«Πετυχημένο» το πρόγραμμα της Ελλάδας

Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Υπουργό Οικονομικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

“Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.

Νωρίτερα, η Κριστίν Βιρτς, Εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο. “Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο” συνάντησης αυτήν τη στιγμή, τόνισε ωστόσο η Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.

“Το Βερολίνο επιθυμεί να έχει μία καλή και φιλική επαφή με την ελληνική κυβέρνηση”, δήλωσε η Εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα μίας συνάντησης ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων. “Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περιμένει να δει ποιες είναι οι ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης”, διευκρίνισε η Κριστίν Βιρτς.

Εξάλλου πηγές της ιταλικής Κυβέρνησης αναφέρουν ότι η Ιταλία μπορεί να αναπτύξει συγχρόνως στενή συνεργασία με την Αθήνα και το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και προσφέροντας, την ίδια στιγμή, ένα θετικό παράδειγμα στην πορεία προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός τις περασμένες ημέρες συζήτησε επανειλημμένα και αναλυτικά την ελληνική οικονομική κατάσταση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών τους. Από την ιταλική Προεδρία της κυβέρνησης, διοχετεύεται επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε μια νέα σειρά επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στην Ενωση, ώστε να ξεκινήσει, πράγματι, μια νέα περίοδος στην Ευρώπη.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση Ρέντσι θεωρεί ότι αυτή η νέα πορεία θα πρέπει να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλους τους εταίρους της `Ενωσης. Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό δίκτυο Rtl, τόνισε ότι “το ευρώ άρχισε να μπαίνει στον σωστό δρόμο, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα η οδός της ευελιξίας”.

“Είμαστε στην πρώτη γραμμή, σε ό,τι αφορά την αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και χαίρομαι για το ότι προστίθενται πολλοί άλλοι”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy