Πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα στη λίστα Μπόργιανς

Δέκα πολιτικά πρόσωπα, εν ενεργεία και μη, ταυτοποίησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν τη λίστα Μπόργιανς με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της UBS. Όμως τα «λαβράκια» της λίστας δεν περιορίζονται στους πολιτικούς, αλλά και σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, τραγουδιστές ακόμη και ανεπάγγελτους με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη κληθεί για να καταθέσουν ως υπαίτιοι τέλεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς οι καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ για τον καθένα και οι εισαγγελείς, σε πρώτη φάση, επικεντρώνονται στα μεγαλύτερα ποσά. Ήδη έχουν αποσταλεί περισσότερες από 100 κλήσεις και έχουν σχηματιστεί πάνω από 270 δικογραφίες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μεγαλύτερη κατάθεση που έχει εντοπιστεί ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί, και στο λογαριασμό του βρέθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ. Άλλες ενδεικτικές περιπτώσεις είναι αυτές της γνωστής δημοσιογράφου – παρουσιάστριας που εμφανίζεται να έχει καταθέσεις άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ενός ζευγαριού ανεπάγγελτων με κατάθεση 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται πως η γνωστή δημοσιογράφος φέρεται να παρουσιάστηκε την Τρίτη ενώπιον των εισαγγελέων και να ζήτησε προθεσμία προκειμένου να καταθέσει.

Δύο γνωστές ηθοποιοί με καριέρα στο χώρο της τηλεόρασης εμφανίζονται με καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία. Σε λογαριασμό τραγουδίστριας του εντέχνου, εγνωσμένης αξίας, εντοπίστηκαν 300.000 ευρώ. Ζωγράφος εντοπίστηκε με πάνω 3 εκ. ευρώ, ενώ ένα γραφείο κηδειών φέρεται να είχε βγάλει στην Ελβετία 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εισαγγελείς συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ περαιτέρω ώθηση στην έρευνα αναμένεται να δώσει η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει και διατάξεις για την αυτοκαταγγελία. Πρόκειται για μέτρο που προβλέπει ότι όσοι καταθέτες προσέρχονται αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο παρόμοιων ερευνών, θα μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα διευκόλυνε την έρευνα καθώς θα μείωνε σημαντικά τους χρόνους που απαιτούνται για τις εκάστοτε ταυτοποιήσεις.

tvxs.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy