Πιστεύω στο Θεό, μόνο που τον λέω Φύση…

Του Σπύρου Σωτηρίου

«Αηδόνι ντροπαλό, μες στον ανασασμό των φύλλων,
συ που δωρίζεις τη μουσική δροσιά του δάσους…»

Ο νομπελίστας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης, εμπνεύστηκε από την κυπριακή φύση και έγραψε μερικούς από τους ωραιότερους στίχους της ελληνικής ποίησης εξυμνώντας τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Φυσικές ομορφιές που εμείς σήμερα δεν εκτιμούμε, ίσως να μην γνωρίζουμε καν.

fysi

Οι παππούδες μας έζησαν, δούλεψαν με τη γη, την αγάπησαν. Μύριζαν τις ευωδιές της φύσης για να πάρουν ανάσα, έβλεπαν τις αντιδράσεις των ζώων για να κάνουν μετεωρολογική πρόβλεψη, άκουγαν τα πουλιά για να γαληνεύσει η ψυχή τους, μετρούσαν τα άστρα για να κοιμηθούν στους αγρούς δίπλα από τα ζώα.

Εμείς… αυξήσαμε τους συντελεστές δόμησης, τις οικιστικές περιοχές, τις βιομηχανικές ζώνες και «αρπάξαμε» τη χρυσή ευκαιρία να πουλήσουμε τη γη των παππούδων μας στους developers και να ακολουθήσουμε το ρεύμα, να ζήσουμε το «σύγχρονο» τρόπο ζωής.

Βουτηγμένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητας, στη βουή και το καυσαέριο της πόλης. Γύρω μας οι ψηλές πολυκατοικίες που γίνονται ολοένα και ψηλότερες. Μπετόν, σίδερο και γυαλί. Στις υπεραγορές οι γυαλιστερές ντομάτες γίνονται όλο και πιο γυαλιστερές. Στις ετικέτες των μεταποιημένων προϊόντων διαβάζουμε περισσότερα Ε (συντηρητικά και χρωστικές ουσίες) σε σύγκριση με φυσικά συστατικά…

vasilis kyprianou

Ο Βασίλης Κυπριανού επέλεξε τον άλλο δρόμο. Την επιστροφή στη φύση. Οχι στα πρότυπα του παραδοσιακού βοσκού, με τη μαγγούρα, το πιθκιάβλι και τη μοναξιά ενός απόμακρου ανθρώπου. Ο Βασίλης διαμένει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους σε ένα λόφο στα Καμπιά. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από εκεί βρίσκεται η Riverland Dairy Bio Farm. Η βιολογική φάρμα του Βασίλη. Οντας φυσιολάτρης και πτυχιούχος ζωοτέχνης, ο Βασίλης αξιοποίησε τις σπουδές του, τις γνώσεις του και τη σύγχρονη τεχνολογία για να υλοποιήσει το όνειρό του και να ζήσει αρμονικά με τη φύση ως γεωργοκτηνοτρόφος.

Η «Χ» επισκέφθηκε τη Riverland και μεταφέρουμε, όσο είναι δυνατόν, πιο πιστά στους αναγνώστες μερικές από τις εικόνες της.

Η βιολογική φάρμα Riverland

riverland

Ακολουθώντας τις μικρές ξύλινες ταμπέλες που οδηγούν στη Riverland Dairy Bio Farm ο επισκέπτης της φάρμας χάνεται στην ομορφιά της κυπριακής, άγριας φύσης… Η γεωργοκτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που απέχει μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της Λευκωσίας.
Η Riverland Dairy Bio Farm είναι μοναδική στο είδος της. Εκτρέφει όλα τα παραγωγικά ζώα, κατσίκες, αρνιά, κότες, αγελάδες, γουρούνια καθώς και άλογα. Παράγει βιολογικό γάλα, δηλαδή τα ζώα εκτρέφονται με ζωοτροφές μη γενετικά τροποποιημένες, χωρίς χημικά και λιπάσματα. Η φάρμα παράγει τους σανούς για τα ζώα, τα αρμέγουν και παίρνουν το βιολογικό γάλα και από εκεί παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα γιαούρτι, κεφίρ, αϊράνι, χαλλούμι, αναρή, τραχανάς… μέχρι και παγωτό με κατσικίσιο γάλα. Παράγει επίσης βιολογικά αυγά από «αλανιάρες» κότες που εκτρέφονται επίσης βιολογικά.

Η φάρμα παράγει επίσης βιολογικό κρέας.

Το αγρόκτημα έχει και το δικό του θερμοκήπιο όπου καλλιεργούνται ολόχρονα βιολογικές ντομάτες, αγγούρια και λαχανικά, μπρόκολο, σέλινο, μαϊντανό κ.ά.

Από τη φύση για τη φύση

arnia

Το αγρόκτημα πρωτοπορεί, με βούλα. Η φάρμα έχει βραβευθεί ως η καλύτερη επένδυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση-Αγροτικές Επιχειρήσεις (2007-2013) και κέρδισε επίσης το βραβείο καινοτομίας από το Κ.Ε.Β.Ε. (2011) για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει.

Η όλη η ιδέα αφορά τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου αγροκτήματος, το οποίο παράγει όλα όσα προαναφέραμε, δεν πετά τίποτα στα σκουπίδια, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά, μαζεύει το νερό της βροχής σε δεξαμενή και ακολούθως ποτίζονται τα χωράφια. Η κοπριά από τα ζώα μετατρέπεται σε λίπασμα για το φυτώριο.

Η φάρμα είναι οικολογικά κατασκευασμένη και φιλική προς το περιβάλλον. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, η οποία είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA.

Η Riverland είναι πάντοτε ανοιχτή στο κοινό

Η φάρμα είναι πάντοτε ανοιχτή για το κοινό. «Οι πόρτες μας είναι πάντοτε ανοιχτές για τον κόσμο», τονίζει ο Βασίλης. Οση ώρα βρισκόμασταν στη Riverland για τους σκοπούς του ρεπορτάζ, το τηλέφωνο του Βασίλη δεν σταμάτησε να ηχεί. Τα πλείστα τηλεφωνήματα ήταν από σχολεία που ήθελαν να επισκεφθούν τη φάρμα. Ο Βασίλης αναλαμβάνει το ρόλο ξεναγού στη φάρμα αλλά και παιδαγωγού, αφού εξηγεί στα παιδιά το ρόλο των βιολογικών προϊόντων στη ζωή μας, το σεβασμό στη φύση και στα ζώα. Γίνεται εκπαιδευτική ξενάγηση στη φάρμα, στο θερμοκήπιο, με τα παιδιά να παίρνουν μια γεύση από τη ζωή της φάρμας που τελικά δεν είναι μόνο στα παραμύθια ή στον προηγούμενο αιώνα. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αρμέξουν τα ζώα, να ταΐσουν τα άλογα κ.λπ..

peripeteia

Επίσης, υπάρχουν οργανωμένα γκρουπ τα οποία κάνουν περιπέτεια στη φύση. Ως επί το πλείστον συμμετέχουν οικογένειες με τα παιδιά τους. Γίνεται ξενάγηση στη φάρμα, ενημερώνονται για τις δουλειές που γίνονται καθημερινά, το τάισμα των ζώων, το άρμεγμα, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα κ.λπ.. Γίνεται πεζοπορία στη φύση διασχίζοντας ποτάμια, φαράγγια κ.λπ.. ιππασία, τοξοβολία, σκοποβολή ενώ προσφέρεται στους συμμετέχοντες και βιολογικό πρόγευμα.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι επισκέπτες και ειδικότερα τα παιδιά, μαθαίνουν τι είναι τα βιολογικά προϊόντα.

Επίσης, 3 με 4 φορές το χρόνο πραγματοποιείται το Riverland Fan day, φεστιβάλ φάρμας, με προσέλευση πέραν των 1000 ατόμων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν πώς παρασκευάζεται το χαλλούμι, πώς γίνεται φούρνισμα ψωμιού, ελιόπιτας, χαλλουμόπιτας, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες όπως ζωγραφική με οικολογικά υλικά, μουσική, ιππασία, τοξοβολία κ.ά.

paidi - alogo

Η συμμετοχή στο Fan day είναι δωρεάν για όλο τον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι και η επίσκεψη στη φάρμα είναι δωρεάν, εκτός από την οργανωμένη περιπέτεια στη φύση και τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, οι οποίες περιλαμβάνουν και ξενάγηση και απαιτούν την εργοδότηση επιπρόσθετων ατόμων.

Γνωριμία τουριστών με την κυπριακή φύση και παράδοση

Για το ερχόμενο καλοκαίρι, η Riverland έχει ήδη συμφωνήσει με δυο γραφεία εκδρομών, τα οποία θα παίρνουν στη φάρμα γκρουπ με τουρίστες που κάνουν σαφάρι. Οι τουρίστες θα κάνουν πεζοπορία στην κυπριακή φύση, θα δουν πώς γίνεται το κυπριακό χαλλούμι, θα συμμετέχουν στο φούρνισμα ψωμιού και θα τρώνε παραδοσιακό κυπριακό γεύμα με βιολογικά προϊόντα από τη φάρμα.

Και βιολογική ψυχαγωγία

laxanika

Σύντομα το Riverland θα έχει και το δικό του καφεστιατόριο που θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο. Θα προσφέρει προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στη φάρμα. Ομελέτες με τα βιολογικά αυγά της φάρμας, σαλάτες με βιολογικά λαχανικά που καλλιεργούνται εκεί, γεύματα με προϊόντα όπως το χαλούμι, το κρέας, τα οποία παράγονται επίσης στη φάρμα… και πάντοτε βιολογικά.

Θα περιλαμβάνει επίσης και ένα μοναδικό, πρωτότυπο παιδότοπο με παιχνίδια φάρμας! Παιχνίδια και κατασκευές που θα παραπέμπουν στη φύση.

Ζήστε ως αγρότες

Οταν πρωτοσχεδιάστηκε η φάρμα, ο Βασίλης, ως ζωοτέχνης, είχε περιλάβει στα σχέδιά του κάποια μικρά σπιτάκια στο ύψωμα πάνω από τη φάρμα για να μπορούν οι επισκέπτες να διαμένουν εκεί. Δυστυχώς όμως ο ΚΟΤ δεν έχει στα σχέδιά του farm holidays, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες. Αν θέλει κάποιος να δημιουργήσει υποδομές για αγροτουρισμό πρέπει να πάει σε ένα χωριό, να ανακαινίσει παλιά οικοδομή ή να πάει σε τουριστική περιοχή. Ποιος όμως θα πάει σε τουριστική περιοχή να κάνει φάρμα εφόσον απαγορεύεται;

Ο Βασίλης δεν τα έβαλε κάτω όμως. Δημιούργησε κάποια δωμάτια στις εγκαταστάσεις της φάρμας και τα οποία χρησιμοποιούνται από επισκέπτες.

Η Riverland συνεργάζεται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία στέλνουν φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους για έξι βδομάδες και διαμένουν εκεί, όπως επίσης και εθελοντές ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα, στον ξενώνα μπορούν να διαμείνουν και φοιτητές, οι οποίοι βοηθούν για μερικές ώρες στη φάρμα. Οταν υπάρχουν άδεια δωμάτια μπορούν να διανυκτερεύσουν και άλλα άτομα και να νιώσουν για τα καλά τη ζωή της φάρμας.

Κυνηγώντας το όνειρο

Στα 27 του χρόνια ο Βασίλης αποφάσισε να παρακαθίσει προεισαγωγικές εξετάσεις και να περάσει πρώτος στη Σχολή για να σπουδάσει Τεχνολόγος, Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής στη Θεσσαλονίκη. Υπό κανονικές συνθήκες, οι απόφοιτοι παρακάθονται στις προεισαγωγικές εξετάσεις μόλις τελειώσουν το σχολείο. Εντούτοις, ο Βασίλης ήταν το έβδομο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας με εννέα παιδιά και τα οικονομικά δεν του επέτρεπαν να σπουδάσει. Ετσι, ο Βασίλης δούλεψε για μια δεκαετία μαζεύοντας λεφτά για να σπουδάσει και να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Τελειώνοντας τις σπουδές στην Ελλάδα πήγε στην Ιρλανδία και εργάστηκε σε μια φάρμα με άλογα στην οποία έρχονταν άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου, διέμεναν εκεί και έκαναν διάφορες δραστηριότητες στη φύση, ιππασία, πεζοπορία κ.ά. Κάπου εκεί ο Βασίλης ξεκίνησε να παίρνει ερεθίσματα και να επεξεργάζεται στο μυαλό του την ιδέα της Riverland.

Ερχόμενος στην Κύπρο εργάστηκε σε μια φάρμα και ακολούθως σε ημικρατικό οργανισμό.

Ωστόσο, εγκατέλειψε τη σιγουριά της δημόσιας υπηρεσίας και κυνήγησε το όνειρό του.
Αξιοποιώντας το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ προέβηκε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εξασφαλίσει κρατική γη με ενοίκιο, παρουσίασε μελέτη βιωσιμότητας και ολοκληρωμένη πρόταση για το βιολογικό αγρόκτημα, εγκρίθηκε και ξεκίνησε να υλοποιεί το όνειρό του.

Η φύση ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο

arni

Η ζωή στη φύση είναι πολύ ωραία. Εχει τις δυσκολίες της αλλά το αντίτιμο που σου δίνει στο τέλος της ημέρας είναι πολλαπλάσιο, τονίζει ο Βασίλης. «Οσο και αν κουραστώ μια μέρα στη φάρμα και στο θερμοκήπιο, στο τέλος η ικανοποίηση που παίρνω επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα» σημειώνει.

Τα παιδιά του είναι κατενθουσιασμένα και τους αρέσει να περνούν πολλές ώρες με τα ζώα στη φάρμα. “Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας ότι θα ζούσαμε καλύτερα στην πόλη” δηλώνει κατηγορηματικά.

Περήφανος αγρότης

«Είναι πιο αρμονική η συνύπαρξη με τα ζώα ή με τους ανθρώπους;» ρωτήσαμε τον Βασίλη.
Ο συνδυασμός των δυο είναι ο καλύτερος, τονίζει.

«Δεν θα επιστρέψουμε πενήντα χρόνια πίσω που η πλειοψηφία όσων ασχολούνταν με τα ζώα ήταν άνθρωποι απόμακροι, χωρίς οικογενειακή ζωή και πολλές συναναστροφές που τους υπόλοιπους ανθρώπους», σημειώνει και εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο η φάρμα του είναι ανοικτή στο κοινό. «Για να δείξουμε στον κόσμο ότι το επάγγελμα του κτηνοτρόφου δεν είναι ένα επάγγελμα μέσα στη βρωμιά, ακοινώνητοι, με τις μαγκούρες και τις φωνές. Στην εποχή μας το επάγγελμα αυτό σπουδάζεται στα πανεπιστήμια. Είναι κάτι που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περήφανος, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες», δηλώνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy