«Πολύπλοκη η διαδικασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας»

Την ικανοποίηση της για τα όσα έχει επιτύχει ο Οργανισμός του Πάφος 2017 αλλά και αγωνία και προσμονή για όλα όσα ακόμα απομένουν, που είναι πραγματικά πολλά, εξέφρασε με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Γεωργία Ντέτσερ Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017.

Η κ. Ντέτσερ είπε πως η διοργάνωση της κάθε Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, όχι μόνο για τα δεδομένα της Πάφου αλλά και για τα Ευρωπαϊκά, προσθέτοντας πως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο μικρός αριθμός των λειτουργών του Οργανισμού παρά τη μεγάλη βοήθεια των εθελοντών πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Ερωτηθείσα να σχολιάσει τις διάφορες κριτικές που ασκήθηκαν αναφορικά με την εναρκτήρια τελετή του Πάφος 2017 και τις εκδηλώσεις που την περιέβαλαν και κατά πόσο η τέχνη είναι για τους λίγους, η Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 ανέφερε πως θα ήταν υπερβολικό να έχουμε όλοι την ίδια εικόνα και αντίληψη για την εναρκτήρια εκδήλωση.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως θα πρέπει να αντιληφθούμε το στόχο τέτοιων εκδηλώσεων, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για παραστάσεις όπως σε ένα θέατρο.

Δεν απευθυνόμαστε σε ένα ομογενές κοινό είπε, αλλά όπως επεξήγησε, “είναι πιο πολύ ένα θέαμα το οποίο συμπυκνώνει διάφορα στοιχεία όπως, την ευρωπαϊκή διάσταση, την ιδιαίτερη ιστορία και εντοπιότητα κάθε πόλης και τη συμμετοχή των κατοίκων της”.

Ταυτόχρονα συνέχισε, αυτή η διοργάνωση οφείλει να προβάλλει μια σειρά από θέματα και μηνύματα που περιέχονται στο πρόγραμμα της, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη του θεσμού.

Η κ. Ντέτσερ είπε στο ΚΥΠΕ πως ο μύθος του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας αποτέλεσε μόνο την αφορμή και ο Οργανισμός δεν θέλησε- όπως είπε- να αναπαραστήσει την ιστορία.

Όσο για το αν οι τέχνες είναι μόνο για τους λίγους είπε πως αλίμονο αν ένας λαός με τέτοιο σπουδαίο πολιτισμό δεν μπορεί να αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία των τεχνών, που ασφαλώς δεν είναι μόνο για να μας ψυχαγωγούν, αλλά και να δημιουργούν προϋποθέσεις διαλόγου μεταξύ άλλων.

Επεσήμανε μάλιστα πως μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση ρόλο, να δημιουργεί συνθήκες δημιουργίας αλλά και προϋποθέσεις διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

Ερωτηθείσα τι να αναμένουμε στην συνέχεια από το Εργοστάσιο πολιτισμού ανέφερε πως το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 περιέχει εκατοντάδες δράσεις και εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ένα ευρύτατο κοινό. Εκδηλώσεις,-όπως είπε,- από όλα τα φάσματα των τεχνών με συντελεστές από την Πάφο, την Κύπρο, τον κόσμο όλο.

Ήδη συνέχισε, εκδίδεται ένα πρόγραμμα κάθε μήνα το οποίο διανέμεται σε πολλές χιλιάδες ενώ σημείωσε, εκατοντάδες δημιουργοί και καλλιτέχνες θα βρίσκονται στην Πάφο το 2017 και θα δημιουργήσουν όχι μόνο έργα και δράσεις αλλά κυρίως εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η Πάφος να αποτελέσει μια πολιτιστικά ενεργή και ενδιαφέρουσα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017 αλλά να παραμείνει ελκυστική και ενδιαφέρουσα και τα χρόνια μετά το 2017.

Η κ. Ντέτσερ κληθείσα να σχολιάσει το ρόλο του Κυπριακού Οργανισμού σ’αυτή την προσπάθεια στο θέμα της προβολής και της φιλοξενίας δημοσιογράφων είπε πως ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν περιορίζεται μόνο στην Πάφο, αντανακλάται σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όλη η Κύπρος σημείωσε, βρίσκεται στο επίκεντρο με αυτή τη διοργάνωση και τα οφέλη είναι πολλαπλά, με εκείνο της τουριστικής ανάπτυξης να είναι άμεσο και ευδιάκριτο.

Η επιτυχημένη συνεργασία του Οργανισμού Πάφος 2017 με τον ΚΟΤ έχει ήδη οδηγήσει στην πολύ μεγάλη προβολή της Πάφου αλλά και της Κύπρου μέσω διεθνών ΜΜΕ, με δεκάδες ρεπορτάζ, άρθρα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στην Πάφο και την Κύπρο.

Όσον αφορά τους εθελοντές και το ρόλο που διαδραματίζουν σ’ αυτή την προσπάθεια ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός διαθέτει σχεδόν 400 εθελοντές, κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής ομάδας.

Το Εθελοντικό Πρόγραμμα του Οργανισμού διαφέρει ποιοτικά από άλλα ανάλογα προγράμματα τόσο στο βαθμό εμπλοκής, όσο και στην ένταση του. Με τους εθελοντές είπε, “ είμαστε δίπλα δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ”.

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη μελών της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου στην Πάφο η κ. Ντέτσερ ανέφερε “Θεωρώ από τα σχόλια τους μετά την υποδοχή, την παρουσίαση που τους έγινε αλλά και τις επισκέψεις τους στην Πάφο, ότι οι εντυπώσεις ήταν πολύ καλές”.

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού αλλά και οι στόχοι του Οργανισμού φάνηκε να εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα, όπως είπε.

Νομίζω σημείωσε ότι αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η Πάφος θα συνεχίσει να είναι κέντρο πολιτισμού και μετά το 2017 η Γεωργία Ντέτσερ Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017, ανέφερε πως σαφέστατα η Πάφος θα έχει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις να αναπτυχθεί σε μια πόλη με ισχυρότερο πολιτιστικό προφίλ και ενδιαφέρον μετά το 2017.

Εκτιμώ είπε, ότι οι υποδομές, οι εκδηλώσεις, οι παραστάσεις και δράσεις όσο σημαντικές και να είναι, δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν ένα κέντρο πολιτισμού.

Όλα αυτά συνέχισε, γεννούν την απαιτούμενη δυναμική που χρειάζεται όπως όραμα, χρόνο, σωστή οργάνωση και επιμονή, ώστε να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες για μια πραγματική πολιτιστική ανάπτυξη.

Η Πάφος έχοντας κερδίσει γνώσεις, εμπειρίες και υποδομές από το 2017, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και να διατηρήσει αυτή τη θέση που κατέχει σήμερα στον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη, με αξιώσεις που δεν θα υστερούν των άλλων πόλεων της Κύπρου,κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy