«Πορτοκαλί» ρατσισμός…

Το φαινόμενο στο κυπριακό ποδόσφαιρο έχει χρώμα και ονοματεπώνυμο, αφού το περιστατικό με τον Ποτέ δεν ήταν το πρώτο με πρωταγωνιστές οπαδούς του ΑΠΟΕΛ

Του Γιώργου Χατζηαντώνη

Η ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο επιθετικός της Ομόνοιας, Μίκαελ Ποτέ, από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής, επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα ενός κοινωνικού φαινομένου, το οποίο εκδηλώνεται και στο ποδόσφαιρο. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου καταδίκασε στη συντριπτική του πλειοψηφία το περιστατικό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα γήπεδα.

apoelneonazi

 

Η πικρή αλήθεια, πάντως, είναι ότι οι ρατσιστές βρίσκουν βήμα έκφρασης στις κερκίδες των γηπέδων, για να εκφράσουν την αρρώστια τους. Και το κάνουν είτε εμμέσως πλην σαφώς, με την ανάρτηση ρατσιστικών συμβόλων είτε άμεσα, με αποδέκτες τους μαύρους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας. Διότι ο Ποτέ δεν ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που άκουσε οπαδούς να πιθηκίζουν. Κάτι ανάλογο έζησαν πολλοί άλλοι συνάδελφοί του σε κυπριακά γήπεδα στο παρελθόν.

Η ΚΟΠ, κατόπιν εντολής της UEFA, ενέταξε συγκεκριμένες πρόνοιες στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς που αφορούν σε κρούσματα ρατσισμού στα γήπεδα, οι οποίοι προβλέπουν βαριές ποινές για τα σωματεία. Κατά συνέπεια θεωρητικά η Ομοσπονδία είναι καλυμμένη, όσον αφορά στην υιοθέτηση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Πρακτικά, όμως, αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο τιμωρούνται παραδειγματικά τα κρούσματα ρατσισμού στα γήπεδα. Πρόσθετα, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες περνούν απαρατήρητες λόγω του ότι εκείνοι που έχουν υποχρέωση να τις επισημάνουν στις εκθέσεις τους, δεν πράττουν τα δέοντα. Συνεπώς, τίθεται θέμα ατιμωρησίας και ανοχής των άμεσα εμπλεκομένων για περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Σημειώνουμε ενδεικτικά το τελευταίο συμβάν με τον Μίκαελ Ποτέ, για το οποίο δεν έγινε καν αναφορά στο φύλλο αγώνος από τον διαιτητή, ο οποίος είχε άλλους πέντε συναδέλφους του στον αγωνιστικό χώρο για να τον βοηθήσουν στο έργο του. Ητοι δύο βοηθούς, δύο πρόσθετους και τον 4ο διαιτητή. Αυτά ως… προθέρμανση για να προχωρήσουμε στο διά ταύτα όσον αφορά στο ρατσισμό στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Με χρώμα και ονοματεπώνυμο

apoel-omonoia1

Στο πρόσφατο ντέρμπι με την Ομόνοια είχαμε άλλη μια εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Οχι μόνο εναντίον του Ποτέ, αλλά και με την ανάρτηση ρατσιστικών συμβόλων. Ανοίγουμε μια παρένθεση για να διευκρινίσουμε πως δεν βάζουμε όλους τους οπαδούς της ομάδας στο ίδιο τσουβάλι, αλλά τους φανατικούς, που αυτοαποκαλούνται και ως «φύσει ανώτεροι», σε μια επίδειξη ρατσιστικής παραζάλης.

Κάποιοι προσπάθησαν εντέχνως να χαρακτηρίσουν το συμβάν ως ατυχές και μεμονωμένο, όμως τα γεγονότα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Διότι το ΑΠΟΕΛ τιμωρήθηκε γι’ αυτό το λόγο τόσο για αγώνες των εγχώριων διοργανώσεων όσο και των ευρωπαϊκών από τα Πειθαρχικά Οργανα της ΚΟΠ και της UEFA. Διερευνώντας το θέμα διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία περιστατικών ρατσιστικής συμπεριφοράς στα γήπεδά μας προερχόταν από τους πορτοκαλί, δηλαδή τους φανατικούς οπαδούς της ομάδας της Λευκωσίας.

Κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο το ΑΠΟΕΛ τιμωρήθηκε από τη Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του τρεις φορές: Στον αγώνα του Α’ γύρου με τη Νέα Σαλαμίνα (9/12/2013) στο στάδιο «Αμμόχωστος – Επιστροφή» καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό, με την ανάρτηση του κέλτικου σταυρού στην κερκίδα των οπαδών του. Η ποινή που επιβλήθηκε βάσει των Κανονισμών ήταν πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 η ομάδα παραπέμφθηκε με την ίδια κατηγορία για τον αγώνα του Α’ γύρου με την Ομόνοια και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ και τη διεξαγωγή ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΑΠΟΕΛ άσκησε έφεση κατά της απόφασης, επικαλούμενο λανθασμένη ερμηνεία των Κανονισμών, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα από το Εφετείο της Ομοσπονδίας.

Το επόμενο κρούσμα πέρασε απαρατήρητο, εξ ου και αναφορά μας για ανοχή και ατιμωρησία. Στις 6 Ιανουαρίου 2014 έγινε ο αγώνας ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, δύο ομάδων που διεκδίκησαν τον τίτλο ώς το τέλος του πρωταθλήματος, για το Β’ γύρο. Η Διοίκηση της ΑΕΛ προέβη τότε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις καταγγελίες για τις οποίες παραπέμφθηκε το ΑΠΟΕΛ στη Δικαστική Επιτροπή, επισημαίνοντας σε επίσημη ανακοίνωση ότι αγνοήθηκε η αναφορά στην έκθεση του παρατηρητή για ρατσιστικά συνθήματα εναντίον ποδοσφαιριστών της.

Σημειώνουμε εδώ ότι σε περίπτωση τρίτης παραπομπής οι προβλεπόμενες ποινές (σ.σ. τις παραθέτουμε σε άλλη στήλη) είναι ακόμα πιο αυστηρές και φτάνουν μέχρι και στην αφαίρεση βαθμών…

Στην ίδια ποδοσφαιρική περίοδο υπήρξε ένα περιστατικό που αφορούσε ρατσιστική συμπεριφορά από οπαδούς της Ανόρθωσης.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» τιμωρήθηκαν με πρόστιμο για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών τους και για τον αγώνα των πλέι οφ της περιόδου 2012-13 με την Ομόνοια, που διεξάχθηκε στις 12/5/2013.

Και στην Ευρώπη…

apoel-eintracht

Το ΑΠΟΕΛ έχει προηγούμενα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, στον αγώνα με την Τσέλσι για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Αποδέκτης της ρατσιστικής συμπεριφοράς ήταν μια μαύρη Βρετανίδα δημοσιογράφος, η οποία βρισκόταν στο ΓΣΠ για λογαριασμό του περιοδικού της UEFA. Η υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ενημέρωσε εκ πρώτης τον παρατηρητή του αγώνα και ακολούθως προέβη σε γραπτή καταγγελία, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί η ομάδα με πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Πέρσι, εξάλλου, στον αγώνα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, οι «γαλαζοκίτρινοι» καταγγέλθηκαν για την ανάρτηση κέλτικου σταυρού και τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 45.000 ευρώ και κλείσιμο της νότιας κερκίδας για το εντός έδρας παιχνίδι με την Μπορντό.

Τραγική ειρωνεία…

Το ΑΠΟΕΛ συμμετέχει στην καμπάνια της Fare network, ενός παγκόσμιου οργανισμού που αποτελεί την ομπρέλα όλων όσοι δρουν κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο και χρησιμοποιούν στο άθλημα για κοινωνική αλλαγή, όπως επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναπτύσσει σειρά δραστηριοτήτων και δράσεων σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στην εκστρατεία που έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, στις 21 Μαρτίου, καθώς και στην καμπάνια που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, τον οποίο η Fare αφιέρωσε ως Μήνα Κατά του Ρατσισμού.

Είναι προφανές ότι η δράση της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών σε διεθνές επίπεδο δεν έχει την ανάλογη -σωστή- επίδραση σε κάποιους οπαδούς της ομάδας και αυτό χρήζει προβληματισμού, καθώς σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση…

Οι κανονισμοί στην Κύπρο

Το άρθρο 11 των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ «για ρατσιστική ή παρόμοια συμπεριφορά, μετάδοση μηνυμάτων, ιδεολογική και πολιτική προπαγάνδα», αναφέρει:

11.1 Ρατσιστική ή παρόμοια συμπεριφορά

(α) Οποιοσδήποτε ο οποίος προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προβαίνει σε ανάρτηση ή επίδειξη ή αναφώνηση ή αναγραφή φυλετικών, ρατσιστικών, υβριστικών, ή θρησκευτικών και γενικά μηνυμάτων που θίγουν ή μειώνουν την αξιοπρέπεια του ατόμου ή των εθνικών και κρατικών συμβόλων, λαβάρων ή την ιστορία ή την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα στάδια όπου διεξάγονται οι αγώνες, θα τιμωρείται με αποβολή για δέκα αγώνες τουλάχιστον.

(β) Οποιοδήποτε σωματείο του οποίου οι οπαδοί, μέλη, υπάλληλοι, μέλη της διοίκησης, αξιωματούχοι, οργανωμένοι σύνδεσμοι φιλάθλων ή πρόσωπα που ενεργούν κατ’ εντολή ή για λογαριασμό του θα επιδείξουν τέτοια συμπεριφορά, όπως καθορίζεται ανωτέρω πριν και/ ή κατά τη διάρκεια και/ ή μετά το τέλος αγώνα, θα τιμωρείται με πρόστιμο, το οποίο κατ’ ελάχιστον θα είναι 5.000 ευρώ.

(γ) Σε περίπτωση που το ίδιο σωματείο τιμωρηθεί για παράβαση του παρόντος άρθρου (αναφορικά όμως με ρατσιστικά μηνύματα) πέραν της μίας περίπτωσης, ακολούθως για κάθε νέα παράβαση θα τιμωρείται με διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Η Δικαστική Επιτροπή σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο αδίκημα (πέραν των δύο που προβλέπονται πιο πάνω) τιμωρεί το σωματείο με περισσότερους από ένα αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και/ ή απαγόρευση χρήσης σταδίου ή συγκεκριμένης κερκίδας και/ ή κατακύρωση αγώνα και/ ή αφαίρεση βαθμών και/ ή αποκλεισμό από την διοργάνωση.

(δ) Εάν οι συνθήκες της υπόθεσης το απαιτούν, το πειθαρχικό σώμα μπορεί να επιβάλει περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα στο υπεύθυνο σωματείο, όπως διεξαγωγή ενός ή περισσοτέρων αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, απαγόρευση χρήσης σταδίου ή συγκεκριμένης κερκίδας, κατακύρωση αγώνα, αφαίρεση βαθμών ή αποκλεισμό από τη διοργάνωση.

(ε) Εάν ο αγώνας διακόπτεται από τον διαιτητή γιατί υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά, ο αγώνας μπορεί να κατακυρωθεί υπέρ του σωματείου που δεν ευθύνεται για τη διακοπή.

(στ) Τα πιο πάνω πειθαρχικά μέτρα μπορούν να συνδυαστούν και με συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν σαν στόχο να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές.

(ζ) Ολες οι μορφές της ιδεολογικής, πολιτικής και θρησκευτικής προπαγάνδας απαγορεύονται. Αν η διάταξη αυτή παραβιάζεται, οι παράγραφοι (α) μέχρι (στ) εφαρμόζονται κατά αναλογία.

Καταγγελίες για όλα τα πιο πάνω μπορούν να γίνουν από τον διαιτητή και/ ή τον
Παρατηρητή και/ ή τον Ειδικό Παρατηρητή και/ή τον Πειθαρχικό Εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να προβεί σε καταγγελία με βάση οπτικό και/ή οπτικοακουστικό υλικό. Οπτικό και/ή οπτικοακουστικό υλικό το οποίο κατατίθεται στη Δικαστική Επιτροπή θα γίνεται αποδεκτό για απόδειξη χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη υποστηρικτική μαρτυρία.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy