ΠΙΣ: Απαραίτητη η αυτονόμηση για το ΓεΣΥ

Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και χρειάζεται η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση όλων, επισημαίνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καλώντας όλα τα μέλη του “να συμμετάσχουν ενεργά στις προσπάθειες του ΠΙΣ και να μας γνωστοποιήσουν τις οποιεσδήποτε απορίες, ανησυχίες, εισηγήσεις και παρατηρήσεις τους, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε στις διαπραγματεύσεις μας”.

Σε ανακοίνωση αναφορικά με την πρόσφατη δημόσια αντιδικία μεταξύ της ΕΝΙΚ και της ΠΑΣΥΚΙ, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος του ΠΙΣ χαρακτηρίζει τη σύγκρουση “αδόκιμη και αχρείαστη” και καλεί “όλους τους συναδέλφους σε νηφαλιότητα και ψυχραιμία και φυσικά σε συνεχή και συναδελφική συνεργασία”.

Προσθέτει ότι “οι αντιδικίες μεταξύ των ιατρών, είτε ανήκουν στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα δίκαια και τα συμφέροντα του ιατρικού κόσμου, αλλά αντιθέτως πλήττουν τη διαπραγματευτική μας ικανότητα”.

“Αποτελεί πάγια και διαχρονική θέση του ΠΙΣ ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ως ΠΙΣ θεωρούμε ότι η αυτονόμηση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για το οποίο χρειάζεται η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση όλων μας. Ως ΠΙΣ δεν θα δεχθούμε να θυματοποιηθεί οποιοσδήποτε συνάδελφος και κατ’ επέκταση οποιοσδήποτε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας. Η αυτονόμηση θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζονται τα δίκαια των εργαζομένων”, σημειώνει.

Ζημιογόνα και αδικαιολόγητη καθυστέρηση
Αναφέρει ότι “η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία και το πιο τολμηρό, μεγαλεπήβολο και πολυέξοδο έργο”, προσθέτοντας ότι “για να γίνει αυτό πραγματικότητα, μετά από πολλά χρόνια αχρείαστης και ζημιογόνας και αδικαιολόγητης καθυστέρησης, και κυρίως για να μπορεί να είναι λειτουργικό και βιώσιμο, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως οι ιατροί να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

“Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση προς τους ασθενείς μας και τον ιατρικό κόσμο να διασφαλίσουμε ένα λειτουργικό, καθολικό, δίκαιο και ανθρωποκεντρικό ΓεΣΥ”, επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy