Πήχης ηθικής καμωμένος από καουτσούκ

Η πλειοδοσία σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας άμα γίνεται από τους κυβερνώντες, δεν προκαλεί μόνο γέλωτα. Διασύρει, απαξιώνει και ζημιώνει θεσμούς

Το άλμα επί κοντώ είναι κλασικό αγώνισμα στίβου. Ο Σεργκέι Μπούμπκα διέλυσε όλους τους μύθους κι έχει καταστεί ο θρύλος του αθλήματος. Ολη η υφήλιος υποκλίνεται στο… ύψος του αθλητή. Ολα αυτά μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης. Κι όλα τα ρεκόρ του Μπούμπκα καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο… Είναι τόσο ψηλός ο πήχης των κυβερνώντων που αναποδογύρισαν τα ρεκόρ και πάντα περνούν από κάτω:

* * Τα εκατομμύρια του συμπεθέρου που έκαναν φτερά παραμονές του κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων.

* * Η εμπορική πράξη Αρχιεπισκόπου-Αντρης Αναστασιάδη και η αγορά μισοτιμής του φιλέτου στα Μεσοβούνια.

* * Ο διορισμός του υπαλλήλου του Σωκράτη Χάσικου στην προεδρία του Δ.Σ. του ΡΙΚ – που ελέγχεται από τον ΥΠΕΣ.

* * Το αεροπλάνο του φίλου-μεγιστάνα για μεταφορά του Προέδρου στα υπηρεσιακά του ταξίδια.

* * Η απόλυση του προεδρικού συμβούλου για θέματα αερομεταφορών, ξημερώματα παρακαλώ και σε καφετέρια, γιατί άδειασε χειρισμούς και αρμοδίους στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

* * Το συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη που άλλος το ετοίμασε, άλλος το συνέταξε, άλλος το ολοκλήρωσε και άλλα ντ’ άλλων υπέγραφε ο Πρόεδρος…

Μην θυμίσουμε, δηλαδή, την ηθική των κυβερνώντων -του Ιωνά Νικολάου στην προκειμένη- στα όσα επεσυνέβησαν πριν δέκα μήνες στις Κεντρικές Φυλακές. Πέντε αυτοκτονίες, πολλές υποθέσεις βιασμών και καμία συγκίνηση, καμία ευθιξία, και προπάντων καμία σοβαρότητα δεν επέδειξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός της Δικαιοσύνης.

Κι έχουν μετά το θράσος να λένε στον κόσμο πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη σε σχέση με την ηθική που πρέπει να διέπει τους αξιωματούχους του κράτους, είτε αυτοί είναι μέλη της κυβέρνησης, είτε αυτοί είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, είτε αυτοί είναι άλλοι πολιτικοί ή πολιτειακοί άρχοντες…». Ή ο πήχης των κυβερνώντων είναι από καουτσούκ, άρα συστέλλεται και διαστέλλεται αναλόγως καταστάσεων, όπως συμβαίνει στη φυσική αναλόγως της θερμοκρασίας ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί… Και όπως φαίνεται συμβαίνουν και τα δύο.

Ο κόσμος έκλαιγε τα λεφτά του, ο Λούτσιος τα έκανε εξαγωγή

Πήχης ηθικής-3

Η αποκάλυψη της «Χαραυγής», 31 Μαρτίου 2013, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποθέταμε. Κάποιοι γνώριζαν για την απόφαση Γιούρογκρουπ-Αναστασιάδη για κούρεμα καταθέσεων και πρόλαβαν να βγάλουν έξω τα λεφτά τους… Οι συμπέθεροι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αντης και Κάτια Λούτσιου, και η εταιρεία τους «φέρονται να έβγαλαν από την Κύπρο μεγάλο χρηματικό ποσό», παραμονές της κρίσιμης συνόδου του Γιούρογκρουπ, της 15ης Μαρτίου, έλεγε το δημοσίευμα.

Τρεις μέρες πριν από το Eurogroup, η οικογένεια Λούτσιου έσπασε πέντε γραμμάτια, τα οποία διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα, ύψους 21 εκ. ευρώ περίπου, και έστειλε τα χρήματα στο Λονδίνο. Κατά την υπό αναφορά περίοδο δεν υπήρχαν οποιοιδήποτε περιορισμοί στη μετακίνηση κεφαλαίων. Υπήρχαν, όμως, ρητές οδηγίες να μην διακόπτονται γραμμάτια πριν από την ημερομηνία κατά την οποία έληγαν.

Το ζήτημα ήταν, πρωτίστως, ηθικό: Είχε η οικογένεια Λούτσιου, γονείς του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας, εσωτερική ή και προνομιακή πληροφόρηση; Πώς απάντησε ο Πρόεδρος στη «Χαραυγή»; Καταλόγισε στην εφημερίδα μας προσπάθεια διασυρμού εταιρειών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά του, με στόχο να πληγεί ο ίδιος… Τα πράγματα ασφαλώς και δεν ήταν έτσι.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και αυτό που ψέλλισε ο Πρόεδρος ήταν πως την ώρα που έδινε τη μάχη στις Βρυξέλλες, δεν μπορούσε και να ενημερώνει συγγενείς και φίλους!

Το πιο σκανδαλώδες, ωστόσο, ήταν η δήλωση-δέσμευση Αναστασιάδη προς την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία «να ερευνήσει τη συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία, είμαι σίγουρος, ότι θα διερευνήσει όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας, την οποία βιώνει ο λαός μας». Κι, όπως, με κάθε δέσμευσή του, αποδεσμεύτηκε κι από αυτή…

Το ζεύγος Λούτσιου, μετά την κατακραυγή και για να περισώσει ό,τι μπορούσε να περισωθεί, επισκέφθηκε τον Μακαριότατο για να του χορηγήσει το ποσό -ύψους 3 εκ. ευρώ- για άπορα παιδιά. Αυτό το ποσό ισοδυναμούσε με το κούρεμα των χρημάτων που έβγαλε στο εξωτερικό, αν τα άφηνε στον κυπριακό λογαριασμό. Βέβαια, μην ρωτάτε τι έγιναν εκείνα τα εκατομμύρια. Δεν μάθαμε ποτέ και ούτε θα μάθουμε. Η τάτσα έμεινε όμως και νωρίς-νωρίς στιγμάτισε τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Και να ήταν η μόνη;

Αν μπορείς, αγόρασε κι εσύ…

Πήχης ηθικής-2

Αυτή κι αν είναι ευκαιρία! Κι αν μπορείς κι εσύ κι εγώ και ο κάθε ανώνυμος πολίτης, ας αγοράσει κι αυτός μεσοτιμής φιλέτο στα Μεσοβούνια! Η πρώτη κυρία, ωστόσο, τα κατάφερε, και αγόρασε από την αυτού Μακαριότητα, Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, ακίνητο έκτασης 1.739 τ.μ., το οποίο βρίσκεται δίπλα από την κατοικία του Προέδρου Αναστασιάδη στην αριστοκρατική περιοχή Μεσοβούνια στη Λεμεσό με μόλις €500.000, την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία στις €870.000. Και οι όροι αγοράς; Ψιλοπράγματα: Προκαταβολή €40.000 και 75 άτοκες δόσεις.

Το έγγραφο της αγοραπωλησίας φέρει ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2014.
«Ο,τι το νόμιμο, δεν είναι κατ’ ανάγκην ηθικό…» ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη…

Φίλος τον φίλο φίλευε και του διν’ ό,τι γύρευε…

Πήχης ηθικής-4

17 Ιουνίου 2013 έσκασε η βόμβα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στο Παρίσι για να συναντήσει τον Πρόεδρο Ολάντ, με ιδιωτικό αεροπλάνο φίλου του, γνωστού Ρώσου επιχειρηματία και βουλευτή, ο οποίος φέρεται να είναι και πελάτης του δικηγορικού του γραφείου. «Τι ενοχλεί κάποιους να βλέπουν, το φεγγάρι ή το δάκτυλο; Το φεγγάρι ήταν η σημαντική συνάντηση που είχα με τον Γάλλο ομόλογό μου και η οποία έπρεπε οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί.

Το δάκτυλο, η μετάβαση της προεδρικής αποστολής διά της κανονικής οδού, η οποία θα στοίχιζε στα ταμεία του κράτους 6 χιλιάδες ευρώ» ήταν η απάντηση τού κ. Αναστασιάδη. Ενα χρόνο μετά μάθαμε πως Κύπριος επιχειρηματίας που ζει στη Βρετανία, πληρώνει για χρήση ιδιωτικού αεροσκάφους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δηλώνει προσωπικός φίλος του Προέδρου, ότι δραστηριοποιείται στη Βρετανία και επιθυμεί να τον διευκολύνει με το ιδιωτικό του τζετ, όταν, όπως δηλώνει «το επιβάλλουν οι καταστάσεις που δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο». Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε, διαβεβαιώνοντας ότι η χρήση αυτής της διευκόλυνσης «θα γίνει με απόλυτα λελογισμένο τρόπο».

Παραίτηση σε καφετέρια…

Αυτή η κυβέρνηση εισήγαγε νέους κανόνες στην πολιτική ζωή. Δεν τής κάνει ένας διορισθείς από την ίδια σύμβουλος, για παράδειγμα; Τον καλεί για καφέ πρωί-πρωί με την αυγούλα σε καφετέρια και τον αποδεσμεύει. Τι ήθελε ο Χρίστος Πέτρου να αδειάσει χειρισμούς και αρμοδίους για τα θέματα Κυπριακών Αερογραμμών;

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών -κάτι έπρεπε να κάνει κι αυτός για να στρέψει τα βλέμματα πάνω του, όλα τα credit στον Ιωνά και στον Χάσικο;- τον κερνά ένα καφέ σε γνωστή αλυσίδα καφετεριών και του ανακοινώνει «δεν σε θέλουμε άλλο». Εξάλλου ο άνθρωπος αμισθί προσέφερε τις υπηρεσίες του. Το «μούχτιν» είναι για τους χωριάτες… Αυτή η κυβέρνηση πληρώνει.

Και στη θέση του κ. Πέτρου «θα διορίσει μέσω του EUROCONTROL κάποιον επί πληρωμή “Project Leader” από τον ιδιωτικό τομέα». Ετσι είπε ο κ. Δημητριάδης…

Κεραυνοί Διός

Ποιος σύνταξε το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας; Ποιος το παρέδωσε στη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και ποιος το παρέλαβε πίσω; Ο Διευθυντής του προεδρικού γραφείου; Ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου; Κατά την ημερομηνία διορισμού και ανάληψης καθηκόντων της κας Γιωρκάτζη δεν υπήρχε συμβόλαιο. Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής και η Γενική Λογίστρια έλαβαν γνώση του περιεχομένου του συμβολαίου σαράντα σχεδόν ημέρες μετά την ημερομηνία διορισμού της.

Πάντως, ώς τις 10 Απριλίου, δεν υπήρχε συμβόλαιο. Τι υπέγραφε στις 11 Απριλίου ο κ. Αναστασιάδης διορίζοντας την κα Γιωρκάτζη δεν μας λέει κανείς. Η ίδια η Διοικητής, πάντως, δεν θυμάται πότε υπέγραψε το συμβόλαιό της! Τι καταδεικνύει η όλη ιστορία; Πως τίποτα δεν έμεινε όρθιο.

Θεσμοί διασύρονται, αξίες καταβαραθρώνονται και καταπατούνται χάριν σκοπιμοτήτων. Και προπάντων εξαιτίας κακών επιλογών, εξαιτίας του άγχους και της αδημονίας των σημερινών κυβερνώντων να ελέγξουν τα πάντα. Και για να το πετύχουν, είναι ικανοί να φέρουν τον κόσμο ανάποδα.

Αν ο Πρόεδρος λέει αλήθεια -και θλίβεται μάλιστα- πως ποτέ δεν τον ενημέρωσε η κα Γιωρκάτζη με οποιονδήποτε τρόπο ότι η θυγατέρα της εργοδοτείτο στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, «αλλά το χείριστο, ότι το εν λόγω γραφείο εκπροσωπούσε νομικά τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας κ. Ανδρέα Βγενόπουλο», τότε το ζήτημα υφίσταται. Και είναι σοβαρό. Και απαιτείται πλήρης διαλεύκανση. Ολο το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί και δεν είμαστε βέβαιοι ότι η προαναγγελθείσα τετ-α-τετ συνάντηση Αναστασιάδη-Γιωρκάτζη θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy