Πιθανότητα διακοπών στην άρδευση

Στο 27% βρίσκεται η πληρότητα των φραγμάτων σε σύγκριση με 45% την ίδια εποχή πέρσι, σύμφωνα με τον Α` Λειτουργό Υδάτων στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέα Μανώλη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην άρδευση, εντούτοις λόγω των αφαλατώσεων δεν προβλέπεται να υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα κάλυψης των αναγκών σε πόσιμο νερό.

«Η εικόνα δεν έχει αλλάξει καθόλου, έχουμε υδροροές ελάχιστες, δηλαδή η πληρότητα είναι στο 27% του συνόλου των φραγμάτων σε σύγκριση με 54% που ήταν πέρσι», ανέφερε ο κ. Μανώλη απαντώντας σε ερώτηση για την πληρότητα των φραγμάτων.

Όσον αφορά τα φράγματα του νοτίου αγωγού, τα οποία μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, πρόσθεσε, «η πληρότητα είναι 16% σε σύγκριση με 45%, που ήταν πέρσι την ίδια ημέρα».

Όπως εξήγησε παρά το γεγονός ότι υπήρξαν βροχές, έβρεξε «στους λάθος τόπους». Έβρεξε δηλαδή, ανέφερε, πολύ στις παραλιακές πόλεις, στην πεδιάδα της δυτικής Μεσαορίας, αλλά δυστυχώς η βροχόπτωση στα βουνά δεν ήταν ικανοποιητική.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «το σχέδιο του νοτίου αγωγού είναι αυτό με το οποίο είναι διασυνδεδεμένα πάρα πολλά φράγματα και με τις αφαλατώσεις». Είναι αυτό, πρόσθεσε, «μέσω του οποίου υδροδοτούνται η Λεμεσός, η Λευκωσία, η Λάρνακα και η ελεύθερη Αμμόχωστος».

«Δυστυχώς, είμαστε περίπου στο ένα τρίτο της πληρότητας που είχαμε πέρσι», σημείωσε.

Σε ερώτηση τι σημαίνει αυτό ανέφερε ότι «αν δεν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και δεν υπάρξουν εισροές τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο σημαίνει ότι θα πρέπει να `δουλεύουμε` τις αφαλατώσεις για να πίνουμε, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιοι περιορισμοί στην άρδευση».

Ερωτηθείς αν είναι πιθανόν να καταστεί ανάγκη για διακοπές νερού σε αστικές περιοχές ή ακόμα και εισαγωγής νερού όπως στο παρελθόν ο κ Μανώλη είπε ότι «ευτυχώς δεν θα είμαστε σ` αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση». Υπάρχουν, ανέφερε, «αρκετές αφαλατώσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες σε πόσιμο νερό».

Κληθείς να πει πότε θα παρθούν οι αποφάσεις για την κατανομή του νερού είπε ότι «η πιο σημαντική απόφαση για την κατανομή του νερού, δηλαδή πόσο νερό θα διατεθεί στην άρδευση και άρα πόσο θα περισσέψει στα φράγματα για την ύδρευση, λαμβάνεται στο τέλος της βροχερής περιόδου, δηλαδή μέσα στο μήνα Μάρτιο».

Αρχίζουμε, διευκρίνισε, «τις συζητήσεις και τα σενάρια από τις 10 Μαρτίου που έχει διαφανεί σε ένα μεγάλο βαθμό τι εισροές αναμένουμε και οριστικοποιείται στο τέλος Μαρτίου».

Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε, «επειδή η δυναμικότητα των αφαλατώσεων είναι πολύ μεγάλη ακόμα και να δούμε ότι έχουμε ελλείψεις τον Μάιο ή τον Ιούνιο μπορεί ακόμα και τότε να ξεκινήσουμε όλες τις αφαλατώσεις οπότε θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες ύδρευσης».

Σε ερώτηση ποιες αφαλατώσεις λειτουργούν αυτή τη στιγμή είπε ότι λειτουργούν κατά το ήμισυ οι αφαλατώσεις Δεκέλειας και Λεμεσού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy