Περισσότερη και πιο σκληρή Ευρώπη οραματίζεται ο Γιούνκερ

Αποστολή Στρασβούργο: Δημήτρης Χατζηιωσήφ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέγνωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ομιλία του για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λεγόμενο State of the Union.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο στο κεφάλαιο της περαιτέρω διεύρυνσης της Ένωσης που αφορά και την Κύπρο είναι ότι ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε την ένταξη της Τουρκίας στο προσεχές μέλλον του λόγω του καθεστώτος ανελευθερίας και έλλειψης δημοκρατίας. «Αποκλείεται στο προσεχές μέλλον η ένταξη της Τουρκίας η οποία εδώ και καιρό απομακρύνεται από το κράτος δικαίου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι στη σύνταξη και όχι στη φυλακή. Αφήστε ελεύθερους τους δημοσιογράφους. Σταματήστε να βρίζετε τους αρχηγούς κρατών μας ως φασίστες και ναζί. Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος ώριμων δημοκρατιών και όποιος τη βρίζει βάζει εμπόδια στο δρόμο της. Έχω την εντύπωση ότι η Τουρκία βάζει μόνη της εμπόδια για να ρίξει ευθύνη στην Ευρώπη για την αποτυχία» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ δεν περιέγραψε τίποτε άλλο από ενίσχυση της σημερινής μορφής της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτίμησε ότι η οικονομία βαίνει καλώς με επιστροφή στην ανάπτυξη ενώ έκανε επίσης λόγο για χαμηλά επίπεδα ανεργίας, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνεργοι στην Ευρώπη. Το όραμά του, όπως το ανέπτυξε ενώπιον των ευρωβουλευτών είναι μια Ευρώπη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της λιτότητας χωρίς όμως, κατά την έκφρασή του να σκοτώνεται η ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε λόγο για ανάγκη επέκτασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μάλιστα μετατροπής του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό ταμείο. Έκανε λόγο για ενίσχυση του εμπορίου με νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική βιομηχανία. Ένα σημείο που αφορά και στην Κύπρο είναι η θέση του για δημιουργία κοινής φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο.

Για την τρομοκρατία, εισηγήθηκε τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της Υπηρεσίας και των αστυνομιών ενώ στον τομέα της Άμυνας έκανε λόγο για δημιουργία Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο Brexit και χαρακτήρισε την αποχώρηση της Βρετανίας μια τραγική και λυπηρή στιγμή. «Θα το μετανιώσουμε εμείς και θα το μετανιώσετε και εσείς» είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ευρωβουλευτές τονίζοντας ότι η Ε.Ε θα συνεχίσει την πορεία της.

ΣΧΕΣΕΙΣ Ε.Ε – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο εξωτερικής πολιτικής που αφορά στην Κύπρο και συζητήθηκε χθες είναι οι σχέσεις Ε.Ε Τουρκίας. Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιόχανες Χαν έκανε λόγο για ανησυχητικά γεγονότα στην Τουρκία με συνεχή οπισθοδρόμηση της χώρας στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης τα οποία, όπως είπε, οδηγούν σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων της χώρας με άλλα κράτη μέλη.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Ν. Συλικιώτης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, κατήγγειλε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκίας προς τον λαό της, τις διώξεις ενάντια στους Κούρδους, την φίμωση των δημοσιογράφων και την κατοχή της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ, με τη βία εδώ και 42 χρόνια. Είπε επίσης πως είναι απαράδεκτο να ζητείται αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης όταν η Τουρκία ακόμη δεν έχει εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συμφωνία έναντι της Ένωσης συνολικά, αρνούμενη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ζητάμε από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει όλες τις συμβατικές τις υποχρεώσεις, να τερματίσει την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην ίδια την χώρα, να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και στις προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος αλλά και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» και η ευρωζώνη να αποκτήσει δικό της υπουργό Οικονομικών

Στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωζώνη τον δικό της υπουργό Οικονομικών και ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ κατά την ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης», ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.

Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”, κάτι για το οποίο η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο.

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025», επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την ομιλία του, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του, καθώς όπως είπε «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα».

Κάτι Πίρι: Η Ευρώπη πρέπει να μάθει τι έγινε στο Κραν Μοντανά

Ενδιαφέρουσα ήταν η λεκτική ανταλλαγή που έγινε ανάμεσα στον Κύπριο ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου και την εισηγήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας Κάτι Πίρι σχετικά με όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι η Τουρκία πήρε στις συνομιλίες για το κυπριακό και απαίτησε να παραμείνουν στρατεύματα και εγγυήσεις σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. Η απάντηση της κ. Πίρι ήταν ότι λυπάται για την κατάρρευση των συνομιλιών, ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον ήταν η φράση της ότι κάποια στιγμή πρέπει να μάθει η Ευρώπη τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντανά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy