Πιο κοντά στα «ζωντανά» ρομπότ: Οι ερευνητές μόλις πέτυχαν κάτι επαναστατικό που θα αλλάξει την ρομποτική

Μια σημαντική ανακάλυψη στη ρομποτική αλλάζει τελείως τα δεδομένα καθώς οι επιστήμονες είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να θυμίζουν πολύ περισσότερο ανθρώπους.

Οι ερευνητές στα εργαστήρια της Columbia Engineering έχουν αναπτύξει έναν 3D τυπωμένο συνθετικό ιστό που μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργός μυς.

Το υλικό, το οποίο είναι τόσο ευέλικτο χάρη στη χρήση μικροκυψελών από καουτσούκ σιλικόνης και αιθανόλης, είναι ικανό να σηκώσει 1.000 φορές το δικό του βάρος, να λυγίσει και να αντεπεξέλθει σε σειρά λειτουργιών που μέχρι τώρα ήταν προβληματικές.

Όχι μόνο θα μπορούσε η εφεύρεση να οδηγήσει σε υπερσύγχρονα μηχανήματα αλλά θα απελευθερώσει επίσης πολλά ρομπότ από τους σημερινούς περιορισμούς λειτουργίας και χρήσης τους. Η τεχνολογία των συνθετικών μυών εξαρτάται προς το παρόν από τους δεμένους εξωτερικούς συμπιεστές ή τον εξοπλισμό υψηλής τάσης.

Όμως τα ρομπότ που είναι εξοπλισμένα με αυτόν το νέο ιστό θα μπορούσαν θεωρητικά να κινηθούν όπως οι άνθρωποι και να χειριστούν αντικείμενα καλύτερα.

Μπορεί αυτό να ακούγεται ασήμαντο, αλλά στην πράξη είναι μια μεγάλη υπόθεση, επειδή σκοπός είναι τα ρομπότ αυτά να χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή να φροντίσουν ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το υλικό είναι ο πρώτος συνθετικός μυς που μπορεί να αντέξει τόσο την υψηλή πίεση ενεργοποίησης όσο και την υψηλή καταπόνηση.

«Έχουμε κάνει σπουδαία βήματα προς την κατεύθυνση της “νοημοσύνης” των ρομπότ, αλλά τα σώματα είναι ακόμα πρωτόγονα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας Hod Lipson. «Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ και όπως η βιολογία, ο νέος παράγοντας μπορεί να διαμορφωθεί και να αναμορφωθεί με χιλιάδες τρόπους.

Έχουμε ξεπεράσει ένα από τα τελικά εμπόδια για να κάνουμε ρεαλιστικά ρομπότ», πρόσθεσε. Ολοκληρώνοντας το τεχνικό κομμάτι, οι ερευνητές σκοπεύουν να συνδυάσουν το υλικό με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να μάθει το ρομπότ να ελέγχει τον μυ, με αποτέλεσμα την φυσική κίνηση. Πηγή: www.lifo.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy