Πιθανές πρόωρες εκλογές στη Σουηδία

Τη δοκιμασία του πυρός περνάει η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας στην Στοκχόλμη, μόλις δύο μηνές μετά την ανάληψη καθηκόντων: Ο προϋπολογισμός του πρωθυπουργού Στέφαν Λοβέν δεν μπορεί, με τα τωρινά δεδομένα, να περάσει από τη Βουλή, με την κυβέρνηση να έχει καταλήξει όμηρος των ακροδεξιών βουλευτών, ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση επιμένει στο δικό της προσχέδιο. Ο Λοβέν δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ούτε πρόωρη κάλπη -κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πέντε δεκαετίες.

Το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση μειοψηφία τους Λοβέν είχε συνομιλίες με το μπλοκ της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης -τη «Συμμαχία»- για να βρεθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει ο προϋπολογισμός στη συζήτηση της Τετάρτης. Οι συνομιλίες όμως αποδείχθηκαν άκαρπες: «Δεν έχουμε κανέναν απέναντί μας στο τραπέζι» είπε ο πρωθυπουργός, που άφησε πλέον κάθε ενδεχόμενο ανοικτό.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Λοβέν, που πήρε την ηγεσία στο περίπλοκο πολιτικό σκηνικό που είχε σχηματίσει η κάλπη του Σεπτεμβρίου, μπορεί να υπολογίζει μεν στις ψήφους των βουλευτών της Αριστεράς για τον προϋπολογισμό αλλά, ακόμη κι έτσι, το κείμενο δεν περνάει στη Βουλή.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία δεν υποχωρεί από την πρόθεσή της να ψηφίσει το δικό της προσχέδιο, που έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στη Βουλή. Φυσικά, ούτε εκείνο το προσχέδιο έχει ελπίδες.

Καθώς λοιπόν ο Λοβέν δεν μπορεί να υπολογίζει στη Συμμαχία, το ρόλο του ρυθμιστή έχει αναλάβει το κόμμα της ακροδεξιάς, των «Σουηδών Δημοκρατών». Το κόμμα, που μπήκε με 13% στο Κοινοβούλιο, βρίσκεται μεν σε πολιτική καραντίνα -κανείς δεν συνεργάζεται μαζί του- αλλά κάνει επίδειξη πολιτικής δύναμης εκβιάζοντας τα δύο στρατόπεδα σε ένα κεντρικό σημείο: Θέλει δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης.

Ο εκτελών χρέη αρχηγού του κόμματος Ματίας Κάρλσον (ο πρόεδρος νοσηλεύεται με υπερκόπωση) απευθύνθηκε με… ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, προσφέροντάς του «βοήθεια» εάν πάρει μέτρα εναντίον της μετανάστευσης.

Η πάγια θέση των Σουηδών Δημοκρατών, ανέφερε, είναι μείωση της μετανάστευσης κατά 90%, αλλά στην παρούσα φάση θα δεχόταν να κοπεί στο μισό και θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, ο Λοβέν -που αποκλείει συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες- ανέφερε πως εξετάζονται όλες οι επιλογές που έχει μετά την ψηφοφορία, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε αυτές βρίσκεται η τροποποίηση του προϋπολογισμού από την αρμόδια επιτροπή, με στόχο την (δύσκολη) προσέγγιση με την κεντροδεξιά Συμμαχία. Η αλλαγή κυβέρνησης είναι επίσης πιθανή, όπως και -ανέφερε ρητά- η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Καταψήφιση ολόκληρου του κειμένου προϋπολογισμού στη σουηδική Βουλή δεν έχει ξανασυμβεί. Τελευταία φορά που η Στοκχόλμη κατέφυγε σε πρόωρες κάλπες ήταν το 1958.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy