Πώς προετοιμάζεται η Κούβα για το χτύπημα του κυκλώνα Ίρμα

Οι Κουβανοί, παγκοσμίως γνωστοί για την ετοιμότητά τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανέλαβαν ήδη δράση για να αντιμετωπίσουν το καταιγιστικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα. Παρότι η Κούβα δεν αναμένεται να πληγεί άμεσα από τον κυκλώνα ο οποίος εξασθένησε σήμερα και από την κατηγορία 5, κορυφαία της πεντάβαθμης κλίμακας, έπεσε στην κατηγορία 4, προβλέπεται να περάσει από τις βόρειες ακτές του νησιού πριν φθάσει την Κυριακή στη Φλόριντα.

Με τον τίτλο: «Κούβα σε δράση!» η καθημερινή εφημερίδα Granma δημοσίευσε φωτογραφίες από τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε οι ζημιές που θα αφήσει ο κυκλώνας στο πέρασμα του, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Άνδρες τοποθέτησαν σιδερένιες πόρτες μπροστά στις προσόψεις των καταστημάτων, φορτηγά μετέφεραν βουνά άμμου για να απορροφήσουν μεγάλη ποσότητα υδάτων, ενώ συνεργεία κατέβασαν πινακίδες και στήλες φωτισμού από τους δρόμους οι οποίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ενδέχεται να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα.

Άλλοι πάλι εφοδιάζονται με αναλώσιμα όπως εμφιαλωμένο νερό και μπαταρίες. «Αγοράζω ό,τι βρω.

Προετοιμαζόμαστε με κάθε τρόπο για την άφιξη του κυκλώνα», λέει στο Xinhua η Μαρλέν Πέρες, συνταξιούχος δασκάλα, βγαίνοντας από ένα εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα Αβάνα κρατώντας μεγάλες τσάντες γεμάτες με είδη διατροφής για την οικογένειά της και τους γείτονες.

Υπάρχει διάχυτη στον αέρα η αγωνία καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για το χειρότερο. Παράλληλα όμως υπάρχει και η αίσθηση ασφάλειας ότι η κυβέρνηση είναι εκεί για να επιβλέπει τη διαχείριση των καταστροφών μέσω του καλά κουρδισμένου συστήματος πολιτικής άμυνας (DC) της Κούβας.

«Νομίζω ότι η Κούβα είναι μία από τις χώρες όπου η Πολιτική Άμυνα απαντά άμεσα σε όλα» λέει η Πέρες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Κούβας έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές τόσο στην προετοιμασία, όσο και στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν τα χαμηλά νούμερα των θανάτων.

Η Κάρεν Καλβίνο η οποία αγόραζε προμήθειες για τα δύο παιδιά της, όπως γάλα και μπισκότα, λέει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται πολύ νωρίτερα για την ετήσια εποχή των κυκλώνων, η οποία διαρκεί από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο.

«Μόλις εντοπισθεί ένα επερχόμενο πέρασμα ενός κυκλώνα, όλοι μας στρωνόμαστε στη δουλειά», λέει η Καλβίνο. Περίπου 700.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει προληπτικά τα σπίτια τους στη βορειοανατολική ακτή της Κούβας, ενώ πάνω από 10.000 τουρίστες που βρίσκονται στο νησί έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Ο κυκλώνας Ίρμα έπληξε τα νησιά της Καραϊβικής με καταστροφικούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, αφήνοντας στο πέρασμά του 14 νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές. Οι αρχές Πολιτικής Άμυνας της Κούβας συνεργάζονται τώρα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, για να εγγυηθούν τις προμήθειες που ενδέχεται να αποσταλούν στις περιοχές που θα πληγούν από τον κυκλώνα.

Η Κούβα διατηρεί ένα έκτακτο απόθεμα τροφίμων, περιλαμβανομένων 1.600 τόνων ρυζιού και φασολιών, αποθηκευμένο στρατηγικά σε τρεις τοποθεσίες, την Αβάνα, την κεντρική πόλη Σιενφουέγκος και Σαντιάγκο ντε Κούμπα, στην ανατολική άκρη του νησιού, το οποίο μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 275.000 ανθρώπων για ένα μήνα.

Πέρυσι τον Οκτώβριο το θανατηφόρο πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου σφυροκόπησε το Γκουαντάναμο, στην ανατολική Κούβα, προκαλώντας ζημιές σε πάνω από 40,000 σπίτια. Η περιοχή έχει εν μέρει ανακάμψει, όμως μόνο τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κούβα από τους συνολικά 603 νεκρούς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στη φτωχή Αϊτή. Πηγή: www.lifo.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy