Πνευμονία: Σοβαρή νόσος με αυξημένη θνησιμότητα

Το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σώζει ζωές

Με το σύνθημα «Προφυλαχθείτε από το αναπάντεχο, εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, κάνουμε την πρόληψη στάση ζωής» η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου και των επιπλοκών αυτής.

Η εκστρατεία έχει επίσης στόχο την προώθηση παρεμβάσεων προς τις αρμόδιες Αρχές για την προστασία, πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.

Σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή τη 12η Νοεμβρίου η οποία έχει καθιερωθεί από το 2009 και έχει υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας, οι επιστήμονες κ. Μαρίνος Λεμέσιος, πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝ Λεμεσού και κ. Χάρης Αρμευτής, πνευμονολόγος και Γενικός Γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου ανέλυσαν τα νέα δεδομένα αναφορικά με τη νόσο, καθώς όλες τις θεραπευτικές εξελίξεις.

Τι είναι η πνευμονία

Η πνευμονία είναι μια οξεία λοίμωξη που προσβάλλει τους πνεύμονες σε συχνότητα 8-15 περιστατικά ανά 1.000 άτομα ετησίως. Η συχνότητα αυξάνεται στα άτομα 75 ετών και άνω, με τα στατιστικά δεδομένα να δεικνύουν ότι η νόσος προσβάλλει 34 άτομα ανά 1.000 πολίτες.

Η πνευμονία χαρακτηρίζεται από εποχική κατανομή, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες. Το 22%-42% των ασθενών χρήζουν εσωτερικής νοσηλείας, ενώ μέχρι και 10% εξ αυτών νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη θνητότητα από την πνευμονία .

Γύρω στο 12%-14% των νοσούντων, παρά την πρόοδο της Ιατρικής και την ανακάλυψη και χρήση ισχυρών αντιβιοτικών, χάνουν τη ζωή τους. Η θνησιμότητα φτάνει στο 5%14% στους νοσηλευόμενους και έως και 30% στα άτομα που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, παιδιά κάτω των πέντε ετών, καπνιστές, υποσιτισμένα άτομα, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (π.χ. ασθενείς με HIV λοίμωξη, λευχαιμία, λέμφωμα, ΧΝΑ) και άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, άτομα που είναι σε θεραπεία με κορτικοειδή παράγωγα και χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλκοολισμό.

Τα συμπτώματα και ο «ένοχος»

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται συνήθως η πνευμονία είναι ο υψηλός πυρετός και ο βήχας (στο 80% των περιπτώσεων). Άλλα συμπτώματα είναι το άλγος πλευριτικού τύπου, δηλαδή πόνος που “κόβει την ανάσα”, η κακουχία, η απόχρεμψη που μερικές φορές συνοδεύεται από αιμόφυρτα πτύελα.

Το αίτιο της πνευμονίας είναι κάποιο μικρόβιο, δεν αποκλείονται όμως και οι ιοί ή κάποιοι μύκητες, οι τελευταίοι ιδιαίτερα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Το κυριότερο βακτήριο (μικρόβιο) που προκαλεί την εμφάνιση πνευμονίας στην κοινότητα είναι ο Streptococcus pneumoniae ή αλλιώς πνευμονιόκοκκος.

Σωτήριο το εμβόλιο

Ο εμβολιασμός εφαρμόζεται με το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό ή το νεότερο 13-δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Το πρώτο με την πάροδο του χρόνου χάνει την αντιγονικότητά του και δεν προστατεύει (μετά από 3-5 έτη), γεγονός που επιβάλλει μια αναμνηστική δόση, ενώ τα συζευγμένα εμβόλια δεν υποστηρίζουν επαναληπτική δόση μετά από 5 έτη παρά μόνο σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (ασθενείς με AIDS, έντονα ανοσοκατασταλμένοι κ.λπ.).

Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιβάλλεται σε: •Ενήλικες >65 ετών •Βρέφη και μικρά παιδιά •Καπνιστές •Χρόνιες παθήσεις (ΧΑΠ, χρόνια καρδιακή νόσο, διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.α.) •Ανοσοανεπαρκείς (λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, HIV, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς κ.α.) •Άτομα με ασπληνία ή σπληνεκτομή.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy