Περιβαλλοντικά ανάλγητη η κυβέρνηση Αναστασιάδη

Ο Σταύρος Μαλάς έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για το περιβάλλον

Από τις προειδοποιητικές επιστολές που στάληκαν από την ΕΕ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σημαντικό όφελος για ιδιώτη ιδιοκτήτη τεμαχίων που συνορεύουν με την κρατική δασική γη στον Ακάμα, παράνομες αναπτύξεις σε προστατευόμενες περιοχές, παραλείψεις και ελλείψεις εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής σε ειδική έκθεσή του για το Τμήμα Περιβάλλοντος για το έτος 2016.

Την αναλγησία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα δείχνει το ΑΚΕΛ διά της επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του κόμματος Χριστίνας Νικολάου. Η κα Νικολάου επικαλείται την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και σημειώνει ότι «σωρεία από καταγγελίες και προειδοποιήσεις της ΕΕ για θέματα που αφορούν τις Ειδικές Ζώνες Προστασίας, τη διαχείριση αποβλήτων, τη λάθος διαχείριση της Χερσονήσου του Ακάμα και παράνομες αναπτύξεις αποτελούν μικρό δείγμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης για το περιβάλλον, αλλά κυρίως για την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών της Κύπρου». Το ΑΚΕΛ, τονίζει, έχει αναδείξει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν τη σημασία των πιο πάνω ζητημάτων και εξέφρασε τις ανησυχίες του ως προς την κατεύθυνση που είχαν πάρει πολλά από αυτά.

Υποσχέσεις που έμειναν στα συρτάρια

Θυμίζουμε, επισημαίνει, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε το 2013 ένα μακρύ κατάλογο υποσχέσεων για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως για τους πολίτες, «και σε αυτή την περίπτωση, ο απερχόμενος Πρόεδρος αποδείχτηκε ανίκανος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που τόσο απλόχερα μοίραζε κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2013». Είναι πλέον πασιφανές, καταλήγει η κ. Νικολάου, «ότι αν η Κύπρος θέλει κάτι περισσότερο για το περιβάλλον δεν μπορεί να συνεχίσει με την απερχόμενη κυβέρνηση. Ο Σταύρος Μαλάς έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για το περιβάλλον, την οποία θα εφαρμόσει εφόσον οι πολίτες τον στηρίξουν με την ψήφο τους και τον εκλέξουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Αναποτελεσματικά μέτρα

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεσή του στις 40 περιοχές του Δικτύου «Natura 2000» που έχουν καθοριστεί ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας, εκ των οποίων μόνο οι 29 έχουν κηρυχθεί ως Ειδικές Ζώνες Διαχείρισης, ενώ για έξι Τόπους Κοινοτικής Σημασίας εκκρεμεί μέχρι σήμερα η ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξής τους ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι έχει εκπνεύσει η προβλεπομένη περίοδος των έξι ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στο Δίκτυο. Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί Διατάγματα Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης μόνο για τέσσερις από τις 29 περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως Ειδικές Ζώνες Διαχείρισης. Διαπιστώνει ακόμη πως τα μέτρα που έλαβε το Τμήμα για την προστασία της παραλίας «ΠόλιςΓιαλιά» (είναι Τόπος Κοινοτικής Προστασίας, μέρος του Δικτύου «Natura 2000») δεν ήταν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν περιστατικά καταστροφής φωλιών χελωνών. Ο Ελεγκτής εκφράζει ανησυχίες ότι τα συμβάντα ενδέχεται να αυξηθούν με την υλοποίηση έργων ανάπτυξης στην περιοχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy