Πέθανε ο «πατέρας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών»

Πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 92 ετών ο πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και δημιουργός της πρώτης κονσόλας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, Ράλφ Μπάερ.

Ο Μπάερ, θεωρείται ευρέως ως ο «πατέρας των βιντεοπαιχνιδιών» για την πρωτοποριακή εργασία του που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης κονσόλας, της Magnavox Odyssey.

Ο ίδιος, όπως σημειώνει το BBC, δημιούργησε επίσης τα πρώτα περιφερειακά για κονσόλες και εφηύρε πολλά δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το προφίλ του εφευρέτη

Γεννημένος στη Γερμανία, ο Μπάερ εγκατέλειψε τη χώρα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Ως έφηβος ασχολήθηκε με τα ηλεκτρονικά, σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικανικής Τηλεόρασης (ATI) και ακολούθησε σταδιοδρομία στον τομέα της ηλεκτρολογίας.

Το 1966 δημιούργησε ένα «καφέ κουτί» το οποίο επέτρεπε σε δύο ανθρώπους να «κονταροχτυπηθούν» σε διάφορα παιχνίδια στην τηλεόραση.

Η εφεύρεση του κέντρισε το ενδιαφέρον του τότε εργοδότη του στην εταιρεία Sanders Associates, ο οποίος τον βοήθησε χρηματικά.

Η πρώτη οικιακή κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών Magnavox Odyssey ήταν γεγονός. Οι πωλήσεις της άρχισαν το 1972.

Η επιτυχία της Odyssey έδωσε το έναυσμα για το πρώτο κύμα από κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών που συνδέονταν με την τηλεόραση, εμπνέοντας στην πορεία μια ολόκληρη βιομηχανία.

Ο Μπάερ δημιούργησε επίσης περιφερειακά για κονσόλες, όπως το πρώτο «φωτόσπαθο» για το χτύπημα στόχων στην τηλεόραση.

Μέχρι το θάνατό του ο Μπάερ είχε περισσότερες από 150 πατέντες στο όνομά του.

Το 2004, τιμήθηκε με το αμερικανικό Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας, το 2010 έγινε μέλος του Hall of Fame των αμερικανών εφευρετών.

Το 2013 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ενέταξε στη συλλογή του επτά βιντεοπαιχνίδια του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy