ΠΓΔΜ: Δεν τα βρήκαν οι πολιτικοί ηγέτες στις Βρυξέλλες

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, και του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 12 ώρες και από την πλευρά της ΠΓΔΜ συμμετείχαν οι Νίκολα Γκρούεφσκι του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Ζόραν Ζάεβ της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης/SDSM, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI και Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/DPA.

Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Ζάεβ αλληλοκατηγορήθηκαν για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, ενώ ο κ. Χαν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Τwitter εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη υπευθυνότητας και ηγετικής βούλησης από τη μεριά των συμμετεχόντων από την ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες αποτέλεσε συνέχεια εκείνης της 2ας Ιουνίου, στα Σκόπια, όπου οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τη διαμεσολάβηση του κ. Χαν, επέτυχαν προκαταρκτική συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της αποτυχίας για την επίτευξη συμφωνίας αποτέλεσε η διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ, σχετικά με το ποιου είδους κυβέρνηση θα διεξάγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ επέμενε στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, πολιτικών ή τεχνοκρατών, η οποία θα οριστεί το επόμενο διάστημα και θα διοργανώσει τις εκλογές.

Αντιθέτως, ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησής του και υποστήριξε ότι αυτός έχει τη λαϊκή εντολή, από τις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014, να παραμείνει στη θέση του και να διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy