Πέτα στον αέρα: η ανάγκη του ανθρώπου να ακουστεί

Με αφορμή τη νέα devised θεατρική παραγωγή της enacttheatre Πέτα στον αέρα, η Μαρίνα Μακρή και η Έλενα Καλλινίκου μιλάνε στον Oρίζοντα:

«enacttheatre Την ομάδα enacttheatre αποτελούν η Μαρίνα Μακρή και η Έλενα Καλλινίκου, δηλαδή εμείς! Αντλώντας θέματα από την καθημερινότητα, σκοπός μας είναι να παράγουμε έργα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό ή στη μάζα χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στην αισθητική και την τέχνη του θεάτρου και χωρίς να χάνουν τη φιλοσοφική τους υπόσταση.

Αισθητή η Μείωση της Σκόνης από Αύριο σε μια πισίνα Θεωρούμε πως ο λόγος που το προηγούμενό μας έργο Αισθητή η Μείωση της Σκόνης από Αύριο, το οποίο ήταν σε συνεργασία με τον Δημήτρη Χειμώνα, είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση ήταν επειδή το στοιχείο της αυτοαναγνώρισης ήταν έντονο σε όλο το έργο. Επίσης οι θεατές ήταν μάρτυρες σε μια ανακύκλωση της πραγματικότητας και ως εκ τούτου μπορούσαν να συμπάσχουν με τους χαρακτήρες άμεσα, π.χ. το φαινόμενο της σκόνης. Από την πορεία της παράστασης θυμάμαι ιδιαίτερα μια πολύ άβολη στιγμή! Όταν πήγαμε στην Μπιενάλε Νέων στα Τίρανα παρουσιάσαμε το έργο μέσα σε μια άδεια πισίνα. Μετά το χειροκρότημα στο τέλος δεν είχαμε τρόπο να ανεβούμε πάνω, γιατί ο κόσμος καθόταν περιμετρικά της πισίνας. Ήταν πολύ άβολο και κωμικό το πώς προσπαθούσαμε να βγούμε πάνω, πηδούσαμε, έσπρωχνε ο ένας τον άλλο, πέφταμε κ.λπ.!

Η ανάγκη του ανθρώπου να ακουστεί Το θέμα της νέας μας παραγωγής αφορά κυρίως την ανάγκη του ανθρώπου να ακουστεί. Την ανάγκη να πει κάτι σημαντικό, κάτι που θα ενδυναμώσει και θα επιβεβαιώσει την ύπαρξή του στον κόσμο αλλά και στον μικρό-κόσμο. Κατ’ επέκταση το έργο εξερευνά και τις επιπτώσεις ή τις παρενέργειες που μπορεί να επιφέρει αυτή η ανάγκη στον άλλο και στο περιβάλλον του. Προέκυψε αρχικά από το θαυμασμό μας στον κόσμο του ραδιοφώνου, συγκεκριμένα μιας λεμεσιανίτικης εκπομπής που δίνει τη σκυτάλη στο κοινό και την κοινότητα που αναπτύχθηκε μέσα από τα χρόνια. Μελετώντας την έννοια του αέρα ως χώρο, έναν χώρο στον οποίο οι πληροφορίες αιωρούνται και μεταφέρονται, καταλάβαμε ότι είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει σήμερα στα μέσα δικτύωσης και ξεκινήσαμε να αντλούμε υλικό το οποίο περιμέναμε να δούμε τι μορφή θα πάρει!

Πέτα στον αέρα: «πέταξε» ή «πες τα»; Πέτα στον αέρα είναι στα κυπριακά ο τίτλος και σημαίνει και τα δύο. Αφενός το «Πέτα στον αέρα» σημαίνει το «πέταγμα» της πληροφορίας. Δηλαδή το πώς «πετούν» κυριολεκτικά στον αέρα οι πληροφορίες καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, καθιστώντας μας έρμαιά τους σε μια μάταιη προσπάθεια να τις χειριστούμε ή να προσδιορίσουμε την ύπαρξή μας σε σχέση με αυτές. Επίσης «πέτα στον αέρα» αφορά το πώς κυριολεκτικά τα λέμε όλα στον αέρα και δεν ξέρουμε αν όντως αυτός ακούει ή αν είναι το απόλυτο κενό, με αποτέλεσμα πολλές πληροφορίες να καταντούν λόγια του αέρα!

Το έργο στην κυπριακή διάλεκτο Είναι στη διάλεκτο επειδή πολύ απλά μας βγαίνει αυτόματα, ίσως εξαιτίας και του ότι το υλικό που μας ενδιαφέρει βρίσκεται στην κυπριακή πραγματικότητα. Επίσης λόγω του ότι ασχολούμαστε με το devised theatre, αυτό μας δίνει την ελευθερία να εκφραστούμε με τη δική μας φωνή, με όλη τη σημασία της λέξης, γι’ αυτό και η κυπριακή διάλεκτος αρμόζει καλύτερα στα έργα μας.

Δεν είμαστε απόλυτες για τη χρήση της κυπριακής στο θέατρο, καθώς αυτό είναι σχετικό με το είδος της κάθε παράστασης. Θεωρούμε ότι αν η χρήση της κυπριακής διαλέκτου γίνεται προσεγμένα είναι πολύ πετυχημένη, όπως βέβαια ισχύει και για την ελληνική γλώσσα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε: ΘΟΚ, Στέγη Συγχρόνου Χορού Λεμεσού, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, Μάριο Ιωάννου, Μιχάλη Παρμάκκη, Στέφανη Μακρή, Μαριάννα Μιχαήλ, Μάριο Μακρή, Άντρια Πουγιούκκα, Αντρούλλα Καφφά, Σοφία Αναστασίου, Νικόλα Καλλινίκου”

Συντελεστές

Παραγωγή, σκηνοθεσία, κείμενο, δραματουργία: enacttheatre

Performers: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου

Εικαστική Επιμέλεια: Στέφανος Δρουσσιώτης Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους Μέντορας: Λία Χαράκη Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Δημήτρης Χειμώνας Βοηθός Παραγωγής: Εβίτα Ιωάννου Σχεδιασμός αφίσας: Αλέξης Θεμιστοκλέους

Λεμεσός: Παλιό Ξυλάδικο 8, 9, 10 και 11 Μαΐου στις 20:30 Πληροφορίες και κρατήσεις: 99629610

Οι παραστάσεις στη Λεμεσό γίνονται στο πλαίσιο του the.yard.residency2018

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy