Ποιοι είναι οι «Έλληνες» και ποιοι οι «Ανθέλληνες»;

Μπορείτε αλήθεια να διακρίνετε ποιοι είναι οι «Έλληνες» και ποιοι οι «Ανθέλληνες» στην πιο πάνω φωτογραφία;

Κρίνοντας από τα πανό που αναρτήθηκαν στις αντίστοιχες κερκίδες της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ στο μεταξύ τους παιχνίδι της Παρασκευής, κάποιος εύκολα θα συμπέραινε ότι οι «Έλληνες» είναι αυτοί με τα πράσινα.

Και όμως, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αυτοί που αυτοχαρακτηρίζονται ως «περήφανοι Έλληνες» και «εκ φύσεως ανώτεροι», είναι οι ίδιοι που αμφισβητούν την αντίσταση και τους αγώνες των Ελλήνων. Είναι αυτοί που υιοθετούν την αφήγηση των χρυσαυγίτων και των νοσταλγών δικτατορικών καθεστώτων, αμφισβητώντας την λαϊκή αντίσταση ενάντια στον φασισμό.

Είναι οι ίδιοι που εδώ και χρόνια αναρτούν σβάστικες στην κερκίδα τους και πανό με συνθήματα όπως «Είμαστε οι μασκοφόροι του Γρίβα» και «ΕΟΚΑ Β’ ξανακτύπα».

Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, για άλλη μια φορά φαίνεται να προκαλούν με τα εθνικιστικά τους παραληρήματα και τα ιδεολογικά μηνύματα που θέλουν να περάσουν μέσα από τα πανό που αναρτούν. Πάντως, πολλοί είναι οι οπαδοί της ίδιας ομάδας, που διαφωνούν έντονα με τις φασιστικές συμπεριφορές συγκεκριμένης μερίδας, οι οποίες πολύ συχνά αναδύονται με έναν πολύ προκλητικό τρόπο.

Βέβαια δεν αρκεί κανείς να διαφωνεί, αν δεν κάνει κάτι για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό. Το σίγουρο είναι ότι όποιος στέκει αμέτοχος απέναντι σε τέτοιες αισχρότητες, το λιγότερο που μπορεί να ονομαστεί είναι συνένοχος.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει η συγκεκριμένη μερίδα των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, είναι ότι, η πρόκληση θα ήταν καλό να γίνεται με έστω-κάποια στοιχεία αξιοπρέπειας και σεβασμού στους αγώνες των λαϊκών μαζών που πίστεψαν σε ένα καλύτερο αύριο.

Η προκλητικότητα λοιπόν θα ήταν καλύτερα να γίνεται με μια κάποια σκέψη που να θέτει και κάποια όρια. Δεν είναι ο αθλητισμός το μέσο με το οποίο μπορεί ο «κάθε ένας» να κάνει χυδαία πολιτική προπαγάνδα. Μέσω του αθλητισμού, θα έπρεπε – τουλάχιστον- να περνούν μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και κοινού οράματος.

Σε αντίθεση με τα μηνύματα μίσους του ΑΠΟΕΛ, οι οπαδοί της Ομόνοιας, έδειξαν για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε κάθε οπαδός να περνά μηνύματα αλληλεγγύης μέσω του ποδοσφαίρου.

Με πανό που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό που τις τελευταίες μέρες περνούν δύσκολες ώρες θρηνώντας θύματα λόγω του κυκλώνα “Ζήνωνα” που σάρωσε τη Δυτική Αττική, αλλά και με πανό ειρήνης ενάντια του φασισμού. Η Ομόνοια επέλεξε να «προκαλέσει» με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά πως τα γήπεδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι κοινωνικής αλλαγής.

Τα χθεσινά ρεζιλίκια ωστόσο, των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα από τα δημοσιογραφικά μέσα της Ελλάδας. 

 

Κάλια Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy