Πέθανε ο “Μίστερ Σποκ” του Σταρ Τρεκ

Ο Λέοναρντ Νιμόι, ο Αμερικανός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον εξωγήινο “Μίστερ Σποκ” στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Σταρ Τρεκ αλλά και στις κινηματογραφικές ταινίες που την ακολούθησαν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών στο Λος Αντζελες.

Η 60χρονη καριέρα του Νιμόι στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο σημαδεύτηκε από τον ρόλο του Σποκ, του Βουλκάνιου εξωγήινου με τα μυτερά αυτιά και την ψυχρή λογική που δημιούργησε η φαντασία του Τζιν Ροντενμπέρι.

Ο Νιμόι γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1931 στη Βοστόνη και έφυγε για το Χόλιγουντ σε ηλικία 18 ετών. Τη δεκαετία του ’50 έπαιξε πολλούς μικρούς ρόλους σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Ο ρόλος της ζωής του, που τον ανέδειξε σε θρύλο των σειρών επιστημονικών φαντασίας, ήρθε το 1966. Ο “Σποκ” ήταν το ψυχρό, άκρως λογικό αντίβαρο του παρορμητικού κυβερνήτη του διαστημοπλοίου “Εντερπράιζ”, του Τζέιμς Κερκ, που ενσάρκωνε ο Γουίλιαμ Σάτνερ.

Ο Λέοναρντ Νιμόι ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία. Πίσω από τις κάμερες, οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν οι ταινίες “Σταρ Τρεκ 4: Επιστροφή στη Γη” και “λνα μωρό για τρεις” με πρωταγωνιστή τον Τομ Σέλεκ.

Οπως και πολλοί άλλοι ηθοποιοί που έπαιξαν στο “Σταρ Τρεκ”, ο Νιμόι δυσκολευόταν να βρει άλλους ρόλους καθώς το κοινό τον είχε ταυτίσει με τον Σποκ. Το 1975 μάλιστα έγραψε το βιβλίο “Δεν είμαι ο Σποκ”, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τον χαρακτήρα που παραμένει ακόμη πολύ δημοφιλής από τους “φαν” των σειρών επιστημονικής φαντασίας.

Πέρσι είχε ανακοινώσει ότι έπασχε από χρόνια πνευμονοπάθεια, μολονότι είχε κόψει το τσιγάρο πριν από 30 χρόνια.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy