Ποιος τη ζωή μας, ποιος την κυβερνά

Συζητήθηκε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος «ο περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013 (πρόταση νόμου των Ανδρέα Κυπριανού, Νίκου Νουρή και Κυριάκου Χατζηγιάννη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού)».

Ayios Shacolas EvergetisΗ συγκεκριμένη πρόταση νόμου του κυβερνώντος κόμματος, η οποία αποτέλεσε πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αποσκοπεί στην αποδυνάμωση έως και την αναίρεση του λόγου και ρόλου του Τμήματος Περιβάλλοντος στην εκτέλεση ή μη επενδύσεων σε χώρους περιβαλλοντικά ευαίσθητους (όπως περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Φύση 2000).

Η πρόταση νόμου επιτρέπει στους επιχειρηματίες να αμφισβητήσουν τις γνωματεύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος για ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις επιδιωκόμενες επενδύσεις τους και τους δίνει δικαίωμα να παραπέμπουν το ζήτημα αδειοδότησης σε υπουργική επιτροπή.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος πάντως, στην οποία παρευρέθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο κ. Νεοφύτου (σ.σ. δεν είναι μέλος αλλά κάθε βουλευτής δικαιούται να συμμετέχει στη συνεδρία όποιας επιτροπής επιθυμεί), ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ήταν ο μόνος που υποστήριζε την εν λόγω πρόταση νόμου.

Ακόμα και ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος διερωτήθηκε (περίπου) προς τι η πρεμούρα του κ. Νεοφύτου για αυτή την πρόταση νόμου.

Με τη βοήθεια φίλων στα κοινωνικά δίκτυα, αλιεύσαμε μια λίστα πέντε «αιτημάτων» του Νίκου Σιακόλα προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη προ διετίας (δεν ξέρουμε ποιο είναι το χειρότερο: να θέτει δημοσίως αιτήματα ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στην Κύπρο στην κυβέρνηση ή η αναπαραγωγή τους από ΜΜΕ ωσάν να πρόκειται περί κοινά αποδεκτής πρακτικής).

Στη λίστα αυτή λοιπόν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • συγχαρητήρια στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για την έκδοση του πρώτου διατάγματος επέκτασης των τουριστικών ωραρίων στο λιανικό εμπόριο και αίτημα για μονιμοποίησή τους σε όλη την Κύπρο (έγινε)
  • παραπομπή σε αρμόδια υπουργική επιτροπή επενδύσεων που μπλοκάρει το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων (βλέπε περίπτωση Mall)
  • παραπομπή σε αρμόδια επιτροπή επενδύσεων που μπλοκάρει το Τμήμα Περιβάλλοντος (βλέπε προαναφερθείσα πρόταση νόμου)

Κύριε Χάσικε μου δεν ξέρω για σας, αλλά εμάς κάπου πάει το φτωχό μας το μυαλό για την καούρα του κ. Νεοφύτου και την αναπάντεχη παρουσία του σε συνεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος.

Α.Ρ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy