Πιάνει δουλειά ξανά το το Κτηματολόγιο για 107 χιλιάδες εγκλωβισμένους αγοραστές

Το Κτηματολόγιο πιάνει ξανά δουλειά για τους 107 χιλιάδες εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, παρά τα προβλήματα τα οποία συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω των αποφάσεων των δικαστηρίων.

Η νομοθεσία για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015. Ωστόσο μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων σε προσφυγές τραπεζών, δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τελικά η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Νομικών της Βουλής ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της διαδικασίας όσον αφορά τις αιτήσεις για τους εγκλωβισμένους αγοραστές.

Παράλληλα αποφασίστηκε όπως καταχωρηθεί έφεση εναντίον των αποφάσεων των δικαστηρίων, ενώ θα προωθηθεί και τροποποίηση της νομοθεσίας αφού είναι παραδεκτό από όλους ότι παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, περιλαμβανομένης και της Βουλής, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν άλλα προβλήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Κτηματολογίου αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 71,000 υποθέσεις οι οποίες αφορούν συνολικά 106.985 εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες).

Πέντε κατηγορίες

Οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά εκκρεμείς αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν, αλλά ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται 11,500 υποθέσεις που αφορούν συνολικά 15.640 ιδιοκτήτες. Από αυτούς 6.817 είναι Κύπριοι, 8.146 αλλοδαποί και 677 εταιρείες.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά αιτήσεις αναγκαστικής έκδοσης τίτλων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται 28,000 υποθέσεις οι οποίες αφορούν συνολικά 36.791 ιδιοκτήτες. Από αυτούς οι 12.216 είναι Κύπριοι, 22.986 αλλοδαποί και 1.589 εταιρείες. Η υπό αναφορά κατηγορία είναι υποθέσεις που κινήθηκαν αυτεπάγγελτα από τον Διευθυντή του Κτηματολογίου.

Η τρίτη κατηγορία αφορά εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες απορρέουν από φιλική έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται 6,000 υποθέσεις οι οποίες αφορούν συνολικά 7.756 ιδιοκτήτες. Από αυτούς οι 2.363 είναι Κύπριοι, 5.074 αλλοδαποί και 319 εταιρείες. Η υπό αναφορά κατηγορία είναι υποθέσεις που κινήθηκαν από τους ντιβέλοπερ.

Η τέταρτη κατηγορία αφορά κατατεθειμένα πωλητήρια έγγραφα για τίτλους που ήδη έχουν εκδοθεί. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται 20,000 υποθέσεις οι οποίες αφορούν 38.970 ιδιοκτήτες. Από αυτούς οι 13.830 είναι Κύπριοι, 24.003 αλλοδαποί και 1.137 εταιρείες. Πρόκειται για την κατηγορία από την οποία προέρχονται οι τρεις υποθέσεις για τις οποίες δημιουργήθηκε το πρόβλημα, λόγω των αποφάσεων των δικαστηρίων. Σημειώνεται ότι ενώπιον των δικαστηρίων εκκρεμούν άλλες 165 υποθέσεις.

Η πέμπτη κατηγορία αφορά πωλητήρια έγγραφα, τα οποία έχουν κατατεθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται 7.828 ιδιοκτήτες. Από αυτούς οι 2.203 είναι Κύπριοι, 3.937 αλλοδαποί και 1.688 εταιρείες. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο νόμο και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει τροποποίηση.

Η νομοθεσία για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η νέα νομοθεσία εισάγει πρόνοιες για τον απεγκλωβισμό των αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν υλοποιήσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις δυνάμει της σύμβασής τους με τον πωλητή, αυτός αδυνατεί ή αμελεί ή παραλείπει να μεταβιβάσει το ακίνητο επ’ ονόματί τους, καθότι το ακίνητο ή μέρος αυτού υπόκειται σε υποθήκη ή/και εμπράγματο βάρος ή/και απαγόρευση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy