Persona non grata τα ΑμεΑ στην Επαρχιακή Διοίκηση

Δριμύ κατηγορώ για την  έλλειψη πρόσβασης στο  βασικότερο κυβερνητικό  κτίριο της   Λεμεσού και την περιθωριοποίηση πολιτών με κινητικές δυσκολίες

 

Το ότι στον τόπο μας η κρατική μηχανή λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους πολίτες είναι γνωστό και κάπου μάθαμε να ζούμε μαζί με αυτή τη νοοτροπία. Ωστόσο είναι και κάποια ζητήματα που δεν μπορούν να προσπερνιούνται αδιάφορα, όταν μάλιστα αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα μιας κατηγορίας συνανθρώπων μας, όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες και άλλες κινητικές δυσκολίες, τα οποία, δυστυχώς, αυξάνονται συνεχώς.

Ένα τέτοιο ζήτημα προκύπτει και με την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού η οποία, αν και βασικός κρατικός φορέας, συνεχίζει εδώ και χρόνια να περιφρονεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, καθιστώντας ουσιαστικά αυτούς τους πολίτες persona non grata.

Σχετική είναι η αναφορά που έκανε η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, η οποία με επιστολή της προς την Αναπληρώτρια Έπαρχο Έσθη Παναγίδου εκθέτει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο βασικότερο κρατικό κτίριο της πόλης, ζητώντας να γίνουν εκείνες οι ενέργειες που θα επιτρέπουν, τουλάχιστον, την πρόσβαση των αναπήρων και άλλων ατόμων με κινητικές δυσκολίες στους χώρους των υπηρεσιών του Διοικητηρίου.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Κωνσταντίνος Βελισσάριος, με δικαιολογημένη αγανάκτηση και επικαλούμενος τα καθημερινά παράπονα που υποβάλλονται, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, και τις ακόλουθες ελλείψεις που υπάρχουν στο κτίριο, οι οποίες λειτουργούν απαγορευτικά για τους ανάπηρους.

Για παράδειγμα το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού της Επαρχιακής Διοίκησης, το οποίο επισκέπτεται καθημερινά μεγάλος αριθμός πολιτών, αν και λειτουργεί στο ισόγειο και η εξυπηρέτηση του κοινού βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου, δεν είναι προσβάσιμο για τα άτομα που χρησιμοποιούν για τη διακίνησή τους τροχοκάθισμα, αφού για να το επισκεφτούν χρειάζεται να μπουν από το πίσω μέρος του κτιρίου. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει ράμπα για τα ΑμεΑ στην κεντρική είσοδο.

Αδύνατη είναι η πρόσβαση και στους ορόφους του κτιρίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Έπαρχου και των Βοηθών, όπως και άλλων σημαντικών γραφείων εξυπηρέτησης των πολιτών (π.χ. Άδειες Οικοδομής). «Είναι απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό κυβερνητικό κτίριο να παρουσιάζει τέτοιου είδους ελλείψεις, αφού η ύπαρξη ανελκυστήρα θα εξυπηρετούσε τόσο τους πολίτες που παρουσιάζουν κάποιου είδους αναπηρία όσο και το υφιστάμενο προσωπικό της Επαρχιακής Διοίκησης, μέρος του οποίου είναι άτομα με αναπηρίες και θα διευκολύνονταν στη διεκπεραίωση των καθημερινών τους εργασιών» αναφέρει ο κ. Βελισσάριος, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η σκάλα που οδηγεί στον όροφο έχει φαγωθεί στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και τα αρτιμελή άτομα.

 

Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, στα κτίρια όπου βρίσκονται τα γραφεία των Επαρχιακών Εποπτών- οι Τεχνικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Προσφορών, το Τμήμα Γενικών Αδειών, το Τμήμα Αυτοστέγασης και άλλες βασικές υπηρεσίες- «δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες-χρήστες τροχοκαθίσματος, πράγμα το οποίο ενισχύει την ανισότητα μεταξύ αρτιμελών και ΑμεΑ, καθώς περιθωριοποιούνται τα άτομα αυτά και δεν μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος». Σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι στο κτίριο «δεν υπάρχουν ακόμα αποχωρητήρια για άτομα με κινητικές αναπηρίες και χρήστες τροχοκαθίσματος, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες παραπέμπονται στα δημόσια αποχωρητήρια».

Λόγος γίνεται και για τους δύο μόνο χώρους στάθμευσης αναπήρων, οι οποίοι είναι κατειλημμένοι από μέλη του προσωπικού, που είναι άτομα με αναπηρία.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης καταγγέλλει ότι όλα αυτά τα προβλήματα είχαν τεθεί γραπτώς και πριν από πέντε μήνες στον τέως Έπαρχο, Κυριάκο Τσολάκη, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε απάντηση. Τονίζοντας τη σοβαρότητα των προβλημάτων που υπάρχουν και την αναγκαιότητα για άμεση επίλυσή τους, ο κ. Βελισσάριος εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ανταπόκριση «πριν προβούμε σε καταγγελία για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται όλα όσα προϋποθέτει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα ΑμεΑ».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy