Πολεοδομικά κίνητρα στην υπηρεσία του Κεφαλαίου

Του Κυριάκου Χατζηττοφή*

H κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη μόλις ανάλαβε την εξουσία πρόβαλε μια καλά επεξεργασμένη επικοινωνιακή πολιτική την οποία συνεχίζει να εφαρμόζει με προσαρμογές ανάλογες των εκτιμήσεων της για την απόδοση της.

Μεταξύ άλλων φρόντισε να μεταφέρει την ευθύνη της οικονομικής κρίσης από τις τράπεζες, τους εκπρόσωπους και διαχειριστές τους, στο κοινωνικό κράτος, στην ΑΤΑ, στους μισθούς και στα ωφελήματα των εργαζόμενων.

Πρόσφατα με τα πολεοδομικά κίνητρα που εξαγγέλθηκαν, χωρίς να προηγηθεί η εκτίμηση της απόδοσης των προηγούμενων, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με δημόσιους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και το ΕΤΕΚ, η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια προσπάθεια να μας πείσει ότι με τέτοια αυθαίρετα μέτρα, σε βάρος του εθνικού πλούτου μπορεί η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Όσον αφορά τον Υπουργό Εσωτερικών που διαφήμισε περήφανος τα πολεοδομικά κίνητρα στα ΜΜΕ, φαίνεται ότι είναι ακόμα με τη ψευδαίσθηση ότι ο λαός μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται πρακτικές ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου και υπόσκαψης των θεσμών στο όνομα της λεγόμενης επανεκκίνησης της οικονομίας. Βεβαίως ο κ. Χάσικος δεν αποκλείεται να θεωρεί ότι ο λαός εξαπατάται και ότι μπορεί να πειστεί πως με πολεοδομικά κίνητρα θα αντιμετωπιστεί η ανεργία ή η φτώχεια.

Στην παρούσα περίοδο τα πολεοδομικά κίνητρα της κυβέρνησης δε δικαιολογούνταν από οτιδήποτε αφορά το λαό ή συνδέεται με το λαό. Δεν υπάρχουν ή θα προκύψουν οφέλη για το λαό. Τα μέτρα σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της νομιμοποίησης των μικρών παρατυπιών, κάτι που ενδεχομένως εμποδίζει τον μέσο πολίτη να αποκτήσει τίτλο. Αντίθετα, επιβραβεύουν τις μεγάλες παρατυπίες με τεράστια κέρδη.

Ούτε βέβαια αποτελούν αυτά τα μέτρα κίνητρο για ανάπτυξη, αφού η άρση του περιοριστικού χρονικού ορίζοντα ισχύος τους, όχι μόνο αποτρέπει την άμεση δημιουργία ενδιαφέροντος, αλλά και επιτρέπει την δημιουργία στρεβλώσεων, αυθαιρεσιών και πολεοδομικής αναρχίας. Άστε που δεν υπάρχουν επενδυτές που θα τα αξιοποιήσουν σύντομα ούτε η στασιμότητα στην οικοδομική βιομηχανία και κατά προέκταση η ανεργία στο συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα οφειλόταν στο ότι δε δόθηκαν νωρίτερα αυτά τα κίνητρα.

Η πραγματικότητα με τα πολεοδομικά κίνητρα δεν είναι άλλη παρά η πολιτική της κυβέρνησης (α) να καταργήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό, να υποβαθμίσει το ρόλο του Πολεοδομικού Συμβουλίου σ’ αυτό το σχεδιασμό, να καταργήσει τη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων, να αφαιρέσει εντελώς το λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση και από το ΕΤΕΚ και (β) ανενόχλητη η κυβέρνηση, να αποφασίζει οποτεδήποτε το θεωρεί σκόπιμο σε ποιους μεγαλοϊδιοκτήτες γης θα προσφέρει πολεοδομικές διευκολύνσεις που θα τις αξιοποιούν όταν κρίνουν ότι θα έχουν το μέγιστο κέρδος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ΕΤΕΚ επέλεξε να εκφράσει και δημόσια την απογοήτευση του τόσο για την έλλειψη διαβούλευσης όσο, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα κίνητρα μονιμοποιούνται και θα ισχύουν για πάντα.

Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο κάθε δεξιάς κυβέρνησης, με ποιους τρόπους, σε κάθε ξεχωριστό τομέα, θα εξυπηρετεί κατά το δυνατό αποδοτικότερα την κερδοφορία ανεξάρτητα, μεταξύ άλλων, των συνεπειών στο περιβάλλον και ευρύτερα στην αειφορία.

* Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy