Πορεία αγώνων επανάκτησης των απωλειών για τους εργαζομένους το 2016

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για μέτρα που να αποκαθιστούν την ισορροπία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, τονίζει η αναπληρωτής Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους

Την πορεία αγώνων και διεκδικήσεων συνεχίζει η ΠΕΟ με το νέο χρόνο. Στόχος η επαναφορά των απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι λόγω του κουρέματος και της τραπεζικής κρίσης.

sotiroula xaralambous

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα μας, με την ευκαιρία της εκλογής της ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους υπογραμμίζει την ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Επισημαίνει πως η πορεία θα είναι δύσκολη και βασανιστική, ωστόσο χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές διατηρήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, οι αλλαγές των οποίων ήταν συμφωνημένες και είχαν ημερομηνία λήξης.

Δυστυχώς, σημειώνει, το χειρότερο πλήγμα δέχθηκαν οι εργαζόμενοι που δεν είχαν ρυθμισμένους όρους απασχόλησης, με ωμές και βίαιες επιθέσεις. Γι’ αυτό, στις άμεσες προτεραιότητες της ΠΕΟ είναι να ρυθμιστεί η νομική υποχρέωση των εργοδοτών για εφαρμογή των συμφωνημένων όρων απασχόλησης μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις και η διασφάλιση ελάχιστων επιπέδων προστασίας για όλους τους εργαζομένους.

«Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους», διαμηνύει η Σ. Χαραλάμπους, «εάν όντως επιθυμεί συνθήκες κοινωνικής συνοχής».

Οσον αφορά στην πρωτόγνωρη και υψηλή ανεργία, επικρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, υποδεικνύοντας πως αντί να κάνει «μαξιλαράκια» εκατομμυρίων κάθε χρόνο, να διαθέσει κονδύλια για την ανάπτυξη.

Αναφέρεται επίσης στις προτάσεις της ΠΕΟ για δημιουργία θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης της οικονομίας για να μπορέσει να ανατραπεί ουσιαστικά η κατάσταση με την ανεργία.

Συνέντευξη στην Αθηνά Ξενοφώντος

Πώς κρίνετε την πορεία της ΠΕΟ την τριετία που πέρασε, έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που είχε να διαχειριστεί με την κρίση;

Το κίνημα της ΠΕΟ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης του τραπεζικού συστήματος, βρέθηκε μπροστά σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, στις οποίες έπρεπε να επανακαθοριστούν οι προτεραιότητες και οι στόχοι σε σχέση με τους εργαζόμενους.

Γνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα δεχθούν πιέσεις στους ρυθμισμένους όρους απασχόλησης και σε ατομικό επίπεδο ωμούς εκβιασμούς για άτακτες υποχωρήσεις, η ΠΕΟ έθεσε ως βασική προτεραιότητα οι οποιεσδήποτε αλλαγές να γίνουν συντεταγμένα και συμφωνημένα.

Εγιναν ειδικές συμφωνίες μέσα από τις διαδικασίες του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων, με στόχο οι όποιες υποχωρήσεις να έχουν ημερομηνία λήξης.

Δεύτερη προτεραιότητα που θέσαμε ήταν η ανάγκη λήψης μέτρων για την αδήλωτη και παράνομη εργασία, καθώς και λήψη μέτρων κατά της ανεργίας και μέτρων που να στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επιτεύχθηκε ο στόχος;

Υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο στόχος για συντεταγμένες αλλαγές στους όρους απασχόλησης. Ειδικότερα εκεί και όπου το συνδικαλιστικό κίνημα είχε οργάνωση με συλλογικές συμβάσεις. Ηταν πολύ σημαντικό να κρατηθεί η συλλογική σύμβαση γιατί έγινε προσπάθεια να κτυπηθεί. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και μια μεγάλη μάζα των εργαζομένων, που δεν έχουν ρυθμισμένους όρους απασχόλησης, οι οποίοι δέχθηκαν ωμές, βίαιες και απροκάλυπτες επιθέσεις στα δικαιώματά τους. Υπάρχει ασυδοσία από μερίδα εργοδοτών που εκμεταλλεύονται το φόβο, την ανασφάλεια και την υψηλή ανεργία.

Το 2016 θα είναι έτος αντεπίθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος;

Η διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων δίδει την ευκαιρία στο συνδικαλιστικό κίνημα να ξεκινήσει σταδιακά μια πορεία επαναφοράς των απωλειών, η οποία, όμως, θα είναι δύσκολη και βασανιστική. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ετοιμασίας και συζήτησης στα σώματα της ΠΕΟ και σύντομα θα γίνει συνεννόηση και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ΠΕΟ;

Για την ΠΕΟ οι άμεσες προτεραιότητες είναι η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων που να αποκαθιστούν την ισορροπία μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Ηδη τέθηκε στην Υπουργό Εργασίας η ανάγκη επανακατάθεσης του νομοσχεδίου που απέσυρε για τα θέματα της ελεύθερης διακίνησης και ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Εργασίας απέστειλε το νομοσχέδιο στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και στην τελευταία συνεδρία η ΠΕΟ έθεσε έντονα την ανάγκη να προχωρήσει και να κατατεθεί στη Βουλή. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που έχουν σχέση με το ύψος των ποινών -γίνονται πιο αυστηρές- με τις οποίες η ΠΕΟ συμφωνεί. Ωστόσο η επανακατάθεση του νομοσχεδίου καθυστέρησε πάρα πολύ, γιατί πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την απόσυρση.

Σε συνεννόηση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, επίσης, τονίζεται η ανάγκη νομικής ρύθμισης έτσι που να καθίσταται νομική υποχρέωση η εφαρμογή των συμφωνημένων όρων απασχόλησης που περιέχονται στις συλλογικές συμβάσεις και να εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους.

Ενα τρίτο σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη ύπαρξης ελάχιστων επιπέδων των όρων απασχόλησης για όλους τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αυτοί είναι που δέχθηκαν και το χειρότερο πλήγμα;

Δυστυχώς, δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, έχουν υποστεί βίαιες αναπροσαρμογές και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν Μεσαίωνα.

Η ΠΕΟ θεωρεί πως ωρίμασε ο χρόνος να μπει ένα πλαίσιο ρυθμισμένων όρων απασχόλησης για όλους τους εργαζομένους που να συμπεριλαμβάνει μισθούς, αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης, αποζημίωση των δημοσίων αργιών, 13ο μισθό, κ.ά. Ολα τούτα θα πρέπει να μπουν κάτω από ένα πλαίσιο και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το πράξει.

Είναι εύκολο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί;

Είναι υποχρέωσή της να συνειδητοποιήσει το χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι βγαίνει στις αγορές και ότι είμαστε τα καλύτερα παιδιά της Τρόικας. Είναι γνωστό ότι η μείωση των μισθών που έχει επιβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν χρησιμοποιήθηκε για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά έγιναν κέρδη για τους λίγους. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΚ τα κέρδη έχουν φτάσει στο ψηλότερο ποσοστό από τη δεκαετία του 1980!

Η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την ελάχιστη υποχρέωση έναντι των πολιτών, εάν όντως επιθυμούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής, να οδηγήσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και να αποκαταστήσουν την τάξη.

Η ΠΕΟ σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται ότι αυτή θα είναι η πορεία, ο εργαζόμενος να είναι καθηλωμένος και απροστάτευτος.

Στο τέλος της ημέρας εδώ είναι που θα κριθούν οι πολιτικές και η στάση ενός εκάστου.

Η ανεργία βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Πώς κρίνει η ΠΕΟ τα μέτρα που λαμβάνονται;

sotiroula xaralambous

Η καταπολέμηση της ανεργίας χρειάζεται πιο δραστικές αποφάσεις από τα σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, που αξιοποιεί τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Το μείζον είναι πώς θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και πώς η οικονομία θα εισέλθει σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ανατραπούν τα δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια το κράτος αποποιείται το ρόλο του ως μηχανισμός για ανάπτυξη. Αύξησε, λέει η κυβέρνηση, κατά 5% τα κονδύλια για την ανάπτυξη το 2016, όμως είναι μηδαμινά σε σχέση με το 30% που έχει αποκόψει. Επίσης, τους βασικούς βραχίονες της οικονομίας – ημικρατικοί οργανισμοί- που μπορούν να στηρίζουν την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα τους ξεπουλήσει στους ιδιώτες.

Το μόνο που μένει είναι τα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία όμως σε μεγάλο βαθμό ανακυκλώνουν την ανεργία. Κάθε έξι μήνες εντάσσονται στην αγορά εργασίας 3000 άτομα ως καταρτιζόμενοι. Πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται την κατάσταση και αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό αποτείνονται σ’ αυτά τα προγράμματα των 500 ευρώ με αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται περισσότερο η αγορά εργασίας. Εμείς δεν λέμε ότι κακώς γίνονται αυτά τα προγράμματα, δεν μπορούν όμως να είναι η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Υπάρχουν εισηγήσεις από την ΠΕΟ για βελτίωση της κατάστασης;

Η βασικότερη εισήγηση είναι πως αντί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα «μαξιλαράκια» εκατομμυρίων που δημιουργεί και να βάζει αριθμητικούς στόχους ακόμα πιο αυστηρούς από αυτούς των δανειστών, θα ήταν προτιμότερο αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε αναπτυξιακά έργα, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, γιατί το όφελος είναι πολλαπλάσιο. Το οποιοδήποτε έργο θα πρέπει να διασυνδέεται με μια ρήτρα απασχόλησης, με την έννοια ότι θα πρέπει να επιλέγονται έργα που εκ των προτέρων θα είναι γνωστό ότι θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Διαφάνηκε πως μικρά έργα τοπικής σημασίας δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα κονδύλια σε ερευνητικά προγράμματα, ώστε οι νέοι επιστήμονες αντί να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, να απορροφούνται από την κυπριακή οικονομία.

Ομως, το πιο ουσιαστικό είναι πως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης της οικονομίας. Οσο οι κυβερνώντες θεωρούν ότι ο ρόλος του κράτους τελειώνει στο να βάζει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και να παραδίδει στους ιδιώτες τον δημόσιο πλούτο, τότε αυτή την εξέλιξη θα έχουμε.

Δεν είναι τυχαίο που όλες οι στατιστικές συνηγορούν πως, ακόμη και με ρυθμούς ανάπτυξης, ένα μεγάλο κομμάτι της ανεργίας θα παραμείνει.

Οσον αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποδείχθηκε ότι ως μηχανισμός στήριξης των μακροχρόνια άνεργων απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι έγιναν τροποποιήσεις, εντούτοις δεν απέδωσαν, διότι η πλειοψηφία των μακροχρόνια άνεργων δεν μπορεί να στηριχθεί από το ΕΕΕ λόγω των κριτηρίων. Τι θα κάνει ο κόσμος; Να πωλήσει την περιουσία του για να μπορεί να λαμβάνει επίδομα από το ΕΕΕ;

Οι μακροχρόνια άνεργοι χρειάζονται ειδικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα αύξηση των μηνών για ανεργιακό επίδομα από έξι σε εννέα μήνες, πραγματική στήριξη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ηλεκτρισμό, παροχές στην παιδεία κ.ά..

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy