Πορτογαλία: Τετραήμερη απεργία των εκπαιδευτικών με αίτημα το ξεπάγωμα των μισθών τους

288

Σε τετραήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί, ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών τους που παραμένουν παγωμένοι εδώ και εννέα χρόνια.

“Οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν” στην έκκληση για απεργία, δήλωσε ο Μάριο Νογκέιρα, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Καθηγητών (Fenprof) που εκτίμησε ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 60%.

Η απεργία είναι κλιμακούμενη, ξεκίνησε από τη Λισαβόνα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με απεργία των εκπαιδευτικών στον βορρά της χώρας και στο αρχιπέλαγος των Αζορών. Οι απεργοί ζητούν να ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις των μισθών τους καθώς δεν έχουν λάβει καμία αύξηση εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους θεσμούς, σε αντάλλαγμα για το πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Πορτογαλία εξήλθε απο την κρίση το 2014.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, που διαρκούσαν πολλούς μήνες, κατέληξαν σε αδιέξοδο την Δευτέρα.Το τέλος της απεργίας, την Παρασκευή, θα συμπέσει με τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Λισαβόνα.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.