Περισσότερη Ευρώπη ζητούν οι Κύπριοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ανεργίας

Αυξητική τάση στο ποσοστό των Κυπρίων που θεωρούν θετικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, παρόλο που παραμένει ευρεία η άποψη ότι η φωνή των Κυπρίων ως Ευρωπαίων πολιτών δεν ακούγεται στην ΕΕ, καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.

Παράλληλα οι Κύπριοι πολίτες επιζητούν από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ανεργίας.

Πολύ ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου γενικά για όλα τα κράτη μέλη.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την Κύπρο, το 45% των Κυπρίων – ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% – βρίσκουν θετικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, το 17% το θεωρεί αρνητικό – ποσοστό που μειώθηκε κατά 3% – με το υπόλοιπο 38% να μην το θεωρεί ούτε αρνητικό ούτε θετικό.

Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος θετικής άποψης φθάνει το 57%, ενώ το ποσοστό που θεωρεί αρνητικό το γεγονός ότι η χώρα του είναι μέλος της ΕΕ φθάνει στο 17%. Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες της ΕΕ, το 50% των Κυπρίων πιστεύει ότι τα κράτη μέλη που είναι έτοιμα να ενισχύσουν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, θα έπρεπε να το πράξουν χωρίς να περιμένουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ το 45% πιστεύει ότι πρέπει να περιμένουν μέχρις ότου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι έτοιμα να το πράξουν.

Παράλληλα οι Κύπριοι πολίτες θεωρούν ότι τα συμφέροντα της χώρας μας λαμβάνονται καλύτερα υπόψη ενεργώντας από κοινού με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αστάθειας στον αραβομουσουλμανικό κόσμο (74%), της αυξανόμενης εξουσίας και επιρροή της Κίνας (61%), της εκλογής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ (67%), του Brexit (61%) και της αυξανόμενης εξουσίας και επιρροής της Ρωσίας (55%).

Προσδοκίες για τις ενέργειες της ΕΕ

Οι Κύπριοι πολίτες ζητούν από την ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο στην καταπολέμηση της ανεργίας (91%), στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (90%), στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο (88%), στην προστασία των εξωτερικών συνόρων (88%), στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας (87%), στην υγεία και κοινωνική πρόνοια (87%), στο μεταναστευτικό (85%), στην προστασία του περιβάλλοντος (84%) και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (82%).

Φωνή των Κυπριών στην ΕΕ

Στο ερώτημα αν η φωνή της Κύπρου μετρά στην ΕΕ, 34% των Κυπριών απάντησε θετικά, ενώ στην ΕΕ των 28 το ποσοστό φτάνει στο 63%. Περαιτέρω, το ποσοστό των Κυπριών που εκτιμούν ότι μετρά η φωνή τους ως Ευρωπαίων Πολιτών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 24% ενώ στην ΕΕ των 28 αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 43%.

Ενδιαφέρον για την πολιτική

Το ποσοστό των Κυπρίων που ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 49%. Αντίστοιχα στην ΕΕ των 28 το ποσοστό των πολιτών που ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις φτάνει στο 56%. Ποσοστό 49% των Κυπρίων θεωρεί αληθή τη φράση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το 9% να τη θεωρεί ψευδή και το 42% να μη γνωρίζει.

Επιθυμία για πληροφόρηση

Από τα θέματα ή τους τομείς πολιτικής που συζητούνται στο ΕΚ, οι Κύπριοι πολίτες θα ήθελαν να είχαν περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την υγεία κα την κοινωνική ασφάλιση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την οικονομική πολιτική.

Οικονομική και κοινωνική κατάσταση

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη στην Κύπρο, 21% των Κυπριών πιστεύουν ότι επιστρέφουμε ήδη στην ανάπτυξη, 12% υποστηρίζει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, 38% θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια και 27% πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Τέλος, το 85% των Κυπριών θεωρούν ότι οι ανισότητες μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών τάξεων στην Κύπρο είναι σημαντικές.

Πρόεδρος Ταγιάνι: Ενθαρρυντικά τα ευρήματα

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι «τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2007 πολύ ενθαρρυντικά.

Απαντούν με μία φωνή στους πολύ έντονους φόβους των πολιτών για τις πρόσφατες διεθνείς αναταραχές που έχουν καταστήσει τον κόσμο πιο αβέβαιο και επικίνδυνο και εξαρτάται από εμάς, ως πολιτικοί ηγέτες, να τους δείξουμε ότι έχουν δίκιο, γι’ αυτό πρέπει να τους πείσουμε, από την καθημερινή δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η ΕΕ μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά της».

Η έρευνα

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από τις 18 μέχρι 27 Μαρτίου 2017. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27 901 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Κύπρο έλαβαν μέρος 501 άτομα.

Επισυνάπτεται το θεματολογικό Δελτίο του Ευρωβαρόμετρου για την Κύπρο και την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικοί φάκελοι

Γενικά Στοιχεία της Έρευνας

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/el/20170426PVL00115/

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy