Περιορισμό στο φαγοπότι στο ΡΙΚ ζητά ο Γενικός Ελεγκτής

Σημαντικές αυξήσεις στις αμοιβές προέδρου και μελών Δ.Σ.

Τέρμα στα αλόγιστα έξοδα του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του ΡΙΚ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φαγοπότι εν ώρα συνεδριάσεων, ζητά μέσα από την έκθεσή του για το 2017 ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, παρατηρήθηκε ότι το σχετικό κονδύλι που αφορά στην αμοιβή προέδρου και μελών Διοικητικού Συμβουλίου έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία τριετία.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το συνολικό κόστος για τα έτη 2015, 2016 και 2017 ανήλθε στα €16.987, €27.950 και €36.360, αντίστοιχα. Επιπλέον παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα έξοδα φιλοξενίας, τα οποία το 2017 ανήλθαν στα €31.218 σε σύγκριση με €24.283 το 2016 και €17.291 το 2015. Ποσό ύψους €4.146, αφορά στα γεύματα και τα ποτά που παραχωρούνται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη συμμετοχή τους στις συνεδρίες του ΔΣ και στις Επιτροπές. Επισημαίνεται επίσης ότι, από δειγματοληπτικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δαπανήθηκε για την αγορά φαγητών σε υπαλλήλους που εργάζονται για την κάλυψη ποδοσφαιρικών αγώνων στο στάδιο ΓΣΠ. Ε

νδεικτικά αναφέρεται ότι από ένα συγκεκριμένο εστιατόριο αγοράστηκαν γεύματα για τους υπαλλήλους, συνολικού κόστους €3.925. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως η αύξηση στην αμοιβή του προέδρου και μελών οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση από την 1.1.2017 της αμοιβής ανά συνεδρία από €50,83 στα €70. Επίσης λόγω του καθορισμού των συνεδριάσεων των Επιτροπών σε άλλη ημερομηνία από την ημερομηνία των συνεδριάσεων του ΔΣ.

Η μετακίνηση αυτή επιφέρει επιπλέον κόστος €4.340. Τα προηγούμενα έτη οι συνεδρίες των Επιτροπών καθορίζονταν στις ίδιες ημερομηνίες των συνεδριάσεων του ΔΣ. Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο μετέχει σε δύο ή περισσότερες συνεδρίες την ίδια μέρα αμείβεται για μια συνεδρία μόνο.

Από τη μελέτη των πρακτικών, φαίνεται ότι κάποιες συνεδρίες διήρκεσαν μόνο 1½ ώρα και σε κάποιες συζητήθηκαν μόνο 1-2 θέματα. Σημειώνεται επίσης ότι αρκετά θέματα καταγράφονται κατ’ επανάληψη για συζήτηση, αναβάλλονται στις επόμενες συνεδρίες, χωρίς μέχρι την αποπεράτωση του ελέγχου να έχουν συζητηθεί. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα φιλοξενίας, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη επισημάνθηκε ότι η παραχώρηση γευμάτων σε υπαλλήλους δεν είναι σύννομη και πρέπει να τερματιστεί. Επιπρόσθετα, η δαπάνη για γεύματα και ποτά που παραχωρούνται στα μέλη του ΔΣ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων πρέπει να περιοριστεί.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος ανέφερε ότι η παροχή φαγητού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων καθώς και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι εκλογές είναι απαραίτητη για την εύρυθμη πραγματοποίηση των παραγωγών, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα παραχωρείτο ελεύθερος χρόνος στους υπαλλήλους, κάτι που δεν το επιτρέπει η επιτυχής παραγωγή τέτοιων διοργανώσεων και τα κριτήρια που τίθενται από παγκόσμιους διοργανωτές όπως η ΟΥΕΦΑ και άλλοι διοργανωτές.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές, ο κ. Μιχαηλίδης ζητά όπως γίνει προσπάθεια για πιο ορθολογιστική λειτουργία του ΔΣ και των Επιτροπών για την εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικών πόρων του Ιδρύματος και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy