Πολιτική απάτη

Της Ελένης Μαύρου

Τους φεύγουν και τα λένε; Ή μήπως κάποιοι εκεί στο στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου αποφάσισαν ότι δεν θα φορτωθούν μόνοι τους τα πομούσουρα των οπαδών τους και αποφάσισαν να τον υποχρεώσουν να ξεκαθαρίσει τα πράγματα;

Την περασμένη βδομάδα ακούσαμε τον Μ. Σιζόπουλο να δηλώνει ότι ο Ν. Παπαδόπουλος συμμερίζεται τη θέση ότι «η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης». Προχθές η Ελ. Θεοχάρους δήλωνε ότι η διζωνική ομοσπονδία συνιστά μια άθλια λύση που μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Παρά τις προκλήσεις να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ο Ν. Παπαδόπουλος ψέλλισε μόνο τα γνωστά περί «αισχρών διαστρεβλώσεων» και ότι «το πολίτευμα δεν έχει σημασία αλλά το περιεχόμενο».

Θα μπορούσαν όλα αυτά να περάσουν απαρατήρητα αν ο Ν. Παπαδόπουλος δεν διεκδικούσε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν δεν διεκδικούσε εντολή από το λαό για να διαχειριστεί το μέλλον της πατρίδας μας. Όταν όμως ένας υποψήφιος για την Προεδρία αρνείται να πει τι μορφή λύσης επιδιώκει στο μείζον θέμα του τόπου, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η στάση του συνιστά πολιτική απάτη.

Δεν φτάνει που δεν αρθρώνει καθαρό λόγο, καταφεύγει και στην παραπληροφόρηση (θυμάστε το δήθεν έγγραφο συμφωνίας πως… ο Ακιντζί θα διορίζει τους Ελληνοκύπριους βουλευτές;).

Δυστυχώς, με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρική καρέκλα, και ο Ν. Αναστασιάδης θυμήθηκε τον κακό εαυτό του και υιοθετεί πάλι επικίνδυνες ρητορικές (αυτό έκανε προεκλογικά και το 2013). Άστε την ακατάσχετη παροχολογία, δύο μήνες πριν τις εκλογές, την κατάθεση θεμέλιων λίθων και τα ατέλειωτα εγκαίνια – μέχρι και στην «Παραμυθούπολη» έφτασε η χάρη του.

Τέτοιες θέσεις είναι που εκτρέφουν το φλερτ κάποιων με τη διχοτόμηση. Όπως π.χ. η απορία αρθρογράφου πριν κανένα μήνα ότι «είναι να απορεί κανείς με τη μανία μας να επανενωθούμε ντε και καλά»! Σάμπως και είναι… μανία να μη βολευόμαστε σε μισή πατρίδα.

Ο Ν. Παπαδόπουλος θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα απορρίψει, αν βρεθεί ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ (λέμε τώρα), τις παραμέτρους του διεθνούς οργανισμού για συνέχιση των συνομιλιών, χωρίς να δώσει ταυτόχρονα στην Τουρκία την ευκαιρία να υλοποιήσει ανενόχλητη το Plan B της για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Ο δε Ν. Αναστασιάδης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς θα πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα επαναλάβει αυτό που έκανε στο Κραν Μοντανά, όταν συνειδητά κλότσησε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε λύση που θα μας απάλλασσε από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Στο Κυπριακό δεν χωρούν υπεκφυγές. Η στασιμότητα στο Κυπριακό, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από την απενοχοποίηση της Τουρκίας, ανέκαθεν διευκόλυνε τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει και σήμερα.

Η διαχείριση του Κυπριακού απαιτεί καθαρές θέσεις, υπευθυνότητα, συνέπεια και σταθερότητα. Χαρακτηριστικά που μόνο η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά διαθέτει. Είναι ο μόνος από τους βασικούς υποψήφιους που ξεκάθαρα και σταράτα κατέθεσε προς το λαό τι θα κάνει την επομένη της εκλογής του. Κατέθεσε θέσεις, συγκεκριμένο σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει και κυρίως όραμα για Κύπρο επανενωμένη και ειρηνική. Απέναντι στους Ν. Αναστασιάδη και Ν. Παπαδόπουλο, βρίσκεται ένας άνθρωπος έτοιμος να κτίσει την προοπτική της ειρήνης, συνεπής στο στόχο για ομοσπονδιακή λύση και διαπραγμάτευση στη βάση αρχών. Είναι η μόνη υποψηφιότητα που διατηρεί ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική για λύση, απελευθέρωση και επανένωση.

Η επανένωση της Κύπρου για μια ακόμα φορά πήρε αναστολή. Προς το παρόν, για κάποιους, προέχουν οι εκλογές. Εκλογές όμως που αφορούν το μέλλον μας και την επιβίωση του τόπου. Και σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα δεν χωρούν υπεκφυγές και μισόλογα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy