραιότητά τους την εισδοχή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ. Δύο ιδρύματα τα οποία με το υψηλό τους επίπεδο προσφέρουν πάρα πολλά στον τόπο μας και ορθά γίνεται η επιλογή τους από τους υποψήφιους φοιτητές. Επίσης, τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως αυτά που είναι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις επιλογές των τελειοφοίτων μας. Η επιλογή των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελεί μια ”ασφαλή” επιλογή, αφού η κουλτούρα και το οικονομικό αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην όλη διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου. Παράλληλα, τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές δεν πρέπει ποτέ να περιορίζουν τις επιλογές τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Μια τέτοια προσπάθεια ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους. Η πιθανότητα μη εισδοχής σε πανεπιστήμιο στην Κύπρο είναι πάρα πολύ πιθανή. Όπως πιθανή είναι και η μη εισδοχή σε ένα από τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν τη βασική επιλογή των υποψήφιων φοιτητών. Αυτοί είναι παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και ως εκ τούτου οι ορίζοντες θα πρέπει να ανοίξουν και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά πλεονεκτήματα σε διάφορα επίπεδα και τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Το επίπεδο της εκπαίδευσης, η τριετής φοίτηση (με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις), το σχετικά χαμηλό κόστος, αλλά και η αναγνωρισιμότητα των βρετανικών πτυχίων προσφέρουν στους υποψήφιους φοιτητές μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή, η οποία θα πρέπει πάντα να είναι στα υπόψιν. Το γεγονός ότι παρά τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επηρεαστεί η χορήγηση του φοιτητικού δανείου από τη βρετανική κυβέρνηση, αποτελεί ακόμα έναν ισχυρό παράγοντα τον οποίο οι υποψήφιοι φοιτητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν. Για πληροφοριακούς σκοπούς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι το φοιτητικό δάνειο θα παραχωρηθεί στους φοιτητές, οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί και το 2018 και αυτό θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Οι αποφάσεις των υποψηφίων και των γονιών θα πρέπει να παίρνονται πάνω σε καθαρά ακαδημαϊκές βάσεις, οι οποίες θα δίνουν επαγγελματική προοπτική.

Οι συναισθηματισμοί αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει η λογική να υπερισχύει. Είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα, αλλά και οπουδήποτε αλλού πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι είναι αποφάσεις ζωής. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο παράγοντα της όποιας απόφασής μας. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά μας, αυτά είναι το μέλλον του τόπου μας…

*Υποψήφιος Διδάκτωρ Business Administration, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy