Περιορισμό θητειών προέδρου και βουλευτών ζητά η επιτροπή Νομικών της βουλής

Την άποψη ότι το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος για περιορισμό των θητειών του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών θα πρέπει να κλείσει μέσα στο Νοέμβριο, ανεξαρτήτως της έκβασης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου.
 
Η συζήτηση του θέματος συνεχίστηκε σήμερα, στην παρουσία εκπρόσωπων της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Συμφωνήθηκε να γίνει μια μελέτη αναφορικά με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτού η συζήτηση επανέλθει στην Επιτροπή Νομικών, πιθανότατα τον ερχόμενο Οκτώβριο.
 
Η Επιτροπή Νομικών έχει ενώπιον της το νομοσχέδιο για τον «περί της Ένατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2013» αλλά και την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας «περί της Δέκατης Έβδομης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2017».
 
Στο νομοσχέδιο, που παρουσίασε πρόσφατα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, καθορίζεται ο αριθμός δύο συνεχόμενων θητειών για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τριών θητειών για το αξίωμα του βουλευτή, μέσω της συμπερίληψης αντίστοιχων προνοιών στα Άρθρα 40 και 64 του Συντάγματος.
 
Στην πρόταση νόμου του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, προτείνεται η τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος, ώστε να μην δικαιούται κάποιο πρόσωπο να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας ή για βουλευτής, αν έχει ήδη υπηρετήσει στο αντίστοιχο αξίωμα για δύο θητείες.
 
Το νομοσχέδιο του 2013 είχε ελεγχθεί νομοτεχνικά από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, ενώ είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου 2013.
 
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Επιτροπή Νομικών ζήτησε την επικαιροποιημένη άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα. 
 
Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, ανέφερε εντός της συνεδρίασης ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη κατά πόσο υπάρχει περιορισμός του δικαιώματος για την υποβολή υποψηφιότητας, να εξεταστεί αν ο περιορισμός αυτός είναι αναγκαίος και κατά πόσο υπερτερεί του συνταγματικού δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Όπως είπε η Εισαγγελέας, «αν όντως υπάρχει αυτός ο περιορισμός, είναι ένα σοβαρό θέμα».
 
Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη για το τί ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι με το οποίο συμφώνησαν και οι βουλευτές που έλαβαν το λόγο.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η μελέτη θα πρέπει να αποτυπώνει την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι πρόκειται για ένα νομικο-πολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το ζήτημα αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος για ένα «πολυσύνθετο πολιτικό, πολιτειακό και όχι μόνο θέμα».
 
Ζήτησε παράλληλα από τη Νομική Υπηρεσία, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, να κάνει μια μελέτη αναφορικά με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν περιορισμούς του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και να εξετάσουν την πρακτική σε άλλες χώρες, προτού ξανασυζητηθεί το θέμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy