Πίσω στην κοινοπραξία οι εταιρείες υγραερίου!

Υποστηρίζουν ότι τα βρήκαν με την ΕΠΑ και προχωρούν με κοινό τερματικό

Του Τάσου Περδίου

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα, αφού μετά την υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα για κοινή μετακόμιση, οι τέσσερις εταιρείες φαίνεται να επιστρέφουν στη θέση αυτή!

Όπως πληροφορούμαστε, την περασμένη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εταιρειών, οι οποίες φέρονται να συμφώνησαν τελικά να προχωρήσουν με την κοινοπραξία.  Οι τέσσερις επιχειρήσεις είχαν προκαλέσει σάλο και τεράστια δυσφορία στη Λάρνακα με την ξαφνική απόφασή τους να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία για σύσταση κοινοπραξίας, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα παρουσίαζαν την κοινοπραξία ως μονόδρομο σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση σε κοινό τερματικό στο Βασιλικό. Τώρα, όμως, φέρονται να έχουν συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουν με την ενεργοποίηση της κοινοπραξίας.

Εκπρόσωποι εταιρειών υγραερίου επιβεβαίωσαν στη «Χ» ότι την περασμένη Τετάρτη υπήρξε προφορική συμφωνία επανόδου στην κοινοπραξία. Το μόνο που απομένει, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας, είναι η τυπική έγκριση αυτής της συμφωνίας από τα διοικητικά συμβούλια δύο εκ των τεσσάρων εταιρειών, της Σύνεργκαζ και της ΕΚΟ συγκεκριμένα. Αυτό, τουλάχιστον με βάση όσα ισχυρίζονται οι εταιρείες, αποτελεί τυπική διαδικασία και αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες σε ό,τι αφορά στη Σύνεργκαζ και τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με την ΕΚΟ, για την οποία η τελική έγκριση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα.

Η «ολική επαναφορά» των εταιρειών υγραερίου έρχεται μετά από συνάντηση που είχαν με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού τις τελευταίες μέρες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι όροι τους οποίους έθεσε η ΕΠΑ για έγκριση της κοινοπραξίας VLPG PLANT LTD.  Όπως υποστήριζαν οι εταιρείες, υπήρξε διαφωνία με ουσιώδεις όρους που είχε θέσει η ΕΠΑ, γι’ αυτό και είχε αποφασιστεί η αποχώρηση από τη συμφωνία. Εκπρόσωποι των εταιρειών, όμως, ανέφεραν στη «Χ» ότι τα έχουν βρει με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Οι εταιρείες φέρονται να έχουν αποδεχθεί πλέον τον όρο της ΕΠΑ ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των ιδρυτικών εταιρειών δεν θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας.

Ένας όρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού που  παραμένει σε ασάφεια είναι η υποχρέωση των εταιρειών να επιβάλλουν τιμές με λογική κοστοστρέφειας. Πρόκειται για απαίτηση της ΕΠΑ, ώστε να αποτραπεί η εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών και η αισχροκέρδεια. Οι εταιρείες αντιπαραβάλλουν δικές τους μελέτες για τον υπολογισμό του κόστους και το θέμα παραμένει ανεπίλυτο.  Ωστόσο, όπως είπε στη «Χ» μέλος Διοικητικού Συμβουλίου εταιρείας, αποφασίστηκε να προχωρήσουν με την κοινοπραξία και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό στην πορεία.

Οριστικές θέσεις μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου

Σε ό,τι αφορά στο θέμα που «καίει» τη Λάρνακα, πότε δηλαδή θα γίνει κατορθωτή η μετακίνηση των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, Petrolina (Holdings) Public Ltd, Συνεργατική Εταιρεία Σύνεργκαζ Λτδ και Intergaz Ltd από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, εκπρόσωποι των εταιρειών ανέφεραν στη «Χ» ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2018 θα υπογραφεί η τελική συμφωνία. Με δεδομένο ότι χρειάζονται δύο χρόνια για να κατασκευαστεί το τερματικό στο Βασιλικό, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να είναι έτοιμες να μετακομίσουν εντός του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις εταιρείες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν γραπτώς στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις τελικές τους αποφάσεις μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Η προθεσμία αυτή δόθηκε στην ευρεία συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 10 Νοεμβρίου, όπου οι εταιρείες βρέθηκαν στο σκαμνί μετά την υπαναχώρησή τους. Στη συνάντηση εκείνη αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών γραπτώς και δεσμευτικώς τις τελικές τους αποφάσεις ως προς τον τρόπο μετακίνησης στο Βασιλικό. Αναμένεται επίσης να υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους ως προς τις απαιτήσεις σε σχέση με τις υποδομές, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει το κράτος στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό.

Πέραν τούτων, όμως, στη σύσκεψη εκείνη αποφασίστηκε επίσης ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπογραφεί μια συμφωνία, η οποία θα έχει νομική και δεσμευτική ισχύ για τις εταιρείες, οι οποίες θα δεσμευτούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σε ρήτρες παραβίασης αυτών των χρονοδιαγραμμάτων. Πρόκειται στην ουσία για υλοποίηση της θέσης του Δήμου Λάρνακας για καθορισμό οδικού χάρτη με δεσμευτικές ημερομηνίες ως προς τα στάδια της διαδικασίας μετακίνησης των εταιρειών στο Βασιλικό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα, οι εταιρείες υγραερίου είναι υποχρεωμένες να τερματίσουν τη λειτουργία τους μέχρι την 1η Μαρτίου 2019. Το χρονοδιάγραμμα είναι πρακτικά ανέφικτο, αφού, με βάση τους υπολογισμούς, μόνο η ανέγερση του τερματικού στο Βασιλικό χρειάζεται δύο χρόνια. Η γραπτή δέσμευση των εταιρειών σε οδικό χάρτη, όμως, φαίνεται να ικανοποιεί το Δήμο Λάρνακας στο παρόν στάδιο.

Με αργούς ρυθμούς οι διαδικασίες

Από την ανάληψη της δημαρχίας της Λάρνακας, ο Ανδρέας Βύρας θέτει επιτακτικά τη θέση για καθορισμό οδικού χάρτη που θα δεσμεύει τις εταιρείες. Η θέση αυτή προβάλλεται ως ασπίδα προστασίας της πόλης απέναντι σε ενδεχόμενες νέες παραβιάσεις συμφωνηθέντων από τις εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη παραβιάσει μια φορά το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης των εγκαταστάσεων. Ο Δήμος Λάρνακας πιέζει επίσης, ώστε να τεθεί ένα τέρμα στις ατέρμονες διαδικασίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση της σύστασης της κοινοπραξίας δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία από τις εταιρείες ως προς το εάν θα προχωρήσουν οριστικά μαζί σε κοινό τερματικό.

Η συμφωνία για τη δημιουργία της κοινοπραξίας υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2016 και ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από την Πετρολίνα στις 21 Ιουνίου 2016. Σύμφωνα μ’ εκείνη την ανακοίνωση, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 υπογράφηκε η συμφωνία μετόχων (shareholders’ agreement) της Πετρολίνα με τις εταιρείες Hellenic Petroleum Cyprus Ltd, Intergaz Ltd και Synergas Ltd, οι οποίες επίσης διαθέτουν ιδιόκτητα τερματικά αποθήκευσης υγραερίου στη Λάρνακα, για τη δημιουργία κοινοπραξίας υπό τη μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και με προτεινόμενη επωνυμία Vassiliko LPG Plant Ltd (“VLP”).

Σύμφωνα με την Πετρολίνα, σκοπός της VLP είναι η κατασκευή τερματικού υγραερίου σε γη που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στους μετόχους της κοινοπραξίας από την κυβέρνηση εντός της Βιομηχανικής και Ενεργειακής Περιοχής Βασιλικού. Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων η VLP θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου εντός του τερματικού. Επιπρόσθετα, θα λειτουργεί μονάδα ελέγχου και επιδιόρθωσης κυλίνδρων υγραερίου. Τα εισοδήματα της κοινοπραξίας θα προέρχονται από τα τέλη αποθήκευσης και διακίνησης υγραερίου και από τη συντήρηση κυλίνδρων υγραερίου. Η κοινοπραξία δεν θα εμπορεύεται υγραέριο.

Σχέδιο περιοχής

Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση των διαδικασιών μετακίνησης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων υγραερίου, αναμένεται η οριστικοποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Περιοχής από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με τις δύο εμπλεκόμενες Τοπικές Αρχές, τους Δήμους Λάρνακας και Λειβαδιών. Το Σχέδιο Περιοχής θα αποτελέσει τη βάση για ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής, που θα απελευθερωθεί με την απομάκρυνση όλων των αποθηκευτικών και γραφειακών χώρων των εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου. Η έκταση που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου ανέρχεται σε 561 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Από αυτά 520.000 τ.μ. βρίσκονται εντός δημοτικών ορίων Λάρνακας και 41.000 τ.μ. είναι σε όρια Λειβαδιών.

Από τις 520 χιλιάδες τ.μ. σε όρια Λάρνακας, οι 155 χιλιάδες είναι η κρατική γη, στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Η υπόλοιπη γη, δηλαδή 365 χιλιάδες τ.μ., ανήκει στις εταιρείες Πετρολίνα, Exxon Mobil Cyprus, ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, Σύνεργκαζ και Ίντεργκαζ. Η κατανομή είναι ως εξής: τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Όμιλος Πετρολίνα με 200.000 τ.μ. και ακολουθούν η Exxon Mobil με 76.000 τ.μ. και η ΕΚΟ με 56.000 τ.μ. Η Σύνεργκαζ κατέχει 17.000 τ.μ. και η Ίντεργκαζ 15.000 τ.μ. γης.

Το Σχέδιο Περιοχής ανάμεσα στη Λάρνακα και τα Λειβάδια, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση η οποία φτάνει τα 421 εκτάρια γης ή 4.210.000 τετραγωνικά μέτρα ή 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης! Από αυτά, 150 εκτάρια ή 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα γης είναι σε δημοτικά όρια Λάρνακας και 271 εκτάρια ή 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης είναι σε δημοτικά όρια Λειβαδιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy