«Παίζουν την κολοκυθιά για εμπάργκο όπλων προς Σαουδική Αραβία»

Την αντίδραση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου προκάλεσε η απάντηση που έδωσε η ΕΕ σε ερώτηση σχεδόν όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την ανάγκη επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Οπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Ευρωβουλευτής, «παίζουν την κολοκυθιά» αφού, όπως εξηγεί παραπέμπουν το θέμα στο Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηγεωργίου μαζί με άλλους ευρωβουλευτές από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες είχε πρόσφατα απευθύνει ερώτηση στη κ. Μογκερίνι σχετικά με την ανάγκη επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει «η απάντηση που λήφθηκε ενώ αναφέρει μεν τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή όπλων, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή θέση της ΕΕ, παραπέμπει εντούτοις το θέμα του εμπάργκο όπλων στο Συμβούλιο».

Λαμβανομένου υπόψη της απάντησης αυτής ο κ. Χατζηγεωργίου απεύθυνε νέα ερώτηση αυτή τη φορά στο Συμβούλιο, και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο του κ. Τούσκ, ως τον καθ’ ύλη αρμόδιο (όπως αναφέρεται και στην απάντηση της η κ. Μογκερίνι),  εάν προτίθεται να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο ώστε να τοποθετηθούν όλα τα Κράτη Μέλη επί τούτου και εφόσον υπάρχει ομοφωνία να επιβληθεί εμπάργκο όπλων.

Ο Ευρωβουλευτής υπενθυμίζει πως «η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί  για εγκλήματα πολέμου στη Υεμένη, οι αποκεφαλισμοί συνεχίζονται στη χώρα ενώ ο ρόλος της στην Μέση Ανατολή με τη στήριξη προς το Ισλαμικό Κράτος είναι ευρέως γνωστή».

«Η κοινή θέση της ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηγεωργίου «προϋποθέτει πως στις αιτήσεις εξαγωγής όπλων πρέπει να τηρούνται οχτώ κριτήρια. Κριτήρια που συμπεριλαμβάνουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και τον αντίκτυπο στην περιφερειακή σταθερότητα και την συμπεριφορά της χώρας εισαγωγής όσον αφορά την τήρηση του διεθνούς δικαίου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy