Πλούσια η δράση της ΠΣΕΜ τη φετινή σχολική χρονιά 

– Οι οργανωμένοι μαθητές συνεχίζουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους

Πλούσια ήταν η δράση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) για το σχολικό έτος 2016-2017. Με αφορμή το γεγονός ότι οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς αυτής η νέα Γραμματεία της ΠΣΕΜ παρουσίασε πρόσφατα την πολύπλευρη δράση της των τελευταίων πέντε μηνών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των οργανωμένων μαθητών, Ζαφείρης Δημητρίου, η ΠΣΕΜ επιδιώκει να διαδραματίσει υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο, τόσο στα μαθητικά όσο και γενικότερα στα κοινωνικά ζητήματα του τόπου. «Δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε άξιοι συνεχιστές της μέχρι σήμερα πορείας της ΠΣΕΜ, μιας πορείας αγώνων και διεκδικήσεων για το μαθητικό κίνημα, αλλά και για τον τόπο γενικότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε μέχρι το τέλος της θητείας μας».

Αυτό που απασχολεί τώρα τους μαθητές είναι η τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και των Εσωτερικών Κανονισμών κάθε σχολείου. «Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο είναι ένα ακόμα θέμα για το οποίο αντιδράσαμε και δίνουμε αγώνα. Για το μαθητικό κίνημα δεν έχει σημασία το πότε θα εφαρμοστεί, αλλά να μην εφαρμοστούν καθόλου οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Οι συνέπειες θα είναι αρκετές για εμάς τους μαθητές. Αντί να κυνηγάμε τη γνώση, θα κυνηγάμε το βαθμό. Η βαθμοθηρία, ο ανταγωνισμός, το επιπρόσθετο άγχος και η αύξηση της παραπαιδείας θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά για εμάς τους μαθητές. Θέλουμε πραγματικά να ρωτήσουμε τους συμμαθητές μας ποια είναι η αντίδρασή τους όταν έχουμε διαγωνίσματα. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο να τρέχουμε στα φροντιστήρια».

Ο Ζαφείρης Δημητρίου αναφέρθηκε και στις ενέργειες της ΠΣΕΜ από την αρχή μέχρι που οι κανονισμοί λειτουργίας οδηγήθηκαν εντέλει στην Ολομέλεια για ψήφιση, καθώς και στην άρνηση της Πολιτείας για διάλογο με τους οργανωμένους μαθητές. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι οργανωμένοι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα για ένα σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό. Μάλιστα, οι οργανωμένοι μαθητές είχαν συναντήσεις και με κόμματα μεταφέροντάς τους τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, ενώ βρέθηκαν και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όταν συζητούνταν θέματα που τους αφορούσαν με το λόγο όμως να μην τους δίνεται!

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν συνάντηση και με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή. Οι επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις της ΠΣΕΜ είναι:

11 Απριλίου 2017: Συνάντηση ΠΣΕΜ με Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης.

11 Απριλίου 2017: Συνάντηση ΠΣΕΜ με Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

12 Απριλίου 2017: Συνάντηση ΠΣΕΜ με Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου

21 Απριλίου 2017: Συνάντηση ΠΣΕΜ με Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

 

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy