Πιέσεις από ΕΚΤ για δραστικές λύσεις στον Συνεργατισμό

Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) δέχεται πιέσεις από τις εποπτικές Αρχές για δραστικές λύσεις, όπως ανέφεραν τεχνοκράτες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου.

Όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ άσκησαν έντονη κριτική για την απουσία από τη συνεδρία του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως επεσήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρία, ένεκα της απουσίας των δύο πιο πάνω θεσμών δεν κατέστη εφικτό να καταγραφεί η πολιτική θέση της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιστροφή του Συνεργατισμού στην κοινωνία, προσθέτοντας ότι αντί της υλοποίησης των δεσμεύσεων της η κυβέρνηση μεθόδευσε την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού. Μάλιστα έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, επισημαίνοντας ότι πίσω από τα δάνεια του Συνεργατισμού βρίσκονται εξασφαλίσεις πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, αλλά και άνθρωποι.

Ο Στ. Στεφάνου διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνηση και κατά πόσο τελικά θα παραδοθούν τα καλά στοιχεία που επιφέρουν κέρδη στους ιδιώτες, και θα μείνουν στο κράτος τα υπόλοιπα.

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έθεσε ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπείας της ΣΚΤ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι πιέσεις τη Φραγκφούρτη δείχνει ότι οι εποπτικές Αρχές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τους αρμόδιους θεσμούς, που είναι το Υπουργείο Οικονομικών, η ΚΤ και η διοίκηση του Συνεργατισμού.

Όπως είπε θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που να διασφαλίζουν τους καταθέτες, τον κύριο μέτοχο που είναι ο φορολογούμενος και τους εργαζόμενους στο Συνεργατισμό. Όπως είπε η λύση που μπορεί α διασφαλίσει τα πιο πάνω είναι η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι στη συνεδρία διαφάνηκε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό, αλλά και ότι δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς της κυβέρνησης για το θέμα του Συνεργατισμού καθώς και το ευρύτερο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που να διασφαλίζει ότι δεν θα θυματοποιηθούν οι καταθέτες και οι αξιόπιστοι δανειολήπτες, ενώ παράλληλα να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση του σχήματος του Συνεργατισμού, έστω και κάτω από μια διαφορετική μορφή .

Ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων έκανε λόγο για κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό που νομοτελειακά έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη των εποπτικών αρχών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy