Ποινική δίωξη πέντε προσώπων για το Αποχετευτικό Λάρνακας

Εισηγείται η Αστυνομία με το φάκελο που έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα

Την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και νομικών προσώπων σε σχέση με το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας εισηγείται η Αστυνομία. Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται πλέον ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος καλείται να αποφασίσει εάν η υπόθεση θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, την περασμένη Δευτέρα, η ανακριτική ομάδα που διεξήγαγε την ποινική έρευνα για περισσότερα από δύο χρόνια, παρέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα τον ολοκληρωμένο φάκελο με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό. Η Αστυνομία, όπως πληροφορούμαστε, εισηγείται την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και νομικών προσώπων ανάμεσα στα οποία και πολύ γνωστά πρόσωπα, ωστόσο η πορεία της υπόθεσης εξαρτάται από τη Γενική Εισαγγελία η οποία, αφού μελετήσει το φάκελο, θα αποφασίσει κατά πόσο θα καταχωρηθεί υπόθεση στο δικαστήριο ή εάν θα δοθούν οδηγίες στην Αστυνομία για περισσότερη διερεύνηση. Για την ακρίβεια, η Αστυνομία παρέδωσε δύο φακέλους στη Γενική Εισαγγελία τις τελευταίες 15 μέρες, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στο φάκελο που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα και αφορά τη διαδικασία κατακύρωσης των συμβολαίων C12 και C14 του αποχετευτικού της Λάρνακας.

Ο δεύτερος φάκελος σχετίζεται με το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων. Η ποινική έρευνα επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και του νομικού του συμβούλου κατά την κατακύρωση των δύο συμβολαίων, καθώς και στις ενέργειες της εργοληπτικής εταιρείας που κέρδισε τα δύο συμβόλαια και εξετάστηκε κατά πόσο δόθηκαν, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, μίζες για ευνοιοκρατική κατακύρωση των συμβολαίων. Μεταξύ άλλων, οι ανακριτές εξασφάλισαν πρόσβαση και σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ άλλων και του τέως δημάρχου Λάρνακας και προέδρου του ΣΑΛ, Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη ποινική έρευνα ξεκίνησε μετά από επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στον Γενικό Εισαγγελέα με καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση μιας συγκεκριμένης κοινοπραξίας από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στις διαδικασίες κατακύρωσης συμβολαίων για τη δεύτερη φάση του αποχετευτικού συστήματος. Ο Γενικός Ελεγκτής έχει καταλογίσει ευνοιοκρατική μεταχείριση της εν λόγω κοινοπραξίας από το ΣΑΛ μέσω των γνωματεύσεων του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ κατά την κατακύρωση συμβολαίων.

Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήγειρε επίσης θέμα σύγκρουσης συμφερόντων λόγω της ταυτόχρονης εκπροσώπησης ενός από τα μέλη της κοινοπραξίας από τον ίδιο τον νομικό σύμβουλο του ΣΑΛ. Θέμα νομιμότητας εγείρεται για την κατακύρωση του συμβολαίου C12, ύψους 8 εκ. ευρώ, από το ΣΑΛ στην κοινοπραξία IacovouZemco JV, με τον Γενικό Ελεγκτή να χαρακτηρίζει την απόφαση αποκλεισμού της εταιρείας Cybarco από το διαγωνισμό «εντελώς λανθασμένη», επειδή παραβίασε τις πρόνοιες των εγγράφων προσφορών, τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας και τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της μη διάκρισης.

Ο αποκλεισμός της Cybarco και η κατακύρωση του συμβολαίου στην IacovouZemco JV έγινε μέσω της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ. Σε ό,τι αφορά το συμβόλαιο C14, ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει ότι με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ, ευνοείτο και πάλι η κοινοπραξία Iacovou-Zemco με την οποία, όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή, ο εν λόγω δικηγόρος διατηρούσε επαγγελματική σχέση.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy