Παίρνουν βόλτα το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Βόλτα μεταξύ δύο Υπουργείων (Οικονομικών και Εμπορίου) και της Κεντρικής Τράπεζας, πάει το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών. Το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό με οδηγία της ΕΕ και θα έπρεπε να περάσει στο κυπριακό δίκαιο από τον Μάρτιο του 2016, ενώ η ΕΕ προειδοποίησε με παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης σε επιστολή του προς τη Βουλή, το θέμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ των αρμόδιων αρχών (ΚΤ και Υπηρεσία Ανταγωνισμού). Σημειώνει μάλιστα ότι «με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης αναμένεται να υποβληθεί στην ΕΚΤ για σκοπούς γνωμοδότησης και στη Νομική Υπηρεσία για διεξαγωγή νομοτεχνικού ελέγχου και μετέπειτα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση».

Με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου,προσθέτει, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση σε Νόμο. Ο Χ. Γεωργιάδης, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή των Οικολόγων Γ. Περδίκη, αναφέρει ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ετοιμασία του νομοσχεδίου («Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που Προορίζονται για Κατοικία Νόμος του 2016») οφείλεται στην αναγκαία εμπλοκή διαφόρων αρχών, και στην πολυπλοκότητα και μεγάλο μέγεθος του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Αναφέρει ακόμη ότι ο μεγάλος αριθμός νομοσχεδίων που αφορούν το Χρηματοοικονομικό Τομέα που καλείται να προωθήσει το Υπουργείο Οικονομικών, συνιστά μεγάλη πρόκληση για μικρές διοικητικές δομές μικρών χωρών όπως της Κύπρου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy