Πίστη στο ΙΚ δήλωσε η Μπόκο Χαράμ

Την ένταξή της σε συμμαχία με το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε η επίσης ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που δραστηριοποιείται στη Νιγηρία, μέσω ηχητικού που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Στην ηχογράφηση, ένας άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Abu Bakr Shekau ανακοινώνει την υποστήριξη της αφρικανικής οργάνωσης στο ΙΚ και δηλώνει ότι οι αντάρτες θα συμμαχήσουν σε καλούς αλλά και δύσκολους καιρούς.

Το μήνυμα δεν έχει ακόμα πιστοποιηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μπόκο Χαράμ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νιγηρίας Mike Omeri δήλωσε στο Reuters ότι το ηχητικό επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης για τους διεθνείς δεσμούς της Μπόκο Χαράμ. «Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα κι ελπίζουμε να ξυπνήσει και να αντιληφθεί την καταστροφή που ξεδιπλώνεται εδώ», είπε.

Από το 2009, η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε βίαια εξέγερση στη Νιγηρία, η οποία εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες τους τελευταίους μήνες. Πέρσι, ο Shekau ανακήρυξε Ισλαμικό κράτος μετά την κατάληψη αρκετών πόλεων στα βορειοανατολικά της χώρας. Ωστόσο, με την είσοδο του 2015 η Νιγηρία και οι γειτονικές χώρες εξαπέλυσαν αντεπίθεση βάζοντας τεράστια πίεση στην οργάνωση.

Ο ηγέτης του ΙΚ, Abu Bakr al-Baghdadi, αυτοανακηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε ηγέτη όλων των Μουσουλμάνων και κάλεσε τις ισλαμιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο να ενωθούν υπό τις διαταγές του. Αντάρτες από την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλγερία, την Υεμένη, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν έκτοτε τη συμμετοχή τους.

Τις προηγούμενες βδομάδες, αναλυτές επεσήμαναν την ομοιότητα στην προπαγάνδα της Μπόκο Χαράμ με αυτήν του ΙΚ, ενώ πριν μερικές μέρες η αφρικανική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο αντάρτες αποκεφάλιζαν ομήρους.

Η πρακτική ερμηνεία της συμμαχίας μένει να διαπιστωθεί. Η Μπόκο Χαράμ είναι κυρίως μια τοπική οργάνωση η οποία εναντιώνεται στην κυβέρνηση της Νιγηρίας, ωστόσο εδώ και καιρό επιθυμούσε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στα διεθνή δίκτυα τζιχαντιστών.

Όμως η Μπόκο Χαράμ δεν έχει ακόμα τις δομές, ούτε πλήρη έλεγχο περιοχών όπως το ΙΚ σε Ιράκ και Συρία. Οι πρακτικές των βίαιων δολοφονιών, απαγωγών και επιθέσεων αυτοκτονίας έχουν θέσει σε πλήρες χάος τη βορειοανατολική Νιγηρία.

On Saturday, four suicide bombings, thought to be the work of Boko Haram, killed over 50 people in the northeast Nigerian city of Maiduguri.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy