Από Τρίτη η διαδικασία εξόδου ζητούν οι 4 μεγάλες Ομάδες του ΕΚ

Οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέταξαν ένα κείμενο με το οποίο καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Είναι επιτακτικό, γράφουν οι βουλευτές, “να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης”. “Καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου”, προσθέτουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε και αυτός σήμερα τον Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει ήδη από την Τρίτη τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Σουλτς εκτιμά πως μια περίοδος αοριστίας “θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση”.

“Αυτή η διστακτική στάση, μόνο και μόνο για να γίνει το παιγνίδι τακτικής των Βρετανών συντηρητικών, μας βλάπτει όλους”, συνεχίζει. “Γι` αυτό υπολογίζουμε στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει από τώρα τις υποσχέσεις της και η σύνοδος κορυφής της Τρίτης θα είναι η σωστή στιγμή για να το πράξει”.

ΚΥΠΕ


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Σκωτία «θα επιχειρήσει να μπλοκάρει» το Brexit

Η Σκωτία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το Brexit, δήλωσε η πρωθυπουργός της. Νωρίτερα, η Νίκολα Στέρτζεον είχε δηλώσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον» και επανέλαβε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό».

Η επικεφαλής του SNP είπε ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός της να αρνηθούν να δώσουν την «βουλευτική συγκατάθεσή τους» για ένα Brexit.

Ερωτηθείσα τι θα κάνει το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, η Στέρτζεον -το κόμμα της οποίας κατέχει 63 από τις 129 έδρες- είπε: «Το θέμα για το οποίο μιλάτε είναι εάν θα υπάρξει κίνηση να δοθεί συγκατάθεση από τους βουλευτές για τη νομοθεσία που θα βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Και συνέχισε: «Κοιτάζοντάς το από λογική σκοπιά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει αυτή η απαίτηση: υποπτεύομαι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έχει διαφορετική οπτική για αυτό και θα δούμε που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση».

Ερωτηθείσα εάν σκέφτεται να ζητήσει από τους βουλευτές της να μη στηρίξουν αυτή την κίνηση συγκατάθεσης, είπε: «Φυσικά».

Ωστόσο, βουλευτής των Τόρις στη Σκωτία και ειδικός στο Συνταγματικό Δίκαιο της Βρετανίας έκανε λόγο για «ανοησίες», σημειώνοντας ότι το Χόλιρουντ δεν έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο το Brexit. «Το Χόλιρουντ έχει την εξουσία να δώσει ή να μην δώσει τη συγκατάθεσή του. Αλλά να εμποδίσει τη συγκατάθεση δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να μπλοκάρει» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter.
Παράλληλα, η Στέρτζεον επανέλαβε πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό» τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στους Times θέλει το 52% των Σκωτσέζων να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η Στέρτζεον τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε» δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζω, αλλά και η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού, είναι να επιδιώξω να διαπραγματευθώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας» δήλωσε η Στέρτζον προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας θα καλέσει όλους τους ευρωπαίους διπλωμάτες που βρίσκονται στη Σκωτία σε συνάντηση στην κατοικία της στο Εδιμβούργο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, έναντι 38% υπέρ του Brexit.

in.gr

Γερμανία: Το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα «να ξανασκεφτεί» το Brexit

Στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελάριου δήλωσε ότι οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα «να ξανασκεφτούν» τις συνέπειες της εξόδους της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις συνέπειες μιας εξόδου» φέρεται να είπε ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Καγκελαρίας της Μέρκελ, σύμφωνα με την εφημερίδα RND.

Εάν η Βρετανία φύγει πραγματικά από την ΕΕ αυτό θα ήταν μία δύσκολη στιγμή, «με πολλές συνέπειες» ανέφερε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND.

Πρόσθεσε ότι φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να κάνει αίτηση για να ενταχθεί και πάλι στην ΕΕ, αλλά «αυτό θα χρειαζόταν πολύ καιρό».

in.gr

Βρετανία: Διχασμένοι οι Εργατικοί μετά το Brexit – Ανταρσία και παραιτήσεις

Αντιμέτωπος με ανταρσία μεσα στο Εργατικό Κόμμα βρίσκεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίον επιφανή στελέχη του Κόμματος θεωρούν συνυπεύθυνο για την επικράτηση του Brexit.

Μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον του δύο βουλευτές, αποπέμπονται υπουργοί της σκιώδους κυβέρνησής του, οι οποίοι απέσυραν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν καρατομήθηκε πριν ξημερώσει με ένα τηλεφώνημα –σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer ο Μπεν ήταν ένα βήμα προτού ηγηθεί κίνησης για την ανατροπή του Κόρμπιν από την ηγεσία του κόμματος.

«Είναι ένας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος, αλλά δεν είναι ηγέτης», δήλωσε ο Μπεν στην τηλεόραση του BBC και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του Κόμματος.

Την αποπομπή Κέρ ακολούθησαν παραιτήσεις.

labour paraitiseis

Η επικεφαλής της πολιτικής για την Υγεία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Χέιντι Αλεξάντερ παραιτήθηκε σήμερα, με το επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης και ότι η ίδια δεν πιστεύει πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να την προσφέρει.

 


Η Γκλόρια Ντε Πιέρο, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος για τα θέματα των νέων, επίσης παραιτήθηκε, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το κόμμα βυθίζεται στην κρίση μετά το δημοψήφισμα.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους ακόμη δύο συνεργάτες του Κόρμπιν, ο Κένι Μακάρθι, σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος και η Λούσι Πάουελ, Παιδείας.

Πηγές προσκείμενες στον Κόρμπιν διέρρεαν ωστόσο, ότι ο αρχηγός των Εργατικών δεν πρόκειται για παραιτηθεί, ενώ σύμφωνα με το BBC εκτιμάται ότι οι παραιτήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ, αριθμός θα φθάσει στις 9-10.

tvxs.gr

Πάνω από 3 εκατ. οι Βρετανοί που ζητούν νέο δημοψήφισμα

Στο μεταξύ ξεπέρασαν τα 3 εκατ. οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.

Για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές, ενώ η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει σε όλα τα αιτήματα συγκεντρώνουν πάνω από 10.000 υπογραφές.

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των υπογραφών ολοκληρώνεται την Τρίτη, με τους ιθύνοντες της πρωτοβουλίας να εκτιμούν ότι έως τότε είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 5 εκατ. υπογραφών.

Ωστόσο, σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ζήτησε από τη Μεγάλη Βρετανία σε συνέντευξή του στην Bild να καταθέσει αίτηση εξόδου μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο, εάν το αποτέλεσμα της εξόδου ή της παραμονής είναι μικρότερο του 60% και η συμμετοχή δεν υπερβαίνει το 75%, τότε να κρίνεται αναγκαία η επανάληψη του δημοψηφίσματος.

tvxs.gr


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Να καταθέσει η Βρετανία αίτηση εξόδου μέχρι την Τρίτη»

Αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ βρίσκεται η Βρετανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε από τον Κάμερον να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος με την οποία θα ζητούν από το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης την Τρίτη.

Οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διεκπεραιωθεί το θέμα σύντομα, αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αφήσει το θέμα στο διάδοχό του.

Ο Μάρτιν Σουλτς είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η ΕΕ «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή».

Κατά τη προσεχή συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung της Κυριακής, οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ» αναφέρει πρόταση ψηφίσματος που θα καταθέσουν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο περιήλθε στη γνώση της γερμανικής εφημερίδας.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», δήλωσε στην Bild. Tάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Βρετανίας «εντός της προβλεπόμενης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».

Αλλά και η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση».

Η Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν βιάζεται και τόσο πολύ για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Μέρκελ ζήτησε νηφάλιες διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη βιασύνη.

Κρίση στους Εργατικούς μετά το Brexit, προς παραίτηση σκιώδεις υπουργοί

Σε βαθιά κρίση βρίσκονται οι Εργατικοί της Βρετανίας, μετά την ψήφο στο Brexit. Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να καθαιρέσει τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν.

Ο χορός των παραιτήσεων ξεκίνησε ήδη και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κόρμπιν ίσως χάσει ακόμα και το μισό σκιώδες υπουργικό συμβούλιό του.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών διαμηνύει πως θα αντικρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσής του.

Ο Κόρμπιν δέχθηκε σκληρές επικρίσεις από μερίδα των βουλευτών των Εργατικών, διότι όπως λένε δεν έκανε αρκετά εντατική εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και δεν έπεισε εκατομμύρια ψηφοφόρους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της εκστρατείας Remain.

Μέσα σε μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που προκάλεσε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός ΕΕ, δύο βουλευτές υπέβαλαν πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κόρμπιν, ενώ άλλοι ζήτησαν την παραίτησή του.

Ο Κόρμπιν αντέδρασε καθαιρώντας τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών του κόμματός του Χίλαρι Μπεν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer.

Ο Μπεν φέρεται να «κάλεσε συναδέλφους του βουλευτές το Σαββατοκύριακο για να πει ότι θα ζητήσει από τον Κόρμπιν να παρατηθεί εάν υπήρχε σημαντική υποστήριξη σε μια κίνηση εναντίον του», ανέφερε ο Observer.

«Ζήτησε επίσης από άλλους σκιώδεις υπουργούς να παραιτηθούν όπως και αυτός εάν ο Κόρμπιν αψηφούσε το αίτημά του».

Ο Κόρμπιν πληροφόρησε τον Μπεν ότι τον καθαιρεί διότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του, φέρεται να είπε εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών στην βρετανική εφημερίδα.

Ο Κόρμπιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών και, ερωτηθείς εάν θα την διεκδικήσει εκ νέου, απάντησε: «Ναι, εδώ είμαι».

Ο Μπεν είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον Κόρμπιν τον Σεπτέμβριο του 2015, για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Η απόφαση να επεκταθεί η δράση της RAF στη Συρία δίχασε τους Εργατικούς: Ο Κόρμπιν αντιτάχθηκε σε αυτή, αλλά ο Μπεν έκανε μια παθιασμένη ομιλία υπέρ της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετά την καθαίρεση, οι παραιτήσεις

Η Χάιντι Αλεξάντερ ήταν η πρώτη που παραιτήθηκε μετά την καθαίρεση του Μπεν, ενώ αρκετοί ακόμα βουλευτές των Εργατικών αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να παραιτηθούν. Μεταξύ άλλων, ακούγεται ότι θα παραιτηθούν οι Άντζελα Ιγκλ, Μαρία Ιγκλ, Άντι Μπέρνχαμ, Κρις Μπράιαντ.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τομ Γουότσον δεν αναμένεται να παραιτηθεί.

Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των Εργατικών πιστεύεται ότι ψήφισε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

in.gr


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πιέσεις για 2ο δημοψήφισμα στη Βρετανία

Στη Βρετανία αυξάνονται οι πιέσεις για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ήδη 2 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες υπέγραψαν την αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της βουλής των κοινοτήτων για νέο δημοψήφισμα.

Οι υπογράφοντες ζητούν από το βρετανικό κοινοβούλιο τη θέσπιση νέας νομοθεσίας η οποία θα προνοεί ότι εάν στις δημοσκοπήσεις για την ΕΕ η πλειοψηφία είναι κάτω από το 60 % και η συμμετοχή κάτω από το 75 % τότε πρέπει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή πάνω από εκατό χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσε η διαδικτυακή εκστρατεία που άρχισε ο δημοσιογράφος Τζέημς Ο’Μάλι για ανακήρυξη του Λονδίνου σε ανεξάρτητη πόλη κράτος που θα έχει δικαίωμα να παραμείνει στην ΕΕ.

Νηφαλιότητα συστήνει η Μέρκελ

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον “στενό εταίρο” πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και κράτησε μια πιο ήπια προσέγγιση σε σύγκριση με την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας ένα γρήγορο διαζύγιο από τη Βρετανία.

“Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις”, τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση.

Πρόντι: Καθοριστική η σύνοδος του Βερολίνου

“H σύνοδος του Βερολίνου θα είναι καθοριστική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξαναγεννηθεί ή να χρεοκοπήσει”, δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην εφημερίδα La Stampa.

“Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν μισούν την Ευρώπη, μισούν αυτή την Ευρώπη, τη διαχείριση των τελευταίων ετών: μια πολιτική που δεν τους είναι κατανοητή, που τους ζημιώνει. Μια πολιτική η οποία κατέστρεψε την μεσαία τάξη”, τονίζει ο Πρόντι.

Εξέφρασε την ελπίδα η νέα Ευρώπη να μπορέσει να γεννηθεί την Δευτέρα στο Βερολίνο, διαφορετικά τόνισε,η Ευρώπη τελειώνει.

Σόρος: Μη αναστρέψιμη η διάλυση της ΕΕ

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε χθες ότι η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά τη «διάλυση της ΕΕ ουσιαστικά μη αναστρέψιμη» και ότι οι συνέπειες του δημοψηφίσματος της Πέμπτης πιθανόν να βλάψουν τη Βρετανία.

«Η Βρετανία, τελικά, μπορεί ή όχι να είναι σχετικά ευημερούσα σε σχέση με άλλες χώρες αποχωρώντας από την ΕΕ, αλλά η οικονομία της και οι πολίτες της θα πληγούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα» έγραψε σε σχόλιό του σε ιστοσελίδα.

Ο Σόρος αποκόμισε τεράστια κέρδη στοιχηματίζοντας το 1992 έναντι της λίρας Αγγλίας, όταν η τότε βρετανική κυβέρνηση απέσυρε τη στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Ο Ντιτιέ Ζέους επικεφαλής της «Task Force Brexit»

Ο Βέλγος διπλωμάτης Ντιντιέ Ζέους, επί χρόνια Ευρωπαίος αξιωματούχος, ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής της «Task Force Brexit», της αρμόδιας ομάδας για να διαπραγματευτεί τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο 50χρονος διπλωμάτης που ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής των τομέων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα οργανώσει τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια και θα καθορίσουν το καθεστώς της Βρετανίας και τη διαδικασία αποχώρησης της από την ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy