Plan B εδώ και τώρα

Του Τάσου Περδίου

“Υπάρχουν δυσκολίες”, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών για να περιγράψει την κατάσταση με τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα την περασμένη Τετάρτη.

Επειδή ένας υπουργός δεν πρόκειται να βάλει τα χέρια του για να βγάλει τα μάτια του, ας θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Η μετακίνηση των εταιρειών υγραερίου μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2019 δεν είναι δύσκολη. Είναι αδύνατη. Θα ήταν αδύνατη ακόμα και αν σήμερα ήταν όλα έτοιμα για να ξεκινήσει το κτίσιμο των εγκαταστάσεων. Εμείς ακόμα περιμένουμε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να μας πει εάν η κοινοπραξία των τεσσάρων εταιρειών είναι νόμιμη. Και επειδή τα μισόλογα και η κοροϊδία έχουν κουράσει, η αλήθεια είναι ότι η ΕΠΑ προσανατολίζεται στην απόρριψη της κοινοπραξίας. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε λάθος πληροφορίες και η κοινοπραξία εγκρίνεται σε περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Χάσικο. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα έχουν μέσες άκρες 20 μήνες για να κάνουν τα εξής: Να βρουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, να τα βρουν με την κυβέρνηση για οικόπεδο στο Βασιλικό, να σχεδιάσουν τερματικό, να υποβάλουν αιτήσεις, να πάρουν άδειες, να το κτίσουν, να μετακομίσουν, να υποβάλουν αιτήσεις για άδειες κατεδάφισης και να αποσυναρμολογήσουν τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα. Ούτε στη Σκανδιναβία δεν θα γίνονταν όλα αυτά σε 20 μήνες, γι’ αυτό αρκετά με την κοροϊδία.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει υποχρέωση να ζητήσει και η κυβέρνηση έχει διπλή υποχρέωση να παρουσιάσει σχέδιο Β. Σε περίπτωση που η ΕΠΑ απορρίψει την κοινοπραξία, σημειώστε το: Δεν πρόκειται καμία από τις τέσσερις εταιρείες να το κουνήσει ρούπι. “Είναι ασύμφορο”, θα μας πουν και άντε να πείσεις ότι μπορείς να αντέξεις τις νύχτες του Γενάρη χωρίς σόμπα.

Γι’ αυτό έχουμε κυβερνήσεις όμως, εάν έχουμε εν προκειμένω. Για να διασφαλίζουν ότι πάνω απ’ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον. Ότι το συμφέρον κανενός κερδοσκοπικού οργανισμού δεν μπορεί να υπερακοντίζει το δημόσιο συμφέρον. Ότι μια, δύο, πέντε, δέκα εταιρείες δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συνεχίσουν να κρατάνε όμηρο ολόκληρη επαρχία κρατώντας εγκλωβισμένα τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα παραλίας.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρουσιάσει σχέδιο Β άμεσα, χωρίς άλλες χρονοτριβές, καθαρά και ξάστερα. Δώστε τους κίνητρα, δώστε τους δάνεια, κάντε τους δώρα, κόψτε το λαιμό σας. Από το 2001 μέχρι το 2019 θα έχουν περάσει 18 χρόνια. Αρκετά…

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy