Πίσω στην ΚΕ Παιδείας τα νομοθετήματα για την Εκπαιδευτική Υπηρεσία

Μετά τη διεξαχθείσα συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, επί τροπολογίας που κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών για την απόλυση εκπαιδευτικών, που συστηματικά χωρίς άδεια απουσιάζουν από την εργασία τους, ή που συστηματικά και ηθελημένα αρνούνται να επιτελούσουν τα καθήκοντα τους, το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που εναρμονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με αυτό της Δημόσιας Υπηρεσίας, επέστρεψαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, για περαιτέρω συζήτηση της εισήγησης της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως η τροπολογία αφορά την ανάγκη για πλαίσιο απόλυσης εκπαιδευτικών σε περίπτωση που δεν επιτελούν τα καθήκοντα τους και απουσιάζουν συστηματικά και χωρίς σχετική άδεια από την εργασία τους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας που έλαβε το λόγο μεταγενέστερα είπε πως η πρόνοια την οποία διαλαμβάνει η τροπολογία υπάρχει ήδη στη νομοθεσία και η Κυβέρνηση επιχειρεί να την καταργήσει. Εμείς εισηγούμαστε να μείνει ο νόμος ως έχει, καθώς η αρμόδια αρχή δεν προσλαμβάνει ή απολύει αυτόματα, αλλά καλεί τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό και τον ακούει, είπε. “Θέλω να πιστεύω ότι στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας διορίζονται οι άριστοι που έχουν προσόντα να κρίνουν”, συνέχισε προσθέτοντας ότι το Κοινοβούλιο οριοθετεί την παρανομία και θέτει την οροφή της μέγιστης ποινής.

Ανέφερε ακόμα ότι η κατάργηση της ποινής της απόλυσης για όποιον ηθελημένα απουσιάζει χωρίς άδεια, και αρνείται να επιτελέσει τα καθήκοντα του είναι απαράδεκτη. Ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Συμμαχία θα φέρει τροπολογία για να ισχύει αυτή η πρόνοια και στη Δημόσια Υπηρεσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την τροπολογία, αφού παρέχεται στη διοίκηση να αποφασίζει για παραπτωματική συμπεριφορά εκπαιδευτικού με τη διαδικασία της πειθαρχικής επιτροπής, που δίνει το δικαίωμα της ακρόασης της θέσης του φερόμενου ως παραπτωματία. Λέγοντας περαιτέρω ότι η δυνατότητα απόλυσης παρέχεται ως πειθαρχική ποινή, είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να παραμείνει ως έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι το κράτος δεν μπορεί να αρχίσει διαδικασία απόλυσης χωρίς να ακουστεί η θέση του εμπλεκόμενου. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι εάν περάσει η τροπολογία θα διευκολύνουμε τον παραπτωματία επειδή θα προσφύγει στο Δικαστήριο και θα δικαιωθεί. “Είμαστε ευνομούμενη πολιτεία, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την τροπολογία καθώς υπάρχουν πτυχές της νομοθεσίας που επιλαμβάνονται αυτών των περιπτώσεων. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυστηροποιεί τη νομοθεσία εκ του περισσού.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ συμφωνεί με την τροπολογία συμφωνεί μέχρι την επιβολή της αυστηρότερης ποινής να εξαντλούνται όλες οι μικρότερες ποινές.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι τα επιχειρήματα του Παύλου Μυλωνά μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και δεν μπορεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ παρά να συμφωνήσει. “Δεν μπορεί κάποιος να αρνείται να πάει δουλειά”, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι η τροπολογία στοχεύει να μην καταργηθεί ένα άρθρο από τη νομοθεσία, προσθέτοντας ότι το άρθρο 50 προβλέπει πότε ένας εκπαιδευτικός υπόκειται σε απόλυση.

Εξέφρασε επίσης πως πρέπει το συγκεκριμένο άρθρο να γίνει πιο επεξηγηματικό και δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να το αγγίξουμε δια της καταργήσεως, ζήτησε όπως τα νομοθετήματα επιστρέψουν στην Επιτροπή Παιδείας και για περαιτέρω επεξεργασία.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε εφόσον η πρόνοια υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με τον ευαίσθητο τομέα της παιδείας και όταν ένας εκπαιδευτικός κατά συρροή και ηθελημένα δεν εμφανίζεται στην τάξη δημιουργεί προβλήματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι πάμε να ψηφίσουμε, καθώς η πειθαρχική διαδικασία προβλέπει για απόλυση. Ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού είπε πως το γεγονός ότι χρειάζονται τόσες εξηγήσεις στην Ολομέλεια, δεικνύει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί η τροπολογία και συμφώνησε όπως τα νομοθετήματα επιστρέψουν προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας. Είπε ακόμα ότι αυτή η Βουλή για δεκαετίες ολόκληρες τηρούσε μια συμφωνία Κυρίων, να μην παρεμβαίνει όπου συμφωνούν όλοι οι εταίροι.

Λαμβάνοντας τέλος το λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως η διαδικασία μέτρων για κάποιον που δεν πάει στη δουλειά του περιλαμβάνεται στο άρθρο 63. Το 50 έμεινε από παλιά και περιέχεται δύο φορές στο νομοθετικό πλαίσιο, εξήγησε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy