Πυξίδα η ταξική πάλη

Δυο σημαντικές ημερομηνίες είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Την 8η του Οκτώβρη, ημέρα που το 1908 γεννιόταν στην Κύπρο ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και την 9η του Οκτώβρη, ημέρα που το 1967 δολοφονήθηκε στη Βολιβία μετά από εντολή της CIA o Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Ο Τσε υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα στο κομμουνιστικό επαναστατικό κίνημα. Ένας Αργεντινός διεθνιστής που αγωνίστηκε για τους λαούς του κόσμου και που συνέβαλε στο θρίαμβο της Επανάστασης του λαού της Κούβας και στη μετατροπή της σε σοσιαλιστική. Μέχρι σήμερα παραμένει, όπως και ο σύντροφός του Φιντέλ Κάστρο, σύμβολο στους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών ανά την υφήλιο. Αποτελεί παντιέρα όσων παλεύουν για έναν άλλο κόσμο. Για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Για τερματισμό της δικτατορίας των μονοπωλίων. Για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Για τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού κομμουνισμού. Ο Εζεκίας ήταν ακόμη ένας σημαντικός αγωνιστής. Ένας κομμουνιστής που έδωσε τη ζωή του στους αγώνες για τους εργαζομένους, στην αντι-ιμπεριαλιστική πάλη και στον πόλεμο κατά του φασισμού. Από τα πεδία των μαχών με τους φασίστες του Φράνκο στην Ισπανία μέχρι και την πάλη ενάντια σε όσους άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα, στο πλαίσιο του διδύμου ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος στο νησί μας. Ένας ηγέτης της εργατικής τάξης και της ταξικής πάλης, ένας υπερασπιστής του σοσιαλισμού, ένας πραγματικός διεθνιστής. Ευτύχησε να μην ζήσει την αντεπανάσταση και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ανατολική Ευρώπη και τα όσα ακολούθησαν οδηγώντας σε σοσιαλδημοκρατικές ψευδαισθήσεις που ευθυγραμμίζονται με τον ευσεβή πόθο των αστών για το δήθεν «τέλος της Ιστορίας».

Η ενθύμηση τέτοιων προσωπικοτήτων δεν έχει αξία για όσους το κάνουν απλώς με ένα άνευ περιεχομένου μπλουζάκι με τον Τσε ή όσους θεωρούν το παράδειγμα του Εζεκία απλά «μουσειακού χαρακτήρα». Τέτοιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, με κεφαλαία, τιμώνται πραγματικά με τους καθημερινούς ταξικούς αγώνες και την πυξίδα κάθε πραγματικού κομμουνιστή στην κατεύθυνση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στον καπιταλισμό για την ανατροπή του. Για πραγματική εξουσία στην εργατική τάξη. Για το σοσιαλισμό κομμουνισμό που, ό,τι κι αν λένε οι εχθροί των λαών, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Όπως έζησαν κι αγωνίστηκαν μια ζωή, κληροδοτώντας μας το καθήκον να παλέψουμε για να υλοποιηθούν τα όσα οραματίστηκαν για τις λαϊκές μάζες των εργαζομένων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy