Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Σάλος από άδεια που δόθηκε για γαμήλιο πάρτι σε προστατευόμενη παραλία

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν μέσα από τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν μπουλντόζα να εκτελεί εργασίες σε προστατευόμενη παραλία στο Λατσί της Πάφου.

Η παραλία της Άνασσας, δίπλα στην οποία βρίσκεται μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, ανήκει στη ζώνη προστασίας «Natura» και σε αυτή αναπαράγονται πράσινες χελώνες και χελώνες καρέτα καρέτα. Nα σημειωθεί ότι οι εργασίες γίνονταν για την τέλεση τριήμερου γάμου Ρώσων πελατών του ξενοδοχείου, οι οποίοι κάλεσαν μάλιστα τους Τζάστιν Μπίμπερ και Κριστίνα Αγκιλέρα να τραγουδήσουν στο πάρτι τους, τη δεύτερη μέρα των εορτασμών του γάμου τους. Η όλη υπόθεση, για την οποία έγινε σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέδειξε την ασυνεννοησία μεταξύ των Τοπικών Αρχών και των κυβερνητικών τμημάτων, αφού η άδεια δόθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου χωρίς να ενημερωθούν τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Την ίδια ώρα όμως διεφάνη ότι η περιοχή του Ακάμα δεν επιτηρείται επαρκώς. Το γιατί δόθηκε άδεια για πάρτι σε μια ευαίσθητη και προστατευόμενη περιοχή είναι ένα θέμα για το οποίο δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από τους αρμοδίους, οι οποίοι παραδέχθηκαν πως μια τέτοια άδεια δόθηκε και στο παρελθόν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Δεν απαντήθηκε επίσης το γιατί δεν τοποθετήθηκαν επιτηρητές, οι οποίοι θα παρακολουθούσαν εάν οι διοργανωτές τηρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις της άδειας.

Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου πάντως θεωρεί πως η παρέμβαση των αρμοδίων ήταν άμεση. «Ξεκίνησαν τα έργα στην παραλία την Τρίτη και την ίδια μέρα η άδεια ανακλήθηκε», είπε. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα έργα σταμάτησαν την Τρίτη για να αρχίσουν ξανά χθες το πρωί. Ακτοφύλακες, λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος και η Αστυνομία έσπευσαν στην περιοχή για να σταματήσουν εκ νέου οι εργασίες λίγο μετά το μεσημέρι. Η κα Λάμπρου κατέστησε σαφές ότι η άδεια για την τέλεση του πάρτι δεν επέτρεπε οποιαδήποτε παρέμβαση στην παραλία.

Από τη δική του πλευρά ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού έκανε λόγο για… ποιοτικό τουρισμό και όπως είπε η όποια επέμβαση έχει γίνει αφορούσε το χώρο όπου βρίσκονταν τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες. Παραδέχτηκε πως δεν τηρήθηκαν οι όροι που είχαν συμπεριληφθεί στην άδεια, ωστόσο είπε πως δεν κινδύνεψαν οι χελώνες που βρίσκονται 150 και 200 μέτρα μακριά από το χώρο όπου τοποθετήθηκε η πλατφόρμα.

 

Δόθηκε άδεια αλλά υπό όρους…

Κατόπιν εορτής, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την ανάκληση της άδειας για εκδηλώσεις στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου δόθηκε μόλις πρόσφατα προσωρινή άδεια για σκοπούς διοργάνωσης εκδήλωσης στην παραλία του ξενοδοχείου «Anassa».

Το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι είχαν τεθεί αυστηροί όροι για να μην γίνει οποιαδήποτε αλλοίωση στην παραλία και επίσης να μην γίνει οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή επί της παραλίας. Μεταξύ των όρων, όπως υπογραμμίζει, περιλαμβάνεται και αναφορά στο γεγονός ότι πριν την εκδήλωση θα έπρεπε να ανατεθεί σε Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, εγγεγραμμένο στο ΕΤΕΚ, να επιθεωρήσει και να εκδώσει βεβαίωση καταλληλότητας τής τυχόν ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο Υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι στη συγκεκριμένη παραλία ήδη υπάρχουν κρεβατάκια και ομπρέλες του ξενοδοχείου καθώς και το γεγονός ότι, κατά καιρούς, δίδονται με φειδώ και σε άλλες περιπτώσεις προσωρινές άδειες διοργάνωσης εκδηλώσεων σε διάφορες παραλίες με παρόμοιους όρους

. «Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον διαπιστώθηκε χθες ότι χρησιμοποιήθηκε μηχάνημα για διαμόρφωση της άμμου, έχει άμεσα ανακληθεί η άδεια», αναφέρεται και προστίθεται: «Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Τμήμα Περιβάλλοντος βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και προβαίνουν σε εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων». 

Μαρίνα Κουμάστα

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.