Πώς είδαν ΜΜΕ από Ευρώπη μέχρι ΗΠΑ και Κίνα, την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κυπριακό

Με την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, η οποία ανακοινώθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ασχολούνται διεθνή πρακτορεία, και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του ξένου Τύπου και των καναλιών, από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς, κάτω από τον τίτλο «Οι συνομιλίες για επανένωση της Κύπρο κατέρρευσαν, λύπη από επικεφαλής του ΟΗΕ», γράφει ότι οι συνομιλίες για επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου κατέρρευσαν εν μέσω θυμού και αντεγκλήσεων κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαδικασίας που θεωρείται ως η πιο πολύ υποσχόμενη των τελευταίων γενιών για να θεραπεύσει μια σύγκρουση δεκαετιών.

Το Ρόιτερς φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε πει: “Λυπάμαι πολύ που σας λέω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και εμπλοκή όλων των αντιπροσωπειών και των διαφόρων μερών, η διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία”.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, μεταδίδει ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα υπό από τον τίτλο «Δεν υπάρχει συμφωνία για τον τερματισμό της διχοτόμησης των δεκαετιών της Κύπρου, καθώς οι συνομιλίες θρυμματίζονται». Συγκεκριμένα, το AFP γράφει ότι οι μαραθώνιες συνομιλίες που αποσκοπούσαν στο να τερματίσουν την παρατεταμένης διαμάχη, θρυμματίστηκαν νωρίς την Παρασκευή χωρίς συμφωνία, παρά τις γενναίες προσπάθειες του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών να επανεκκινήσει τη διαδικασία.

Το Κινεζικό Πρακτορείο Xinhua, γράφει στο ρεπορτάζ του απεσταλμένου του στο Κραν Μοντάνα ότι «Ο Νέος Γύρος των συνομιλιών στο Κυπριακό απέτυχε να φέρει μια συμφωνία». Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο χωρίς συμφωνία.

Με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ασχολήθηκε και το αμερικανικό κανάλι Fox News στην ιστοσελίδα του, κάτω από τον τίτλο «ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρες: Οι συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου απέτυχαν». Το Fox γράφει για την ανακοίνωση του κ. Γκουτέρες ότι οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου που αποσκοπούσαν στην επανένωση της Κύπρου δεν κατέληξαν σε συμφωνία, «με τις ελπίδες για θεραπεία του 43χρονου εθνικού διαχωρισμού του νησιού να διαλύονται».

«Σκηνές οργής την ώρα που οι συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου καταρρέουν», αναφέρει η διεθνής ιστοσελίδα του Euronews και γράφει ότι οι μαραθώνιες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου κατέρρευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ, ύστερα από μια θυελλώδη τελευταία σύνοδο που αμαυρώθηκε από φωνές και πολύ «δράμα».

Στο ίδιο πνεύμα και η αγγλική εφημερίδα Guardian που γράφει ότι «Οι συνομιλίες για το Κυπριακό καταρρέουν εν μέσω σκηνών οργής», σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε θλίψη για τη μη επίτευξη συμφωνίας.

«Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συνομιλίες απέτυχαν», γράφει το δίκτυο ABC-CBN, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες για τερματισμό της διένεξης στην Κύπρο έκλεισαν χωρίς επίτευξη συμφωνίας, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή, ύστερα από μια θυελλώδη τελική σύνοδο των συνομιλιών που κράτησε ως στις πρώτες πρωινές ώρες.

Η γερμανική Zeit γράφει στην ιστοσελίδα της ότι «Οι συνομιλίες για την Κύπρο διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα», αναφέροντας ότι η επανένωση του νησιού δεν είναι στον ορίζοντα και ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, εξαιτίας της διαφωνίας τους για το ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καμία αναφορά γίνεται στις εξελίξεις από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, αλλά και τη διεθνή έκδοση του BBC και CNN.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy