«Πόλοι Ειρήνης στην περιοχή Ελλάδα και ΚΔ»

Σήμερα η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται και αναπτύσσονται σε ένα σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, μεστό απαιτήσεων και προσκλήσεων και αποτελούν δύο πόλους ειρήνης, σταθερότητας και συνεννόησης, δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος.

Σε ομιλία του στη δεξίωση της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στην πρεσβευτική κατοικία, χθες, ο Πρέσβης ανέφερε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή, εδώ κοντά μας, θέτει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις. Δημιουργεί, σημείωσε, ένα περιβάλλον αστάθειας στη γειτονιά μας.

Ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός μας, θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, επιβάλλουν την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης με πολιτικές και μέτρα που βασίζονται ακριβώς σε αυτές τις αρχές και αξίες.

“Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να δοθεί μία ευρωπαϊκή απάντηση. Μία απάντηση που σέβεται και ταυτόχρονα διαφυλάττει τις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. Η ανταπόκριση των κατοίκων της Ελλάδας, όχι μόνο των νησιών πλέον αλλά απλών ανθρώπων ολόκληρης της χώρας, που ξέχασαν ότι και οι ίδιοι υφίστανται τις επιπτώσεις μίας οικονομικής κρίσης, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και έχει προκαλέσει καθολικό θαυμασμό. Κοντά τους βρέθηκαν και ομάδες Κυπρίων εθελοντών”, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, συνέχισε, έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. “Ίσως το βαρύτερο φορτίο από οποιονδήποτε άλλον εταίρο στην ΕΕ. Στο οποίο ανταποκρίνεται με συνέπεια στις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ αλλά και με αισθήματα ανθρωπισμού και σεβασμού στην δυστυχία του ξεριζωμού των συνανθρώπων μας, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες που κατακερματίζουν την ενότητα της ΕΕ. Άλλωστε, το έθνος μας γνωρίζει τις σημαίνει ξεριζωμός”, σημείωσε.

Το κάλεσμα του ΄21, όταν εορτάζεται εδώ, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Πρέσβης, αποκτά πάντοτε ένα διαφορετικό νόημα – αφού έρχεται να αφυπνίσει την συνείδηση όλων μας και επιτάσσει την στράτευση και συστράτευση σε έναν αγώνα, όχι με όπλα πλέον, αλλά με ένα οπλοστάσιο ιδεών, αρχών και αξιών, για μία λύση του Κυπριακού, δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Σε αυτόν τον αγώνα Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Όπως και το 1821, που το σήμαντρο της ελευθερίας ακούστηκε μέχρι εδώ και οδήγησε πολλούς αγωνιστές από την Κύπρο να συμμετάσχουν στον ξεσηκωμό. Όπως και σε κάθε αγώνα που ακολούθησε. Για τις αρχές και τις αξίες του έθνους μας. Για την δικαίωση”, πρόσθεσε.

Μία δικαίωση, είπε, που θα επιτρέψει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του νησιού να ζουν ελεύθερα, χωρίς κατακτητές, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, να προοδεύουν και να ευημερούν.

Αναφερόμενος στην ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, είπε πως ένας ολόκληρος λαός αγωνίστηκε για ελευθερία και δημοκρατία, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα αντίξοο και σε μεγάλο βαθμό εχθρικό διεθνές περιβάλλον και παρά τις δυσκολίες, ο αγώνας πέτυχε.

“Η Ελλάδα προχώρησε. Και υπερβαίνοντας τα εμπόδια που καιροφυλακτούσαν σε κάθε γωνιά της ιστορικής της διαδρομής, η Ελλάδα τα κατάφερε. Σε λίγα χρόνια συμπληρώνονται οι δύο πρώτοι αιώνες του βίου της ως κράτους στην σύγχρονη εποχή”, πρόσθεσε.

Ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε πως το σήμερα είναι από μόνο του μία πρόκληση και παρά τα τόσα θετικά επιτεύγματα της εποχής μας, που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει, βιώνουμε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανθρωπιστικής κρίσης, τρομοκρατία, μέσα σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, τάσεις αποσταθεροποίησης και από άμβλυνση της εφαρμογής εκείνων των Αξιών που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε πρόοδο και όχι σε μαρασμό.

“Τα πρόσφατα ειδεχθή τρομοκρατικά κτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης συνιστούν μία αποτρόπαια πράξη που στρέφεται εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Απέναντι σε τέτοιες πράξεις στεκόμαστε όλοι ενωμένοι, αλληλέγγυοι και αποφασισμένοι”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy