«Πολιτικές σκοπιμότητες» βλέπει το γραφείο Αναστασιάδη

Το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι αναφερόμενο σε ισχυρισμούς περί δήθεν εμπλοκής ή διαπλοκής του στην διαδικασία πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών, δηλώνει δια του ενός εκ των διευθυνόντων συνεταίρων του, Φάνου Φιλίππου ότι “κακώς γίνεται συνεχής αναφορά πως το Δικηγορικό Γραφείο ανήκει εις τις θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Ο συνεταιρισμός, σημειώνει, ιδρύθει τον Σεπτέμβριο του 2001 από τους κ.κ. Νίκο Αναστασιάδη, Στάθη Λεμή και του υποφαινομένου Φάνου Φιλίππου. Εκτοτε, Διευθύνοντες Συνεταίροι ήταν και παραμένουν ο κ.κ. Λεμής και Φιλίππου, ενώ οι θυγατέρες του Προέδρου που έγιναν συνεταίροι μετά την εκλογή του στην προεδρία του κράτους ουδεμία εμπλοκή έχουν στην διαχείριση και διεύθυνση του συνεταιρισμού.

Αποτελεί γεγονός, συνεχίζει ο κ. Φιλίππου, πως κατά την αποχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον συνεταιρισμό, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμούσε την ανάληψη οποιασδήποτε υποθέσεως πελατών, το ενδιαφέρον των οποίων εξαρτάται από αποφάσεις της Κυβέρνησης. Οπως εξίσου αποτελεί γεγονός, σημειώνει, πως το γραφείο μας ουδέποτε εκπροσωπούσε πελάτες με ανάλογα ενδιαφέροντα.

“Ως ένας εκ των διευθυνόντων συνεταίρων, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την αποδοχή εκπροσώπησης της Εταιρείας Ryanair αφού κατά την κρίση μου οι νομικές συμβουλές που καλούμαστε να δώσουμε δεν εμπεριείχαν στοιχεία που θα προσέβαλαν θέματα ηθικής δεοντολογίας και συνεπώς παραβίαση όσων είχαν συμφωνηθεί με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ανωτέρω αναφέρεται. Να σημειωθεί ότι η αποδοχή εκπροσώπησης έλαβε χώρα στις 21/9/2014”, σημειώνει.

Παραταύτα, συνεχίζει, έκρινα ότι θα έπρεπε να ενημερώσω τον κ. Αναστασιάδη για την εν λόγω απόφαση μου, η αντίδραση του οποίου ήταν κάθετα αρνητική εξού και την 30/9/2014 δια επιστολής προς την Ryanair τερματίσαμε την εκπροσώπηση τους. Αποτελεί γεγονός, αναφέρει ο κ. Φιλίππου, πως στις 8/10/2014 συνόδευσα τον κ. Michael O` leary σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε καθοριστεί προς τις 30/9/2014.

Οπως εξίσου αποτελεί γεγονός, σημειώνει, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, ευθύς μετά την συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ryanair, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψε την πρόταση της Ryanair ως απαράδεκτη.

Προβάλλεται ο ισχυρισμός, συνεχίζει ο κ. Φιλίππου, ότι η αποδοχή εκπροσώπησης της Ryanair ενείχε το στοιχείο παραβίασης των κανόνων ηθικής δεοντολογίας γιατί σαν γραφείο θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε θετικές για την Ryanair αποφάσεις.

“Τα γεγονότα το αντίθετο μαρτυρούν. Οχι μόνο γιατί ποτέ δεν ήταν ανάλογη η πρόθεση μας, όχι μόνο γιατί ουδέποτε κατά την διάρκεια της εκπροσώπησης δεν ήρθαμε σε επαφή με οποιοδήποτε εμπλεκόμενο στην διαδικασία αλλά ακόμα κατά την επίμαχη συνάντηση της 31/10/2014 η παρουσία των συνεργατών του Γραφείου μας, με δικές μου οδηγίες, δεν έγινε εμφανής προς αποφυγήν του όποιου ισχυρισμού ότι τυχόν απόφαση της Επιτροπής θα επηρεάζετο από την παρουσία δικηγορικού γραφείου που έφερε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η παρουσία των συνεργατών του Γραφείου μας έγινε κατά παράκληση του κ. Σωτήρη Πίττα προκειμένου να υποβοηθηθεί εάν απαιτείτο, για γεγονότα που αφορούσαν την περίοδο εκπροσώπησης από το δικηγορικό μας γραφείο. Παρουσία που δεν υπερέβη τα τριάντα λεπτά και την οποιαδήποτε παρέμβαση των συνεργατών μας”, σημείωσε.

Οι ισχυρισμοί για πλαστοπροσωπία των συνεργατών μας, αναφέρει ο κ. Φιλίππου, ουδόλως ευσταθούν όπως θα διαφανεί και από τις έρευνες του Γενικού Εισαγγελέα και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

“Το αβάσιμο των ισχυρισμών και οι εσκεμμένες διαστρεβλώσεις περί εμπλοκής ή διαπλοκής του δικηγορικού μας γραφείου καταδεικνύονται και από το γεγονός ότι ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση της 31/10/2014 η Ryanair διαβίβασε στον Υπουργό Οικονομικών απόσυρση του ενδιαφέροντος της για αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών”, προσθέτει.

Με τα πιο πάνω και με βάση τα πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρει, θεωρώ πως ο αχρείαστος σάλος που έχει προκληθεί, στόχο δεν είχε την εξυπηρέτηση του καλώς νοουμένου συμφέροντος του τόπου, αλλά χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, να πληγεί το κύρος και η αξιοπρέπεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Επειδή ταυτόχρονα μέσα από πολιτικές σκοπιμότητες πλήττονται το κύρος και οι εργασίες του δικηγορικού μας γραφείου θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι επιφυλάσσουμε τα δικαιώματα μας για λήψη νομικών μέτρων εναντίον όσων θα συνεχίσουν να προβάλλουν ανυπόστατους και αστήρικτους ισχυρισμούς”, καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Φιλίππου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy