«Ποντάρουμε πολύ στη στήριξη του κόσμου της Ομόνοιας»

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ομάδας, Μάκης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη του στη «Χ» μιλά για την επιστροφή του σε αλλιώτικο πόστο, την κοινή και έντονη επιθυμία για επιστροφή σε πρωταγωνιστική πορεία και τον σημαίνοντα ρόλο που μπορεί να παίξει ο 12ος παίκτης της.
Συνέντευξη στον Γιώργο Χατζηαντώνη

Ο Μάκης Παπαϊωάννου επέστρεψε στην Ομόνοια μετά από 11 χρόνια, από ένα διαφορετικό πόστο. Ως ποδοσφαιριστής φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι για δύο χρόνια (2004-06) και πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή ποδοσφαίρου. Στα 40 του χρόνια (γεννήθηκε στις 8/5/1977) κουβαλά εμπειρία 7 χρόνων ως τεχνικός διευθυντής, με θητεία στον Ερμή Αραδίππου, τον Εθνικό Άχνας και τελευταίο σταθμό τη Νέα Σαλαμίνα κατά την τελευταία τριετία. Η συνεργασία του με τους «πράσινους» αποτελεί, φυσικά, ένα άλμα και ταυτόχρονα μια πρόκληση στην καριέρα του. Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και αποκαλύπτει πως εκπληρώθηκε μια μεγάλη του επιθυμία.
Σε συνέντευξή του στη «Χ», ο Μάκης Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι έχει πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων που προκύπτουν από αυτή τη συνεργασία. Τονίζει, επίσης, την αποφασιστικότητα όλων στην ομάδα να υλοποιήσουν τους κοινούς στόχους μέσα από συλλογική προσπάθεια, με κυριότερο την επιστροφή της Ομόνοιας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόσθετα, αναφέρει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο κόσμος και τον καλεί να στηρίξει την ομάδα, να πιστέψει στη διοίκηση και την τεχνική ηγεσία και να τους εμπιστευθεί, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας μιας μεγάλης προσπάθειας. «Ο κόσμος της Ομόνοιας είναι μοναδικός και μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ μας», αναφέρει ενδεικτικά.
Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτηρίζει ως πολύ θετικές τις πρώτες του εντυπώσεις από την παρουσία του στην ομάδα, καθώς και τη συνεργασία του με τη διοίκηση και τον Πάμπο Χριστοδούλου και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Κύπριος τεχνικός. Μιλά, ακόμα, για την ανάγκη να γίνουν σωστές επιλογές και το στόχο για τη δημιουργία μιας ομάδας που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κόσμου και δεν θα συμβιβάζεται με την αποτυχία. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Ένιωθα έτοιμος…

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Ομόνοια; Νιώθεις ότι είναι μια πρόκληση για την καριέρα σου;
«Μου έγινε μια πρόταση και ήμουν θετικός σε αυτή την προοπτική. Στη συνέχεια ενημερώθηκε η Νέα Σαλαμίνα, αφού ήταν ξεκάθαρη η θέση της Ομόνοιας ότι έπρεπε να γνωρίζει για το θέμα και να δώσει τη συγκατάθεσή της. Προσωπικά ένιωθα έτοιμος γι’ αυτή την πρόκληση και το να συνεργαστώ με την Ομόνοια ήταν κάτι που πάντα ήθελα. Έτσι, μέσα από τις επαφές συμφωνήσαμε γι’ αυτή τη συνεργασία, γιατί η επιθυμία ήταν αμοιβαία».

Ως ποδοσφαιριστής έπαιξες στην Ομόνοια. Νιώθεις ότι επέστρεψες σε γνώριμα λημέρια;
«Η αλήθεια είναι πως άλλαξαν πολλά στην ομάδα από τότε, όμως ο τρόπος με τον οποίο με δέχθηκαν όλοι με κάνει να νιώθω ότι είμαι καιρό σ’ αυτήν».

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος σου στην ομάδα;
«Βασικά κάνω το σκάουτινγκ και προτείνω ποδοσφαιριστές στον προπονητή και παράλληλα αναλύω εκείνους που μου ζητά και τον ενημερώνω. Στα καθήκοντά μου είναι, επίσης, η διαχείριση, που είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο για κάθε ομάδα. Ο συγκεκριμένος τομέας αφορά στη σωστή λειτουργία του προπονητικού κέντρου, τις σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών, την επίλυση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και γενικά όλα όσα αφορούν στην ομάδα».

Θετικές εντυπώσεις…

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις για τη συνεργασία σου με τον Πάμπο Χριστοδούλου και τη διοίκηση;
«Μπορώ να πω πάρα πολύ θετικές. Η διοίκηση είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε, μας στηρίζει και μας εμπιστεύεται, πράγμα πολύ σημαντικό στη δουλειά μας. Τον Πάμπο τον γνωρίζω εδώ και καιρό. Πέρα από την προσωπική επιθυμία που πάντα είχα στο βάθος του μυαλού μου για να δουλέψω για την Ομόνοια, η παρουσία του ήταν ένας από τους λόγους που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην απόφασή μου. Ήταν, δηλαδή, σημαντικό τόσο το να έρθω στην Ομόνοια όσο και το να συνεργαστώ μαζί του, από τη στιγμή που πίστεψε σε μένα και μου έδειξε ότι το ήθελε. Έδειξε έργο σε όλες τις ομάδες που δούλεψε και είναι πολύ καλός ως προπονητής και ως άνθρωπος. Είναι πραγματικά ένας ακούραστος εργάτης. Δουλεύει συνέχεια, 24 ώρες το 24ωρο για την ομάδα και εκείνο που εκτιμώ από τη συνεργασία μας είναι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Γενικά οι πρώτες μου εντυπώσεις είναι πολύ θετικές και όλοι, ο καθένας από το πόστο του, δουλεύουμε για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο».

Συλλογική δουλειά

Η Ομόνοια άρχισε μια προσπάθεια με στόχο να επιστρέψει σε πρωταγωνιστική πορεία. Τι χρειάζεται, κατά την άποψή σου, για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια;
«Από τη στιγμή που μιλάμε για ομάδα νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από τη συλλογική προσπάθεια. Ο καθένας από το πόστο ή την ιδιότητά του θα πρέπει να δώσει τα πάντα, ούτως ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Μιλώ για εμάς που βρισκόμαστε στο προπονητικό επιτελείο, τη διοίκηση, τους ποδοσφαιριστές και τον κόσμο. Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δουλέψουμε σωστά, τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους…».

Ο πρόεδρος ανέφερε πρόσφατα ότι ο προϋπολογισμός θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Πιστεύεις ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια ομάδα ικανή να ανταγωνιστεί τις άλλες που έχουν πρωταγωνιστικούς στόχους με υψηλότερο προϋπολογισμό;
«Νομίζω ότι η Ομόνοια μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και να επιτύχει τους στόχους της. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να γίνουν πολύ προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις γι’ αυτό και δεν λαμβάνουμε βιαστικές αποφάσεις. Προσπαθούμε να σιγουρευτούμε για κάθε περίπτωση πριν προχωρήσουμε. Γενικά πιστεύω ότι η ομάδα, με την καθοδήγηση του Πάμπου, μπορεί να γίνει ανταγωνιστική».

Το γεγονός ότι η ομάδα έμεινε εκτός Ευρώπης σάς δίνει την ευχέρεια χρόνου στις επιλογές σας. Νομίζεις ότι αυτό είναι θετικό στην προσπάθειά σας;
«Αναμφίβολα το γεγονός ότι η Ομόνοια δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη δεν είναι καλό. Είναι κάτι που ήθελαν όλοι στην ομάδα, όμως δεν έγινε κατορθωτό. Αυτό έχει αντίκτυπο στο οικονομικό, αφού χάθηκαν έσοδα, ενώ υπάρχει και το γόητρο, καθώς μια ομάδα όπως η Ομόνοια θέλει και πρέπει να παίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο το γεγονός ότι φέτος δεν υλοποιήθηκε αυτός ο στόχος, δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ασχολούνται με την ομάδα να κάνουν προσεκτικές επιλογές, επειδή δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου».

Η Ομόνοια που θέλουμε…

Πώς είναι στο μυαλό σου η Ομόνοια που θέλετε να φτιάξετε;
«Όταν μιλάμε για την Ομόνοια τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία να κάνει υπερήφανο και χαρούμενο τον κόσμο της. Μια ομάδα που να παίζει καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο και δεν θα συμβιβάζεται με την αποτυχία».

Αναφέρθηκες στον κόσμο που κατά γενική ομολογία αποτελεί τη μεγάλη δύναμη της Ομόνοιας. Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει για να βοηθήσει στην προσπάθειά σας;
«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας έναντι οποιασδήποτε άλλης ομάδας είναι ο κόσμος. Είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ισορροπήσει τυχόν μειονεκτήματα, όσον αφορά στο οικονομικό και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την πορεία μιας ομάδας, και να κάνει τη διαφορά. Ο κόσμος της Ομόνοιας είναι φαινόμενο και το παραδέχονται όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Ποντάρουμε πολύ στη στήριξή του ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τη μεγάλη δύναμή του και το πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει την ομάδα με τον δικό του μοναδικό τρόπο».

…και ο 12ος παίκτης

Η μακρά περίοδος αποχής της ομάδας από τίτλους δημιουργεί αυξημένη πίεση από πλευράς κόσμου. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το δεδομένο;
«Σε μια ομάδα όπως η Ομόνοια νομίζω ότι η πίεση είναι αναπόφευκτη, φυσιολογική και πάντα θα υπάρχει. Είναι μεγάλη ομάδα, πρέπει πάντα να πρωταγωνιστεί και αυτό σημαίνει πίεση. Θεωρώ ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη μεγάλη δίψα του κόσμου για επιτυχίες και τίτλους και να την μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα, να την κάνουμε να είναι υπέρ μας και όχι εναντίον μας».

Τέθηκε ως στόχος η διάθεση 7.000 εισιτηρίων διαρκείας. Νομίζεις ότι είναι εφικτός;
«Φυσικά και πιστεύω ότι είναι εφικτός αριθμός για το μέγεθος της Ομόνοιας, φτάνει ο κόσμος να πιστέψει σ’ εμάς, στη δουλειά μας και να αγκαλιάσει την προσπάθειά μας. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνει αυτό είναι μέσω των εισιτηρίων διαρκείας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η έντονη παρουσία του σε κάθε αγώνα της ομάδας. Μπορεί να ακούγεται πεζό ή τετριμμένο, όμως επειδή έτυχε να νιώσω τον παλμό του κόσμου της Ομόνοιας τόσο ως ποδοσφαιριστής της ομάδας όσο και ως αντίπαλος, γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτή η δύναμη. Είναι απίστευτο το συναίσθημα του ποδοσφαιριστή που μπαίνει στο γήπεδο και νιώθει τον όγκο και τον παλμό του κόσμου της ομάδας. Είναι κυριολεκτικά σαν καμίνι και σου δίνει φτερά στα πόδια, ενώ για τους αντιπάλους ισχύει το αντίθετο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που χαρακτηρίζεται ως ο 12ος παίκτης της Ομόνοιας».

Γιατρικό οι Κύπριοι

Μετά από αρκετά χρόνια είδαμε ότι την περίοδο που πέρασε προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα κάποιοι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την ακαδημία της ομάδας. Θα συνεχίσετε, ως προπονητική ομάδα, αυτή την πολιτική;
«Πιστεύω ότι γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά στην ακαδημία ποδοσφαίρου της Ομόνοιας και αυτό είναι σημαντικό για την ομάδα και το μέλλον της. Γίνονται συνεχώς συναντήσεις με τον Γιέσπερ Φρέντμπεργκ, τον Άκη Ιωακείμ και με τους άλλους ανθρώπους της ακαδημίας για να είμαστε ενημερωμένοι για τα ταλέντα που υπάρχουν και ταυτόχρονα να συντονίζουμε τις ενέργειές μας ακριβώς για να προωθηθούν οι νεαροί που ξεχωρίζουν.
Όπως είναι τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο για όλες τις ομάδες νομίζω ότι το γιατρικό είναι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Εκεί πρέπει να στραφούμε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Όσον αφορά στην ομάδα μας εκτιμώ ότι είναι βασικός παράγοντας να στελεχώνεται με ποδοσφαιριστές που να ανδρωθούν σε αυτήν, ούτως ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση του τι είναι η Ομόνοια και πώς πρέπει να την βλέπουν. Είναι κάτι που θα επιδιώξουμε μέσα από τη δουλειά μας.
Κακά τα ψέματα, αυτό είναι δύσκολο να γίνει με τους ξένους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πολλές φορές προσεγγίζουν διαφορετικά τα πράγματα και αυτό είναι φυσικό. Εντούτοις και με αυτούς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να γνωρίσουν το μεγαλείο και την ιστορία της ομάδας στην οποία αγωνίζονται».

Γνωρίζουμε τις απαιτήσεις

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις προς τον κόσμο της Ομόνοιας;
«Γνωρίζουμε την Ομόνοια και τις απαιτήσεις της. Αφουγκραζόμαστε την επιθυμία του κόσμου για τίτλους και επιτυχίες και αντιλαμβανόμαστε τις μεγάλες του προσδοκίες, πράγμα φυσιολογικό από τη στιγμή που μιλάμε για την Ομόνοια. Δουλεύουμε με μοναδικό γνώμονα το μεγαλείο της ομάδας και πρωταρχικό σκοπό να κάνουμε χαρούμενο αυτό τον κόσμο επειδή το αξίζει για την αγάπη και τη στήριξη που δείχνει διαχρονικά προς την ομάδα. Ταυτόχρονα, οι φίλοι της ομάδας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι χωρίς τη δική τους βοήθεια και στήριξη τίποτε δεν γίνεται. Ο ρόλος τους είναι βαρύνουσας σημασίας και πρέπει να το καταλάβουν. Μπορεί να έχουν ακούσει ξανά αυτά τα λόγια, όμως πρέπει να πιστέψουν πρώτα σε εμάς και φυσικά σε αυτή τη νέα προσπάθεια και να την στηρίξουν με κάθε τρόπο για να υλοποιηθούν οι στόχοι που σε τελική ανάλυση επιθυμούμε όλοι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy