Πλήρη αντίθεση συντεχνιών CYTA στο ν/σ για μετοχοποίηση

Την πλήρη αντίθεση τους εκφράζουν οι συντεχνίες της ΣΥΤΑ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση και ζητά λευκή επιταγή για την πώληση μειοψηφικού πακέτου του οργανισμού.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προνοεί τη σύσταση διαδόχου εταιρείας ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταφερθούν οι εμπορικές δραστηριότητες, για τις οποίες θα αποφασίζει με διάταγμα ο Υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ εκ μέρους της ΣΕΚ ο Ηλίας Δημητρίου είπε ότι τα κόμματα πρέπει να μείνουν συνεπείς και να στηρίξουν την ΣΥΤΑ να παραμείνει οργανισμός δημοσίου δικαίου.

Φωτογραφίζοντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κύριος Δημητρίου είπε ότι κάποιοι είναι υποψήφιοι και αρχηγοί κόμματος, και θα πρέπει να είναι έντιμοι και να τηρήσουν όσα υποσχέθηκαν δημόσια.

Από πλευράς της ΠΕΟ ο Δώρος Θεοδώρου είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω διαταγμάτων του Υπουργού Οικονομικών να κάνει ότι θέλει. Ο κύριος Θεοδώρου είπε ότι οι συντεχνίες θα προσπαθήσουν να πείσουν τα κόμματα ότι η ΣΥΤΑ δεν πρέπει να χαθεί και να πείσουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό ώστε ο οργανισμός να ανταποκρίνεται καλύτερα στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης επικεφαλής της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ είπε ότι η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει την ανικανότητα της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών να κάνει μια αλλαγή στον οργανισμό.

Πρόσθεσε ότι η θέση του ΔΗΚΟ είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό λέει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δεν πρέπει η ΣΥΤΑ να αφεθεί να φτάσει στο σημείο που έφτασαν οι Κυπριακές Αερογραμμές δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι η ΣΥΤΑ έχασε 127 εκατομμύρια τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα έχασε 38% από το μερίδιο για την κινητή τηλεφωνία.

Σημείωσε ότι το δημοσιονομικό συμβούλιο δεν εισηγείται ιδιωτικοποίηση της ΣΥΤΑ, απλώς καταγράφει την αρνητική της πορεία και λέει ότι πρέπει να γίνει κάτι.

Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά ο Δημήτρης Γεωργιάδης είπε ότι το χάσμα απολαβών ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι περίπου 60%.

Ως εκ τούτου πρόσθεσε, δεν θα έπρεπε να αποφασιστούν αυξήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είπε τέλος ότι κανένας δεν ασχολείται σοβαρά με το συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο έχει στρεβλώσεις, μια εκ των οποίων είναι ότι αποταμιεύουμε λιγότερα χρήματα από αυτά που πρέπει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy